Recuperada de l'incivisme: l'Espluga de Francolí reactiva la Ruta dels Misteris

Els misteris, de pedra, estan molt malmesos fruit dÂ’accions incíviques de destrossa i robatori de figures, però es manté lÂ’estructura

Publicat el 03 d’abril de 2022 a les 04:00

L’ermita de la Santíssima Trinitat de l’Espluga de Francolí segueix el seu full de ruta en la recuperació de l'entorn. Aquesta vegada, s'ha reactivat l’antic camí dels misteris i de la Creu. Es tracta d'una ruta circular per la Reserva Natural Parcial del barranc de la Trinitat.

 

L’actuació, que té per objectiu millorar els entorns de l’ermita on havia crescut massa la vegetació, ha estat una col·laboració de la brigada de manteniment del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet i el voluntariat de l’Espluga a iniciativa de la Germandat de la Santíssima Trinitat de l’Espluga. Els tècnics del Paratge també han aprofitat per fer una millora del pont d’accés i el camí de la font de l’Àngel, un dels indrets més estimats de l’ermita.

 

L'incivisme havia malmès les figures

Al camí de la Creu hi ha quatre misteris de la vida de Jesús de Natzaret, dels quals només en queden restes: l’anunciació a Maria, el naixement de Jesús, Jesús a l’hort de les Oliveres i la Crucifixió de Jesús. S’hi accedeix des del capdamunt de la font de Sant Josep i la capella de l’Àngel.

 

Els misteris, de pedra, estan molt malmesos fruit d’accions incíviques de destrossa i robatori de figures, però es manté l’estructura. Al punt més alt del recorregut s’hi conserva, en bon estat, la creu, amb una vista panoràmica de la vall de la Trinitat i les muntanyes de Prades.

Banc de pedra en un bosc
Imatge d'un dels misteris | Cedida

Una obra de vila oberta al voluntariat

L’obra de vila de la Germandat de la Santíssima Trinitat, oberta a tot tipus de voluntariat de dins i fora de l’entitat cívicosocial, es va reprendre a principis d'any. En concret, el passat 15 de gener, després de sis anys aturada pel canvi de gestors de l’ermita.

 

Ara, amb el retorn del santuari al poble, els espluguins s’hi han revinculat de nou i durant tot l’hivern desenes de persones han participat en les feines de desforestació controlada. També en la millora de les capelles, neteja de l’entorn i recuperació dels focs per cuinar. L’objectiu és reobrir el Servei d’Acollida al Visitant aquesta primavera.