Primer cap de setmana: Comença la prèvia de la Festa Major Sant Joan a Valls

Del 6 al 18 de juny, la Casa de la Festa obre portes per descobrir el Seguici Cerimonial de la Ciutat

Publicat el 10 de juny de 2022 a les 04:00

Amb l'arribada del mes de juny, s'apropa la Festa Major de Sant Joan de Valls. Una de les cites ja tradicionals de la prèvia santjoanera és l'obertura de La Casa de la Festa a la centenària Biblioteca Popular. En aquest sentit, des del dimarts dia 7 i fins al proper 18 de juny l'edifici ubicat al passeig dels Caputxins acull l'exposició del Seguici Cerimonial de la ciutat.

 

 

Si bé la Festa Major de Sant Joan és una oportunitat única per veure l'esplendor de la cultura popular vallenca al carrer, amb les seves músiques i balladetes, l'exposició de La Casa de la Festa permet visitar les bèsties i gegants, així com palpar i visualitzar la riquesa de colors i l'ornamentació dels vestits dels diversos balls del seguici cerimonial. L'obertura de La Casa de la Festa suposa el preludi del Sant Joan a Valls i s'afegeix a les propostes i iniciatives que durant els pròxims dies ompliran l'agenda dels vallencs i vallenques en aquesta prèvia de la Festa Major.

 

Així, durant aquests dies la Biblioteca Popular acollirà la mostra temporal, que permetrà descobrir les figures habituals d'imatgeria i els vestuaris dels balls de la Festa Major de Sant Joan: el drac, el ball de diables, l'ós i els trabucaires, el basilisc, el ball de gitanes, els nans, els gegants de la Ciutat, el bou, el ball de vells, el ball dels cercolets, el ball de bastons, el ball de pastorets, el bou tradicional, la mulassa, el ball de la primera, la moixiganga, el lleó, l'àliga de la Ciutat i els Xiquets de Valls. Però enguany s'incorporen a la mostra el ball de cavallets, estrenat per les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, i també el ball de pastorets adult.

 

La mostra és organitzada per la Unió Anelles de la Flama amb el suport de l'Ajuntament de Valls i amb la participació del conjunt d'entitats que integren el seguici cerimonial de la ciutat: la Colla Gegantera La Pessigolla, el Bou de Valls, el Grup del Teatre Principal, l'Associació Cultural Verge de la Candela, l'Associació Cultural L'Espardenya, la Unió Anelles de la Flama, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls.

 

25 anys de la colla gegantera El Calçot

Per altra banda, aquest cap de setmana els carrers del centre històric de la capital de l'Alt Camp s'ompliran de festa per celebrar els 25 anys de la colla gegantera El Calçot. En aquest sentit, el diumenge dia 12 de juny, a partir de les 10.00 h del matí, a la plaça del Carme, es podran observar plantats tots els gegants que visitaran la ciutat en aquesta ocasió.

Gegants del Calçot de Valls
Imatge de la parella de gegants | Cedida

La trobada d’aquest any compta amb uns convidats excepcionals, ja sigui per la seva representativitat, qualitat escultòrica o per la història, ja que tindrem fins a quatre parelles de gegants centenaris. Els convidats d’aquest any són els gegants petits del Pi de Barcelona, del Barri de Les Corts de Barcelona, de Sallent, de Torredembarra, de Bellvís, del Barri de la Closa de Montbrió del Camp i de l’Arboç.

 

A més, aquest any també hi participarà una parella de gegants vinguts del País Valencià: els gegants del Corpus de Castelló de la Plana. Com és habitual, també hi prendran part els Gegants de la Ciutat de Valls, els Manotes de la Central Cultural i els gegants de la Colla Gegantera La Pessigolla. 

 

Un dels plats forts de la celebració del 25è aniversari és la presentació dels nous vestits de l’Antonet i l’Angelina. Després de l’estrena, prevista per a les 11.00 h, la parella es desplaçarà fins a la plaça del Carme des d’on, a tres quarts de dotze, començarà la gran cercavila que resseguirà els carrers principals del centre històric. Durant tota la jornada, els gegants del Calçot aniran acompanyats dels grallers MúsXXL.

 

Els nous vestits mantenen l’estètica i la identificació original dels personatges, de pagès català tradicional, tot i que s’han millorat les tècniques i els materials de confecció. Un dels canvis més destacats respecte al vestuari actual són els colors i tons dels teixits. El blau, color distintiu de la colla, esdevé l’element comú i predominant en la indumentària de les dues figures. En el cas de l’Antonet, manté la barretina musca, associada popularment al Camp de Tarragona, i conserva la camisa arremangada, l’armilla, els arpiots i el manat de calçots sota el braç.

 

Per la seva banda, l’Angelina, a més de la brusa, el davantal i el morter per fer la salsa de calçots, presenta un delicat mocador que li cobreix les espatlles on es poden descobrir al·legories als cultius agrícoles històrics propis de l’Alt Camp: la vinya, l’olivera i els cereals. També se li han incorporat les típiques mitenes als avantbraços i una nova gandalla al cap. El disseny del nou vestuari ha anat a càrrec de David Cendra i altres membres de la colla i l’execució de la confecció ha estat obra de la modista borgenca, Concep Sans.