Nova imatge: així ha quedat el raval del Carme d'Alcover després de la seva remodelació

Els treballs arqueològics han permès treure a la llum lÂ’existència del sistema defensiu que protegia el límit més occidental de la vila

Publicat el 11 de març de 2022 a les 09:50

Les obres d'arranjament del Raval del Carme d’Alcover han quedat enllestides aquest mes de març. La reurbanització d’aquest indret ha consistit en la renovació de tots els serveis bàsics d’aigua, enllumenat i clavegueram.

 

També s'ha fet una nova pavimentació amb lloses de formigó, de diferents textures i colors, a les zones de vianants, seguint el model del nucli antic. Alhora, s'ha conclòs l’asfaltatge a la zona de circulació de vehicles i la introducció de nous elements naturals com són diferents zones enjardinades amb arbres, arbustos i pedres.

 

L'actuació també ha contemplat el soterrament dels traspassos de la xarxa de telecomunicacions i d’energia elèctrica. En aquesta zona també s’ha dut a terme la creació de nous espais per al descans amb bancs incorporats a les jardineres i el carrer s’articula en un únic nivell eliminant les alçades generades per les voreres.

 

La zona entre la Torre de Ca Ballesté i el portal de la Saura ha passat a ser peatonal. Només s’autoritza la circulació de vehicles en aquesta zona  als veïns mitjançant la incorporació d’una pilona automàtica que permet l’accés.

 

Dues torres medievals

Els treballs arqueològics, realitzats el mes d’agost, van permetre treure a la llum l’existència del sistema defensiu que protegia el límit més occidental de la vila en l’època medieval i moderna. Es tracta de dues torres de l’antiga muralla: la del Mussol i la de Cessari, que s’afegeixen a la ja existent de Ca Ballesté.

 

Tot i que aquests elements patrimonials no estan al descobert, l’Ajuntament d’Alcover i el Departament de Cultura de la Generalitat han documentat degudament la troballa i han delimitat els fonaments de les dues torres amb lloses de formigó, de diferents dimensions i colors, que permeten visualitzar les dimensions reals dels fonaments.

 

Aquest nou espai enriqueix l'itinerari urbà actual, ja que justament coincideix on es localitzava l'activitat gremial. És a dir els tallers dels paraires i dels artesanats que durant el segle XVI van esdevenir el motor dinamitzador de l'economia local i la gènesi de l'esplendor arquitectònic i cultural renaixentista de la vila, tant civil com religiós (Església Nova, Convent de Santa Anna, avui dia Convent de les Arts...).

 

L’actuació de rehabilitació del Raval del Carme està inclosa en el projecte “Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d'una terra”, sota el paraigua del Consell Comarcal de l'Alt Camp amb cofinançament dels fons estructurals de la Unió Europea (FEDER) i el Pla Territorial de Foment del Turisme de la Direcció General de Turisme.