El pensament tràgic, l'oracle de Delfos, els poemes de Safo i l'estructura de tragèdia clàssica són alguns dels "pilars" reconeixibles en l'espectacle que el duet Tarta Relena durà al Teatre Bartrina de Reus, aquest divendres 25 d'octubre, a les 20.30 hores. En el marc del Festival Accents 2024, l'Helena Ros i la Marta Torrella presentaran el seu últim disc, És Pregunta, en què exploren el destí i com conviuen les versions futures de nosaltres mateixos. Encara queden entrades disponibles a la venda.
Amb una carta de presentació que abraça la música tradicional i folk amb les melodies més contemporànies, les barcelonines s'endinsen en un univers cultural divers i extens -que elles mateixes han "creat"- que configura un projecte musical carregat de personalitat. Fa tres o quatre anys que es dediquen plenament a aquest món, però "Tarta Relena va sorgir del gust de cantar juntes, quan encara estaven en un cor, i el repertori que els proporcionava el director després va ser font d'inspiració", expliquen.
El passat mes d'abril, Ros i Torrella es van convertir en el primer grup català que actuava al Tiny Desk Concert. Elles reconeixen que "esperen que el retorn vagi arribant a poc a poc, perquè encara no ha donat uns fruits molt literals", sí que ha tingut gran repercussió al territori. "Va ser una gran fita per a la nostra carrera i estem molt orgulloses de com va sortir, però sobretot impressiona molt a la gent que hagi passat", afegeixen.
En aquest format de concerts en directe que s'enregistren a Washington D.C., els va permetre interpretar amb una "finestra internacional" alguns dels seus temes, com ara El suïcidi i el cant, un dels que més impacte ha generat. De fet, Marta Torrella apunta que "quan va sortir l'oportunitat, arran de la seva actuació al GlobalFest, no la van deixar perdre; els feia molta il·lusió perquè és una productora de referència".
Un univers ric, extens i «mediterrani»
El segell indiscutible de Tarta Relena és la seva múltiple referencialitat: diferents llengües de la conca Mediterrània, músiques ancestrals i sons actuals, influències de diverses religions, obres literàries, etc. Descriuen que, al principi, "tot era molt intuïtiu, van anar configurant el repertori a partir d'aquell material que més els cridava l'atenció" i, el que no va començar com un "activisme molt voluntari ni directe, sinó cap endins", ho ha acabat sent.
La seva música acosta altres realitats i històries a la nostra i el procés creatiu -amb una part molt important de documentació i recerca- és un incentiu més per ambdues. Tant l'Helena, lingüista de professió, com la Marta, musicòloga, tenen passió i gaudeixen de la curiositat que els generen les músiques "diferents". Així, han construït i enriquit el seu repertori, elaborant amb el pas del temps un discurs cada vegada més contundent.
Al llarg del seu projecte discogràfic, el duet evoca referències, sobretot poètiques, per al·ludir a altres peces -de forma literal o metafòrica- i combinar-les amb els seus textos de creació pròpia. Preguntades pels seus referents o artistes "mirall", enumeren el contrabaixista Avishai Cohen, qui utilitza la música tradicional en la seva proposta jazz; la cantant mallorquina Maria del Mar Bonet o la cantautora Sílvia Pérez Cruz, que tot just explosionava quan les Tarta Relena començaven a fer camí.
Safo i una tragèdia clàssica sobre el destí
Sens dubte, però, una referència base per les dues artistes és la poeta grega Safo, amb el poemari traduït per Anne Carson sota el braç. Partint dels bons auguris d'un dels seus poemes i culminant amb l'apocalíptic Crit premonitori, que alhora va ser el primer granet de sorra, es va anar forjant el seu quart disc, És Pregunta. Per primera vegada, relaten, "tenien clar el tema de què volien parlar abans de tenir les cançons, ja que fins ara, sempre havien intentat traçar un fil a partir dels singles".
En canvi, aquesta última cançó de l'àlbum va inspirar tot un treball al voltant del pensament tràgic i l'estructura de la tragèdia clàssica per adreçar, des de diferents punts de vista, el pensament oracular i la relació que tenen els éssers humans amb el destí. Alhora, en el procés creatiu també van compondre amb poemes i aforismes d'El vent se m'endurà del cineasta Abbas Kiarostami i el poemari de Guim Valls, Pitó, molt vinculat al món de la mitologia grega.
Les Tarta Relena, en aquesta ocasió, a més, es van llençar al repte d'autoproduir totes les cançons. "Fins a on poguéssim arribar amb les nostres habilitats", asseguren. I així, van assolir el repte, arribant pràcticament al final del procés de producció. També, han composat més que mai i "la majoria de les melodies són seves i no tradicionals".
Volien que el resultat fos molt teatral, "com una obra de teatre en què conduir l'oient com si fos un personatge que l'està vivint i que va d'un lloc a l'altre", defineix Marta Torrella. Es van deixar emportar per la curiositat i van acabar enduent-se sorpreses inesperades: de sobte, una de les cançons, Tamarindo, es va gravar i després es va girar la pista, per tant, van quedar la música i el text del revés; i els va agradar tant que van decidir aprendre-se-la així i fer una segona versió, d'estudi i en directe, Odniramat, que no s'entén perquè les paraules estan dites a la inversa.
Més electrònica, més instruments i un temple antic
Després de tanta feina, És Pregunta i les seves onze cançons han vist la llum i les seves autores viuen un moment molt dolç. Tarta Relena venen d'haver presentat l'àlbum a Cracòvia, al Festival UnSound, on van descobrir com connectar amb el públic tot i no entendre la major part del contingut; i van estrenar a la Fira Mediterrània de Manresa, com si fos "a casa".
"Estem molt contentes amb la rebuda perquè hi ha una aposta escènica i escenogràfica que ens agrada molt i teníem ganes de compartir", expressen. En la línia d'una obra de teatre immersiva en què volen endinsar els espectadors i espectadores, plantegen sobre l'escenari un antic temple que, amb el pas del temps, "ha estat envaït per altres energies i per la naturalesa". De cara a la nova gira, amb concerts per Europa previstos pel 2025, "esperen cantar allà on els ho demanin i rodar el disc a tot arreu".
Encara més, l'Helena Ros i la Marta Torrella s'han marcat un repte a nivell musical, perquè els concerts siguin més estimulants i s'atreveixin a fer coses que mai havíem fet, com ara anar acompanyades de diferents aparells electrònics i incrementar el nombre d'instruments que toquen en directe. Reus viurà un tastet de primer nivell aquest divendres 25 d'octubre i les Tarta Relena agraeixen la tasca d'un festival local com l'Accents, refermant que "el més important és crear públic i que hi hagi programadors que apostin per propostes que no són supermainstream, però queden molt a prop; només cal entrenar l'oïda o voler escoltar coses diferents", conclouen.