Tarragona acull les 16es Jornades d'Inclusió en les Arts Escèniques amb una programació ampliada

L'Ajuntament de Tarragona, al costat de l'INAEM i entitats col·laboradores, impulsa un programa que inclou espectacles, grups de treball i activitats en espais culturals de la ciutat

Les  Jornades d'Inclusió en les Arts Escèniques se celebren el novembre a Tarragona.
Les Jornades d'Inclusió en les Arts Escèniques se celebren el novembre a Tarragona. | TarragonaDigital
29 d'octubre de 2024, 10:35

Del 5 al 7 de novembre, Tarragona es converteix en seu de les 16es Jornades d'Inclusió Social en les Arts Escèniques, organitzades per l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM) amb el suport de l'Ajuntament de Tarragona. Aquestes jornades, coorganitzades amb la Red Española de Teatros i l'Agencia Andaluza de Instituciones Culturales, reuneixen programadors i professionals de l'àmbit escènic en una aposta per la inclusió i l'accés universal a la cultura.

Aquesta edició, que se celebra en diversos espais de Tarragona com el Teatre Tarragona, l'Antiga Audiència, Caixaforum i altres emplaçaments urbans, planteja una programació amb set seus, set espectacles i quatre grups de treball. Sota el lema 'De l'assaig a l'acte', les jornades aborden com les arts poden ser una eina per a la inclusió social i la cohesió comunitària, convidant a la ciutadania a una participació activa i immersiva.

La jornada inaugural, el 5 de novembre, inclourà la ponència de la directora general de Drets Culturals, Gessamí Beirak, que reflexionarà sobre el rol de les arts escèniques dins dels drets culturals. També comptarà amb la presència de Pau Santa Cecilia, directora de l'INAEM, Rubén Viñuales, alcalde de Tarragona, i Eva García, coordinadora dels continguts de les jornades.

Unes jornades que arriben a tota la ciutat de Tarragona

Les activitats s'estenen per tota la ciutat i inclouen propostes tan diverses com el Circ dels Sentits de Mumusic Circus a la rambla Nova, un espai interactiu que posarà en relleu la connexió entre els sentits i l'art, i el doble programa de dansa inclusiva Blasons & Doesdicon de la companyia portuguesa Dançando com a Diferença. La companyia abordarà la diversitat dins l'escena contemporània, i a més, el director, Henrique Amoedo, oferirà un taller l'endemà sobre dansa inclusiva.

El segon dia de les jornades es realitzaran diversos espectacles i activitats, incloent-hi el documental 'Mujereando. El quejío d'una deessa', dedicat a la realitat de les dones sense llar, que es projectarà al Caixaforum, seguit d'un col·loqui. A més, la jornada també oferirà un concert de música folk àrab amb la cantant palestina Rawan Airat.

Els grups de treball, celebrats a Casa Canals i Caixaforum, permetran la trobada entre professionals per debatre temàtiques com l'adequació d'espais escènics a les normatives d'accessibilitat o la inclusió a les perifèries i en el sector cultural liderat per joves. Aquest espai d'intercanvi es complementarà amb quatre tallers oberts a la ciutadania, entre els quals destaca el taller de Producció d'espectacles accessibles, enfocat a la creació d'obres adaptades a la diversitat sensorial i cognitiva, amb professionals del Simbiòtic Festival de Barcelona.

La clausura de les jornades, el dia 7, comptarà amb la presentació de 87 comunicacions per part de professionals i entitats, un rècord que destaca l'interès creixent per l'àmbit de la inclusió social en les artsescèniques