Reus pren el relleu com a amfitriona dels Atrapallibres, uns premis de gran prestigi al territori

El certamen cultural permetrà fer un pas endavant en el foment de la lectura infantojuvenil a la ciutat

  • Reus serà ciutat amfitriona per al curs 2025-2026 -
Publicat el 12 de juny de 2024 a les 13:32

L'Ajuntament de Reus ha pres el relleu com a ciutat amfitriona dels Premis Atrapallibres i Protagonista Jove en un acte simbòlic que ha tingut lloc, aquest dimarts 11 de juny, a Manresa, i al qual han assistit els regidors Daniel Recasens, de Cultura i Política Lingüística, i Pilar López, d'Educació i Ciutadania. 

Es tracta dels únics guardons a Catalunya en què són milers de lectors els qui, a partir de tot un curs ple d’activitats que fomenten la seva formació literària, llegeixen, analitzen i voten quines són les millors obres de literatura infantil i juvenil en català.  Així, són un dels premis culturals més importants del país, promoguts per l’IBBYcat - Consell Català del llibre Infantil i Juvenil.

Ambdós certàmens arriben a la 19a i 28a edició, respectivament. Aquest 2024, els lectors de les Biblioteques Municipals de Reus han participat per primera vegada del jurat dels premis amb dos clubs de lectura: La Penya dels Atrapallibres, que han llegit els finalistes a la categoria Atrapallibres d’11 anys i Protagonista Jove de 12 a 14 anys i el Club Premi Atrapallibres que han llegit els llibres de les categories Atrapallibres de 9 i 10 anys. 

Reus, ciutat lectora

El motiu per a presentar la candidatura a ser ciutat amfitriona dels Premis Protagonista Jove i Atrapallibres va ser el de voler fer un pas endavant en la seva tasca diària del foment de la lectura, i aprofitar la visibilitat i promoció que acompanya aquest esdeveniment, per a fer de Reus una ciutat que llegeix i millora els seus nivells de comprensió lectora.

L’augment del prestigi de la lectura, facilitarà implicar el màxim d’agents en el desenvolupament del Pla Nacional de Lectura. Durant dos cursos, Reus gaudirà de les visites dels autors i creadors del món del llibre infantil més significats de Catalunya. Les obres guanyadores enguany han sigut:

  • "Contes de casa", de Salvador Comelles i Sandra Aguilar (categoria 9 anys), "Fora de Lloc", de Lucy Knisley (categoria 10 anys), i "Filstrup", de Jaume Copons i Òscar Julve (categoria 11 anys), són les obres guanyadores del 19è Premi Atrapallibres.
  • "Ghost", de Jason Reynolds (categoria 12-14 anys), i "Gossos salvatges", de Georgina Dalmau (categoria 14-16 anys), són les obres guanyadores del 28è Premi Protagonista Jove.

Aquest és el veredicte dels més de 14.000 infants i joves (226 centres educatius) que han participat en aquest certamen únic dels Països Catalans, que té per objectiu promoure la lectura de qualitat en llengua catalana i fomentar la formació literària d’infants i joves entre 9 i 16 anys, tot convidant-los a ser el jurat que avalua les obres que opten als premis. També, s'han implicat 149 biblioteques, una vintena de llibreries, AFA i altres entitats, i més de 400 famílies en la modalitat d’inscripció individual. 

Ampli ventall d'activitats a les biblioteques

Les Biblioteques Municipals han programat més d’11 clubs de lectura per a públic familiar i infantil, tenen diverses sessions setmanals de contes durant tot l’any i desenvolupen un intens programa de visites didàctiques per a tot l’espectre educatiu.

La seva programació d’activitats és molt intensa, participen del programa LECXIT i impulsen el foment de la lectura de diversos gèneres com la poesia o l’àlbum il·lustrat a partir de diversos cicles anuals com és el «Març, marçot, versos per tot» i el festival «Big Draw». També organitzen les jornades especials «Llum de Llull» o la 8a trobada de narradors dels Països Catalans «De Llull a Amorós: el poder de la paraula», celebrada el setembre passat, així com diverses accions d’assessorament i formació per a les biblioteques escolars. 

El seu dinamisme, hereu dels aprenentatges fets en els seus inicis al costat de la pedagoga Àngels Ollé, ja li va ser reconegut amb el Premi Carme Romaní, que atorga el Grup de biblioteca infantil del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes l’any 2016 i del Premi a la implicació comunitària atorgat per l’organització del Festival Internacional Big Draw l’any 2021.