El Mas Vil·la Maria, una joia modernista de Reus, «de nou lluirà» reformant-se com a seu de Còdol Educació

El mas modernista, amb la construcció i pavimentació original, serà restaurat després de l'acord entre la propietat i Còdol Educació, associació que instal·larà la seva seu i el centre innovador «Oh!brador de Consciència Ecosocial»

La Vil·la Maria és un mas modernista situat a l'avinguda de Falset amb un valor incalculable.
La Vil·la Maria és un mas modernista situat a l'avinguda de Falset amb un valor incalculable. | L.S.
11 d'octubre de 2024, 14:08
Actualitzat: 14:08h

Reus té la gran sort de disposar d'un patrimoni modernista de valor incalculable a la ciutat, una realitat que quedaria en un no res si no hi hagués qui vol preservar-lo i obrir-lo al públic. Amb aquesta mentalitat, lligada a la divulgació i a la consciència ecosocial, Còdol Educació ha presentat un projecte de reforma per retornar la vida al Mas Vil·la Maria (1902-1908) —una joia que s'ha de veure—. Com diu el mític lema gravat a l'Institut Pere Mata, «de nou lluirà» i ho farà amb un projecte molt ambiciós per part de l'associació que enguany celebra el seu trentè aniversari amb una visió que va més enllà de la difusió del patrimoni, sinó que vertebra patrimoni, art, natura i cultura per a la sostenibilitat tot creat en un marc de l'Economia Social i Solidària.

L'ambiciós projecte de restauració permetrà que Còdol s'instal·li al mas. Fotografia: L.S.
L'ambiciós projecte de restauració permetrà que Còdol s'instal·li al mas. Fotografia: L.S.

En aquesta línia es mou el projecte de reforma de Vil·la Maria, una edificació ubicada a l'avinguda de Falset de Reus —a quinze minuts del nucli— i que posarà a la disposició de la ciutadania un nou patrimoni visitable, amb la singularitat que es tracta d'un mas. "N'hi ha molts a Reus de l'època, però oberts al públic no en teníem fins ara", han assenyalat des de Còdol Educació durant la roda de presentació del projecte. Coincidint amb els trenta anys de vida de l'associació, "es van alinear tots els astres" mentre buscaven un espai per establir la seva seu i van aconseguir arribar a un acord amb els propietaris actuals del mas, construït originalment per la família Cuadrada-Gibert a través d'un encàrrec a Pere Caselles, l'arquitecte modernista per excel·lència de Reus, deixeble de Lluís Domènech i Montaner.

De fet, a Vil·la Maria s'hi conserven terres de gres i rajoles modernistes de ceràmica originals, algunes d'elles que es poden veure en altres edificacions de gran valor com l'Institut Pere Mata de Reus, i treballs en fusta amb arcs de mig punt que tenen similtuds amb la Casa Navàs i el Mas Totosaus. 

Vil·la Maria és un mas modernista de Reus de gran valor. Fotografia: L.S.
Vil·la Maria és un mas modernista de Reus de gran valor. Fotografia: L.S.

Una reforma "conservadora" per retornar l'essència a Vil·la Maria

Acompanyats de l'equip d'arquitectes que durà a terme la reforma, l'equip ha explicat que primer es va fer un "aixecament amb làser 3D per recollir l'estat en què estava", una feina que ha estat d'ajuda als arquitectes per poder presentar un projecte "conservador", ja que la intenció és simplement restaurar les parts malmeses pel pas del temps, la retirada d'una edificació annexa que es va fer a posteriori i l'adequació de l'espai perquè sigui accessible amb la instal·lació d'una rampa en un dels accessos. "El que volem és que aquest edifici torni a tenir la brillantor que va tenir en el seu moment amb la família Cuadrada i volem donar-li un ús, que és l'única manera que aquest edifici visqui. Si no s'intervenia ja, es podia entrar en un punt de no retorn", ha assegurat Josep Maria Lapeyra, un dels arquitectes implicats.

L'equip d'arquitectes del projecte ja ha començat els primers passos de la restauració. Fotografia: L.S.
L'equip d'arquitectes del projecte ja ha començat els primers passos de la restauració. Fotografia: L.S.

