Muses Festival és una iniciativa reivindicativa que té com a objectiu donar suport i lluitar contra les desigualtats de gènere presents en el sector musical. És una plataforma per al canvi que pretén posar de manifest i abordar les disparitats que experimenten les dones professionals de la indústria musical, ja que malgrat la seva professionalitat igual a la dels homes, les dones sovint no reben el mateix tracte just i igualitari.
Aquesta primera edició tindrà lloc de l’11 d’octubre al 16 de novembre i s’han programat un total de deu concerts, espectacles o accions culturals -vinculades al món de l'art i l'educació sobre gènere- en diferents espais de la ciutat. El cartell compta amb Angeladorrrm, Béatrice Bizot, Colet, El Niño Lord.Cah, Enyor, Guineu, Magalí Sare & Manel Frontià, Maig, Sònia Gómez i Wav.fle.
Amb la voluntat que la cultura sigui el més accessible possible, quatre de les propostes són gratuïtes. Tant les entrades (entre 8 i 15 euros) com les invitacions (gratuïtes amb reserva, fins a completar aforament) ja es troben disponibles al portal web d'Entradium, a més de la possibilitat d'adquirir un abonament per 40 euros, o a la pàgina oficial del Festival Muses.
Referents: trencar barreres i estereotips
Amb l’objectiu de destacar el talent femení als escenaris, Muses Festival vol posar en valor la presència de dones en el món de la música al nostre país i territori. Amb un propòsit clar, el festival aspira a consolidar-se com un cicle de concerts de referència que faci visible la cultura musical creada per dones. A més, busca crear un espai d’intercanvi i inspiració entre les artistes i el públic.
Marco Ecléctico, co-director del festival, afirma que “és essencial continuar treballant per eliminar les barreres i estereotips que limiten les oportunitats de les dones en la producció, gestió i composició musical”. Per la seva part, Almudena Nula, co-directora, destaca que “cal crear espais segurs, implementar polítiques d’igualtat i impulsar iniciatives que fomentin el talent i la participació de les dones en tots els àmbits de la cultura”.
Aquest festival es vol convertir en un referent al territori, promovent la pedagogia i la conscienciació sobre la igualtat de gènere, per contribuir a generar canvis positius en la percepció i les pràctiques dins la indústria musical. Així, Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística, ha explicat que "la vitalitat cultural de la ciutat es demostra dia a dia amb una programació farcida, una part estable que es repeteix temporada rere temporada, però també propostes noves".
Programació Festival Muses 2024
- Magalí Sare & Manel Fortià. Divendres 11 d'octubre, a les 21 hores, a Casa Navàs. Magalí Sare i Manel Fortià experimenten i descomponen cançons populars i tradicionals de la península ibèrica i Sud-Amèrica. El plantejament és el següent: Què hauria passat si aquestes cançons s'haguessin compost ara mateix en aquest indret? Aquest duet es caracteritza pel risc i la capacitat d'endinsar el públic a la seva pel·lícula particular gràcies a la capacitat d'improvisació i la seva pròpia química.
- Maig. Divendres 18 d'octubre, a les 20.30 hores, a Cal Massó. Maig és una jove artista i productora catalana de 18 anys que ha captivat el públic amb el seu so únic i elegant, combinant ritmes urbans amb una atmosfera onírica. Amb cançons virals com “És Prohibida” i “De Caça”, ha anat guanyant un públic fidel a través de TikTok. Les seves influències van des de Lorde i Rosalía fins a C. Tangana, reflectint-se en composicions poètiques i descriptives.
- Angeladorrrm. Dissabte 19 d'octubre, a les 21 hores, a Lo Submarino Reus. A priori pot semblar que el nom artístic Angeladorrrm es relacioni amb la placidesa de la son, però en realitat té més a veure amb tot allò que s’hi amaga: l’insomni, la confusió entre inventiva o realitat, el despertar d’un malson, el roncar fort o el somiar desperta. Missatges de l’inconscient que inspiren el repertori de l’Àngela Balcells, cantant, guitarrista i líder del grup de pop rabiós, la seva particular manera d’entendre el noise-pop.
