Més de 1.600 persones han visitat la primera mostra que el Museu Terra va produir per a la Sala Barcelona, ubicada a la seu de la Fundació Carulla. L’exposició Peus a terra, inaugurada l'1 de febrer de 2024, ha suposat un nou pas en la nova etapa del Museu després del doble anunci en què informava del seu canvi de nom i de l’obertura d’una extensió del museu a la capital catalana, ha estat molt ben acollida per part de la ciutadania.
Des de llavors, l’interès creixent –primer per part dels ciutadans del barri del Poblenou i després dels ciutadans barcelonins en general– ha portat a la direcció de l’equipament cultural a decidir prorrogar l’exposició durant unes setmanes més i mantenir-la oberta fins al 13 de juliol, enlloc de tancar portes el 31 de maig.
Peus a terra pretén despertar la reflexió i el debat entre els visitants sobre el vincle que actualment tenim amb la terra, especialment com a sòl que ens alimenta, però també com a paisatge cultural que col·lectivament construïm i com a planeta en què vivim.
Formada per una trentena d’obres –entre estris i peces històriques, fotografies, il·lustracions i instal·lacions audiovisuals– que reflecteixen el diàleg constant entre la terra i les persones, moltes de les peces exposades provenen de la seu del Museu Terra (a l’Espluga Francolí). Un museu que de fa més de 35 anys, disposa d’una col·lecció etnològica de més de 5.000 peces, entre objectes i fotografies.
Peus a terra està plantejada com un relat evolutiu que mostra el passat compartit de relació amb la terra fins l’actualitat (des dels càntirs, les olles d’aram i els oficis tradicionals de la segona meitat del segle XIX a l'ús massiu de plàstics...).
L’exposició, que es podrà visitar fins a mitjans de juliol, deixarà pas a nova exposició que anirà principalment dirigida a escoles i instituts de l’àrea metropolitana i que es posarà en marxa el mes d’octubre de 2024, amb l’inici del nou curs escolar.