El pressupost total de la restauració i la implantació de les oficines de Còdol Educació està xifrat en "una mica més de mig milió" i consta de dues fases. La primera, ja en marxa, comportarà una despesa d'uns 300.000 euros, dels quals ja han aconseguit 178.000 amb una subvenció de l'OCIC del Departament de Cultura de la Generalitat i la resta s'afegiran entre la propietat actual i Còdol. Per a la segona fase, estaran a l'espera de noves subvencions i també del capital privat dels propietaris i l'associació. De fet, el tracte per poder establir allí la seva base ha estat fer-se càrrec de la reforma després de signar un lloguer que, com a mínim, s'allargarà 25 anys. L'Ajuntament de Reus de moment no dona suport econòmic a la iniciativa, tot i que sí que coneix el projecte i ha col·laborat amb Còdol en altres aspectes, a la vegada que no es descarta que quan es posi en marxa es pugui arribar a altres tipus d'acords.

Sobre el calendari de les obres i la posada en marxa de l'espai, la intenció és obrir portes d'aquí a un any, l'octubre del 2025. A partir d'ara, s'engega la primera fase de projecte que es basarà en la restauració de l'espai amb els ajustos especificats, així com l'actualització dels sistemes elèctrics i de sanejament de l'edifici i l'adequació de la seguretat i sistemes de prevenció segons la normativa.

Vil·la Maria va ser construïda per la família Cuadrada entre el 1902 i el 1908. Fotografia: L.S.
Vil·la Maria va ser construïda per la família Cuadrada entre el 1902 i el 1908. Fotografia: L.S.

El projecte de Còdol: patrimoni, art i sostenibilitat

La restauració de Vil·la Maria ha de donar pas a l'explotació de l'espai com a seu de Còdol Educació, una associació que en els últims anys ha fet un gir i no només vol difondre el patrimoni, sinó també promoure la consciènciaecosocial. Actualment, tenen en marxa una cúpula geodèsica itinerant que s'instal·larà de forma permanent al jardí del mas. Des de Còdol han explicat que "volem que sigui un projecte de ciutat, territori i fins i tot de país, perquè creiem que el vincle cultura-patrimoni-sostenibilitat és molt necessari".

És per això que el seu projecte es basa en tres eixos: per una banda, la difusió del patrimoni modernista amb una aposta "agosarada" per vincular-lo a la sostenibilitat. Això es vol aconseguir donant "importància a la natura que fa 100 anys tenien els nostres avantpassats, amb una nova mirada i relat del modernisme que pot enriquir molt la ciutat". Un altre eix del projecte és l'art, "amb una presència molt important de les arts i el seu poder transformador, amb la cultura digital i les projeccions audiovisuals i 360 graus com la cúpula geodèsica de la SOStenibilitat". Cal destacar que Manel Cuadrada, destacat fotògraf pioner de Reus i la Catalunya Sud, va passar la seva vida en aquest mas, és per això que "també es vol vincular aquest passat amb la tecnologia".

Està previst que les obres finalitzin l'octubre del 2025. Fotografia: L.S.
Està previst que les obres finalitzin l'octubre del 2025. Fotografia: L.S.

Finalment, el tercer eix serà la renaturalització del centre. "L'espai ens permetrà explicar a través d'un jardí amb les espècies vinculades al modernisme, les més representades per Domènech i Montaner i tots els artistes de la ciutat, i un petit bosc d'aliments per fer reflexionar amb aquesta nova mirada que hi pot haver una altra relació amb la Terra, que és necessària i és possible".

Aquesta filosofia de Còdol es plasmarà obrint portes al mas, que serà visitable, així com un espai de lliure concurrència per a grups, projeccions, tallers i altres actes culturals a la planta baixa. A la primera planta s'hi ubicaran les oficines de l'associació i, finalment, a la segona hi haurà una sala diàfana amb un espai artístic, de reunions i zona de biblioteca.

En definitiva, un nou equipament que vol posar a l'avantguarda la ciutat de Reus a través d'un espai d'alt valor patrimonial i cultural amb una programació estable que es vinculi a la natura, la sostenibilitat i l'art.

L'espai de gran valor s'obrirà a la ciutadania fusionant patrimoni-art-ecoconsciència. Fotografia: L.S.
L'espai de gran valor s'obrirà a la ciutadania fusionant patrimoni-art-ecoconsciència. Fotografia: L.S.

 

Arxivat a