Presenten el cartell i el programa de les Festes de Misericòrdia 2023 de Reus

El protagonisme del programa el prenen els actes tradicionals, i la Diada del Mercadal a posteriori

La Carretillada del Ball de Diables és una de les imatges més espectaculars de les Festes de Misericòrdia
La Carretillada del Ball de Diables és una de les imatges més espectaculars de les Festes de Misericòrdia | Laia Solanellas
04 de setembre de 2023, 12:00
Actualitzat: 14:24h
Aquest dilluns, quatre de setembre, s'ha presentat el cartell i el gruix del programa de les Festes de Misericòrdia de Reus 2023. Les pròximes setmanes les ocuparan els actes tradicionals, principals protagonistes d'aquesta edició.

La imatge del cartell d'enguany era una de les incògnites per resoldre que havia aixecat més expectatives. Finalment, aquest dilluns s'ha mostrat per primera vegada la imatgegràfica que acompanyarà les festes reusenques. 
 

Imatge del cartell de les festes de Misericòrdia 2023. Foto: J.O.


L'autor del cartell és l'artista JordiSugrañes i s'hi poden veure diferents moments de les Festes de Misericòrdia. El pressupost d'enguany és d'uns 230.000 euros. El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, ha volgut posar de manifest que "tots els actes festius són cada vegada més cars i tenim una Festa Major amb molts actes, un fet que suposa un esforç important".
 

L'apartat musical recau en les entitats

Una de les incògnites que s'esperava desvelar amb la presentació del cartell i del programa era l'apartat musical de les festes. En aquest sentit, no hi ha un cap de cartell destacat. La revetlla de Misericòrdia se celebrarà al Parc Sant Jordi amb l'Orquestra La Catalana, i a la plaça de la Llibertat amb les actuacions de l'OrquestraAllioli i GhettoOrchestra.



Resta per anunciar el cartell del Reggus, que celebrarà 30 anys durant l'edició d'aquest 24 de setembre. El gruix de l'àmbit musical recau en actes organitzats per entitats de la ciutat. Un exemple és la nit de glosa que tindrà lloc el divendres 15 de setembre a la plaça de la Ràdio a partir de les nou del vespre.

El Casal Despertaferro, Òmnium Cultural, la Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus i Carrutxa presenten aquesta proposta. Compta amb un sopar popular i una jornada de cançó improvisada amb estils d'arreu dels Països Catalans i amb la voluntat que la poesia de Xavier Amorós serveixi d'inspiració.
 

El cartell de Misericòrdia 2023. Foto: J.O.


L'Orfeó Reusenc tornarà a convertir la Prioral de Sant Pere en un escenari multidisciplinari amb Misericòrdia: de Reus al Cel el mateix divendres a dos quarts de deu. En l'àmbit festiu, el Ball de Cercolets organitza la sisena edició del Vermulet a la plaça de la Farinera el dissabte 16 de setembre, jornada que acabarà amb dues festes més.

Per una banda, a la plaça de la Patacada, la Nit del Bou, amb l'actuació de Bandsonats, Magari i Dj Darik. Per altra banda, a la plaça de la Farinera, hi haurà la festa d'aniversari dels 40 anys de la Dansa de Mossèn Joan de Vic, amb Carles Belda i els discjòqueis Reme i Guapa i Calvo.

Dimecres 20 de setembre, a les Peixateries Velles, mitja dotzena de discjòqueis donaran vida a les sessions Els 80 a glops. Divendres dia 22, el Mercat Central serà escenari del concert de l'Orquestra Camerata XXI i la plaça de la Llibertat del concert organitzat per La Crispeta que no Peta amb Les Salvatges, Niloga Boys, Skatarella i PD Bonkers.

Arribant a la recta final del programa, encara en l'apartat musical, Peret Reyes i Dj Cris&Petes tornaran a protagonitzar el Vermut Rumberu del Col·lectiu Reusenc d'Activitats Culturals i la Colla Gegantera. Al parc de Mas Iglesias, el Reggus començarà la celebració dels 30 anys amb el Petit Reggus.
 

Les novetats de Misericòrdia 2023

En el capítol de novetats de les festes, hi haurà el 'Superadrac', el primer element festiu adaptat, un 'tram tranquil' a la Baixada del Seguici, com ja es va implementar a la Professó de Sant Pere, i l'estrena d'El Pere i la Lloba de la Colla Pessigolla. S'estrenarà el 17 de setembre i tindrà el format d'un ball d'elements, com el de Galeres o el de Cavallets.



El president de la Colla Pessigolla, Marc Armengol, ha deixat clar que no tenen cap intenció d'integrar-se al Seguici Festiu. El seu objectiu és enriquir el programa els dies previs a Sant Pere i Misericòrdia. Per fer-ho han creat un nou conjunt d'Elements Festius format per una lloba, portada per dues persones, un nano anomenat Pere i un ramat de quatre ovelles amb estructura de carretó.

El ball, que no tindrà part parlada, representarà el conte d'El pastor mentider, o de Pere i el Llop. Armengol ha explicat que, com a colla de carnaval, volien trobar una "excusa" perquè l'entitat tingués vida tot l'any, i no només a l'hivern. És per això que han optat per crear aquest conjunt, que compta amb una lloba, de la qual no n'han trobat cap altre element a tot Catalunya, i que també vol inculcar a la canalla la moralina de no dir mentides.

En el capítol d'efemèrides, el Ball Mossèn Joan de Vic arriba enguany al seu 40è aniversari i per celebrar-ho recuperarà el ball sencer el dia 16 de setembre. Els seus integrants repassaran la cançó sencera a través de la dansa. Precisament el dia 16 és un dels més intensos del programa.

Al matí, l'exposició de Bonsais i la presentació del Superadrac prendran el protagonisme. A la tarda ho faran la Trobada de Gegants, la cercavila i celebració dels 40 anys de Mossèn Joan de Vic i el concurs de Masclet. Deixant de banda l'àmbit musical, seran l'A Reus, Correfoc infantil i la Nit Cabrona qui encetaran la jornada nocturna.
 

El passeig i el Santuari, escenaris per excel·lència

Com és habitual, el 25 de setembre, dilluns, els Diables, els grallers i els Trabucaires despertaran la ciutat per anunciar el dia de la patrona. El Seguici Festiu baixarà pel passeig de Misericòrdia mentre al Santuari se celebra el Solemne Ofici i, finalment, faran les darreres ballades a la rotonda. Durant la baixada s'incorporarà un "tram tranquil" com ja es va fer durant la Professó de Sant Pere.

L'objectiu és que les persones amb altes sensibilitats tinguin un espai sense pirotècnia ni sorolls estridents per veure la baixa. La tarda la tornaran a encetar els Elements Festius, que acabaran donant pas als Xiquets de Reus.

L'actuació dels de la camisa avellana es viurà, ben segur, com una prova, un primer tastet de què prepara la colla de cara a la Diada del Mercadal del mes d'octubre. L'esdeveniment aplega, cada dos anys, algunes de les colles castelleres més destacades. Pel que fa a Misericòrdia, les Festes les culminarà el Ball de Diables, amb la Baixada al Santuari i la Carretillada final.