El Museu de Reus ha incorporat 15.200 noves peces al seu fons durant el 2024 en un any en què ha registrat un total de 21.562 visitants. El regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, ha valorat positivament aquestes xifres, destacant la importància de la cultura a Reus com a eix vertebrador que acosta el patrimoni a la ciutadania i contribueix al creixement col·lectiu.
Els cinc equipaments patrimonials gestionats per l'Institut Municipal Reus Cultura han tancat l'any amb un descens del 3,2% en el nombre de visitants, una reducció que s'atribueix al tancament per reformes del Museu d'Art i Història i a la reassignació de Cal Massó. Malgrat aquesta davallada, s'ha mantingut una aposta ferma per les exposicions temporals, amb deu mostres que han atret més de 6.600 persones.
Entre elles, destaquen 'Gran reserva. Les col·leccions del Museu de Reus al descobert' i 'I la festa continua!', amb més de 2.000 i 950 visitants respectivament. Altres exposicions, com 'Centenari Morató Aragonès, entre la passió i la recerca', 'Marià Fortuny. Una biografia sobre paper' i 'Josep Maria Cañellas, de Reus al Món', també han generat un gran interès.
A més de les exposicions, el museu ha organitzat 27 activitats, incloent-hi conferències, concerts i projeccions, així com prop de seixanta visites guiades a espais històrics com la Bòbila del Sugranyes o el refugi antiaeri de la Patacada. En l'àmbit pedagògic, ha consolidat la seva relació amb els centres educatius, rebent gairebé 150 grups escolars i més de 2.000 alumnes al llarg de l'any.
Més de 15.000 incorporacions als museus reusencs
L'any també ha estat marcat per l'ampliació del fons del museu, amb la incorporació de més de 15.000 fotografies i més de 1.000 pel·lícules al Centre de la Imatge Mas Iglesias. Entre les donacions més destacades hi ha el fons fotogràfic de Màrius Jordana, amb imatges de la vida quotidiana de Reus als anys 60 i 70, i la col·lecció de Jordi Cervera, amb més d'11.000 fotografies dels anys 80. La cinemateca també s'ha enriquit amb 1.087 cintes VHS del fons de Mare Nostrum TV, un testimoni audiovisual de la història local.
El Museu d'Art i Història ha incorporat una setantena de noves peces gràcies a donacions i dipòsits, amb obres d'artistes com Baldomer Galofre, Morató Aragonès o Magda Folch, així com busts de l'escultora reusenca Misericòrdia Arnavat. En l'àmbit històric, destaca la donació d'objectes de la societat coral Cor Eco de Clavé de Reus i la compra d'un alambí del segle XVIII per a la destil·lació d'aiguardents, que formarà part del nou muntatge museogràfic de la plaça de la Llibertat.
Durant el 2024, diverses peces de la col·lecció han estat cedides a exposicions nacionals i internacionals. La pintura 'Magdalena' de José Garnelo s'ha traslladat al museu monogràfic de Montilla (Còrdova), mentre que cartells de la Segona República i la Guerra Civil s'exposen al Museu Morera de Lleida. També han viatjat escultures al Museu del Barroc de Manresa i dibuixos de Gaudí han format part de l'exposició 'Gaudí i la Sagrada Família', que ha recorregut quatre museus japonesos amb més de mig milió de visitants. A França, el Musée Goya de Castres ha acollit gravats de Marià Fortuny en la mostra 'Visions d'Orient', en el marc de l'Any Fortuny.