El Teatre Bartrina de Reus preestrena un documental sobre el fotògraf Josep Maria Cañellas Mata

Carles Esporrín ha dirigit l'audiovisual «L'Ombra del Fotògraf», que es projectarà gratuïtament el pròxim 2 d'octubre, a les 19 hores

A més del documental, al CIMIR també es pot visitar una exposició fotogràfica
A més del documental, al CIMIR també es pot visitar una exposició fotogràfica | Ajuntament de Reus
30 de setembre de 2024, 13:27
Actualitzat: 13:27h

El pròxim dimecres 2 d'octubre, a les 19 hores, es farà la preestrena del documental "L'Ombra del Fotògraf", una peça que s'ha realitzat amb la col·laboració de l'Agència de Reus Promoció i la regidoria de Cultura i Política Lingüística per tal de donar a conèixer la figura del fotògraf reusenc Josep Maria Cañellas Mata. El documental l'ha dirigit Carles Esporrín i la projecció es farà al Teatre Bartrina, amb entrada gratuïta

Un cop emès el documental, es farà un col·loqui amb el mateix Carles Esporrín, director del film; Anna Capella, directora del Museu de Mataró i investigadora de Josep Maria Cañellas, i Pep Parer, fotògraf i conservador de la fotografia. La producció audiovisual ha comptat amb la col·laboració de la Reus Film Office, que es coordina des de l'Agència Reus Promoció, i que compta amb diferents localitzacions de rodatges a la ciutat.

La regidora de Projecció de Ciutat, Noemí Llauradó, ha explicat que "hem escollit aquesta data per fer-ho coincidir en el temps amb la celebració de la Festa Modernista, com un acte més d’aquesta proposta perquè la figura que descobrirem a través d’aquest documental, el fotògraf Josep Maria Cañellas, és un coetani d’aquesta època en què Reus era la segona ciutat més important de Catalunya".

El Reus de mitjan segle XIX

En aquest sentit, Cañellas que neix l’any 1850 és coetani de reusencs il·lustres com Antoni Gaudí, Pere Caselles, Eduard Toda, Evarist Fàbregas, Josep Tapiró o Roseta Mauri. De fet, en aquest darrer cas, Cañellas neix a Reus i mor a París de la mateixa manera que la famosa ballarina reusenca. És l’època del Reus, París, Londres, un moment en què molts reusencs vinculats al món de la creació, de l’art, es traslladen a París que, en aquella època, era la capital de l’art i reunia als creadors més avantguardistes i pioners, com ha explicat el director del documental, Carles Esporrín.

Des de Reus Cultura, el regidor Daniel Recasens, ha explicat que s'han fet diferents accions per donar a conèixer el fotògraf català Josep Maria Cañellas. Des del 18 de setembre, es pot visitar al Centre de la Imatge Mas Iglesias una exposició amb 51 albúmines procedents de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona i del Museu de l'Empordà. 

L'exposició es titula "Josep Maria Cañellas, de Reus al mon" i "és una selecció representativa de la seva obra que permet veure com l'artista va saber capturar l'essència de la seva època amb una tècnica impecable", ha dit Recasens. Al CIMIR també es tornarà a projectar el documental el dia 10 d'octubre a les 19 hores, i es farà una xerrada col·loqui amb el seu director el dia 24 d'octubre, també a les 19 hores.