El Servei de Joventut i l’Oficina Jove del Consell Comarcal del Priorat, en col·laboració amb artistes locals i l’Institut Priorat de Falset i l’Institut Escola Corbatera de Cornudella de Montsant, han posat en marxa aquest curs 2024-2025 el projecte "Residències d’Artistes Locals als instituts del Priorat".
Aquesta iniciativa, que s'alinea amb els objectius del Pla Comarcal de Joventut del Priorat 2022-25 i el Pla Nacional de Joventut de Catalunya 2030, centrats en l'apoderament juvenil, la inclusió social i la participació activa dels joves en la cultura, neix del col·lectiu de Joves Artistes del Priorat que des de fa aproximadament uns dos anys que es mantenen enxarxats per tal de crear sinergies, impulsar iniciatives i donar visibilitat a les seves creacions i projectes.
Així, al llarg del curs els dos centres educatius desenvoluparan el projecte, que han incorporat a les seves iniciatives educatives. En aquest sentit, doncs, l'artista prioratí Pep Walls liderarà un taller de creació d’un mural participatiu amb els alumnes d’ESO i Batxillerat de l’Institut Priorat, com a part del seu projecte pedagògic vinculat amb l’art i s'integra amb altres activitats educatives del centre que exploren la multiculturalitat, la cultura i el patrimoni local, reforçant els valors de sostenibilitat i cohesió social.
Per la seva banda, a l'Institut-Escola Corbatera, els artistes Anna Bové, Adrià Sentís i Guillem Martínez del col·lectiu Lo Taller, i l'artista Maria Jansà, treballaran conjuntament amb els alumnes en la creació d’un mural ceràmic dins del projecte del centre "Som Bosc", que explora la gestió i preservació dels boscos com a ecosistemes vitals. El projecte promou la consciència mediambiental i l’aprenentatge basat en la comunitat i el territori.
Prova pilot amb gairebé 200 alumnes
En total, es preveu que uns 190 alumnes de diferents nivells educatius participin activament en aquest projecte, que té com a principals objectius fomentar la participació activa dels joves en la creació artística i el disseny col·laboratiu, desenvolupar competències com la creativitat, la col·laboració i el pensament crític a través de tècniques artístiques, enfortir el vincle entre els alumnes i el territori, explorant les identitats culturals del Priorat i la seva preservació i potenciar la reflexió sobre la sostenibilitat i la cohesió social.
El projecte utilitza una metodologia d’aprenentatge vivencial, on els joves participen en tot el procés creatiu, des de la conceptualització fins a la producció de les obres finals. A més, s’integren noves tecnologies en el disseny dels murals, combinades amb materials i tècniques tradicionals com la ceràmica. L’impacte d’aquesta experiència serà significatiu, no només pels alumnes, que veuran reforçada la seva creativitat i connexió amb l’entorn, sinó també per la comunitat, que podrà gaudir de les obres resultants com a testimonis culturals permanents. La previsió és que les obres realitzades als dos instituts es puguin presentar abans de final de curs.