- Enyor. Dissabte 26 d'octubre, a les 20.30 hores, al Palau Bofarull. Enyor és un projecte artístic que neix de la col·laboració entre Irene Benavent, Anna Amigó i Marco Ecléctico. L'espectacle és emotiu, sensible, potent i ferm, i aborda amb profunditat el tema de la mort, trencant els tabús que envolten qüestions com el traspàs, la sensació de buit i la solitud que experimentem quan un ésser estimat ens deixa. Aquesta peça singular, amb música en directe, estableix un diàleg dual entre la vida i la mort, tradició i avantguarda, passat i futur, tot des d'un present conscient i reflexiu.
- El Niño Lord.Cah. Dissabte 2 de novembre, a les 21 hores, a Lo Submarino Reus. El Niño Lord.Cah és una artista que es caracteritza per un estil difícil de definir: “Folk rap experimental costumista”. En les seves pròpies paraules, “Explico contes sòrdids per a nens adults”. Ballarina i acròbata professional, a més d'il·lustradora, escultora i creativa del projecte personal Lord.Cah: “art per a turmentats, voyeurs i insatisfets”. La germana bessona de Travis Birds s’endinsa en la indústria amb un estil totalment diferent.
- Sònia Gómez. Dijous 7 de novembre, a les 19 hores, al Castell del Cambrer. Sònia Gómez és ballarina, performer i coreògrafa. Va estudiar Dansa Contemporània i Coreografia a l’Institut del Teatre (Barcelona) i a P.A.R.T.S Brussel·les, Bèlgica. Des del 2004, explora la construcció identitària i les impostures socials a través de l’art i del cos en la performance.
- "Somnis" de Béatrice Bizot. Del 7 al 10 de novembre, al Castell del Cambrer. Bizot és una escultora francesa, nascuda a Milà el 1966 i resident a Catalunya des del 2004, després de passar per Estats Units, França i Itàlia. Exposa una de les seves grans peces, tant per la seva sensualitat com pel seu volum, que es podrà admirar, tocar i interactuar. L'exposició s'inaugurarà el dia 7 a les 19 hores, i es podrà visitar divendres 8 de 17 a 20.30 hores i el cap de setmana de 10 a 13.30 i de 17 a 20.30 hores.
- Guineu. Dissabte 9 de novembre, a les 21 hores, a Lo Submarino Reus. La compositora i cantant de Terrassa Aida Giménez, s’amaga darrere Guineu, el seu particular projecte musical d’indie pop en català amb actitud riot girl, que barreja melodies fines i tendència trashy per donar forma al que podem etiquetar com #cuquitrash i que beu del punk dels 80s, la new wave dels 90s que arrossega tendències pop dels 2000.
- Colet. Divendres 15 de novembre, a les 21 hores, a Lo Submarino Reus. COLET és el nom que té l'Anna quan canta. Actriu, compositora i cantant, aquesta "cataleña" (catalana i madrilenya) ha arribat a l'escena musical per redefinir l'indie-pop. Va debutar amb el seu àlbum “La Tapada”, un projecte de la mà del productor Stefano Maccarrone que ens va embarcar en un viatge per la ironia i l'humor a ritme de bases electròniques i sons vuitanters.
- Wav.fle. Dissabte 16 de novembre, a les 24 hores, a Lo Submarino Reus. Wav.fle neix de la unió femenina i de la barreja de sentits d’un grup de noies apassionades per la música electrònica. Diferents tipus de massa i textures: sempre delicioses i esponjoses. Varietat de sabors i toppings de beats diferents entre si, però amb un mateix objectiu: muntar una bona festa. Un postre fi, personalitzat i amb relleu. Úniques i fascinants, amb trets distintius que destaquen entre la multitud i que han vingut a crear quelcom únic i diferent.