La història comercial de Reus, explicada des dels negocis històrics, s'ha convertit en un llibre. Reus, ciutat de comerç s'ha presentat aquest dimarts al sector local que, alhora, l'ha fet possible. A través d'unes 140 pàgines s'hi explica l'evolució d'aquest àmbit econòmic en una ciutat que, a través del llibre, vol seguir reivindicant-lo.
L'obra és eminentment visual, amb textos que acompanyen fotografies d'època, il·lustracions i mostres gràfiques de l'evolució del comerç o la publicitat. Se n'ha fet una tirada de 300 exemplars que es distribuiran de manera directa «entre les persones interessades», segons ha detallat Carles Prats, regidor d'Empresa i Ocupació. Si aquesta primera edició té èxit, no es descarta fer una segona tirada a través d'una distribuïdora.
L'edició ha anat a càrrec de l'Ajuntament de Reus, amb un pressupost d'uns 14.000 euros. Prats, ha afirmat que «la història de la ciutat no es podria explicar sense l'evolució del comerç, de l'empenta que han tingut els comerciants». «És una obra que plantegem com un homenatge a tot el comerç reusenc», ha afegit.
De fet, considera que es pot erigir en un llibre de consulta sobre la història comercial de la ciutat. Des del consistori «havíem de sumar-nos a aquest projecte». Entre altres motius, aclareix, «perquè si a Reus sempre hem presumit de comerç històric, ho havíem de reflectir d'alguna manera».
Una de les artífexs del llibre és Laia Pellicer, de la Brida Cultura d’Espais. L'empresa es dedica a l'arquitectura efímera, i la gran majoria de projectes els van quedar aturats amb l'esclat de la pandèmia. El llibre va néixer com a resposta a la pregunta «com podem crear exposicions que et puguis endur a casa?».
«L'objectiu era el mateix que crear una exposició, que és transmetre coneixement i fer reflexionar els visitants», ha aclarit. És per això que els llibres de la col·lecció Cultura d'Espais es plantegen «molt visuals i divulgatius». Ha definit els llibres de la col·lecció com «exposicions de butxaca».
Al mateix exemplar que s'ha presentat avui ja hi figuren dos títols més que s'estan preparant, Reus de festa! i Gabriel Ferrater. Al Reus, ciutat de comerç s'hi han implicat diferents establiments històrics, entre els quals la Confiteria Padreny. Glòria Vicheto ha recordat que és la pastisseria més antiga de Catalunya, un mèrit que comparteix amb la ciutat de Reus, que els ha ajudat a mantenir la persiana aixecada.
Ha posat en relleu l'«ecosistema» reusenc que ha permès l'existència de negocis històrics. Ha reivindicat «el comerç de tota la vida» enfront altres modalitats com són les franquícies i cadenes. Considera que «allunyen una mica el tracte entre les persones», a diferència del comerç tradicional.
Sense aquest model històric, afegeix, «totes les ciutats seran iguals». Una dinàmica que veu amb preocupació; «als carrers hi ha un munt de locals buits, el comerç s'està perdent a passos de gegant». Amb aquest Reus, ciutat de comerç es vol reivindicar aquesta tradició i posar-la en relleu perquè recuperi el pes que havia tingut.