REPORTATGE

El torneig de la Festa Major de Sant Pere: en què consisteixen i què cal per guanyar els Cóssos de Reus?

Arriben enguany a la 15a edició i tornaran a enfrontar els elements festius de la ciutat aquest dimecres 26 de juny, a partir de les 19.30 hores al Mercadal

El pal ensabonat és un dels principals reptes d'aquesta competició de jocs tradicionals
El pal ensabonat és un dels principals reptes d'aquesta competició de jocs tradicionals | Laia Solanellas
26 de juny del 2024

La ciutat de Reus està immersa en la celebració de Sant Pere 2024 i, aquest dimecres 26 de juny a la tarda, tornarà a celebrar els Cóssos de Festa Major. El torneig de jocs tradicionals, que enfronta en diversos equips els elements festius, arriba enguany a la seva 15a edició i les colles 'lluitaran' per prendre el relleu dels Xiquets de Reus, els guanyadors de l'any passat.

Les entitats del Seguici reusenc van recuperar, l'any 2010, les curses o cóssos que havien estat un dels actes més característics de la Festa Major durant el segle XIX. Algunes de les proves de la ronda eliminatòria, en què competeixen tots els equips, són les bitlles catalanes, les curses de sacs, les carreres de cintes amb bicicleta i el pal ensabonat.

Alguns dels últims guanyadors d'aquest acte de Festa Major han sigut la colla castellera dels Xiquets de Reus (2023), la colla de la Mulassa i els Gegants (2022), l'Estol del Basilisc (2020), l'Àliga i el Ball de Cavallets (2016) o els Nanos (2014). Així mateix, cada any, hi ha un reconeixement especial que premia el grup que millor ha animat al seu equip al voltant de la coca central del Mercadal.

En què consisteixen els Cóssos?

Els diferents equips es van enfrontant i intenten demostrar el millor d'ells mateixos en cadascuna de les proves per aconseguir classificar-se a la ronda de semifinals i, finalment, les dues colles més ràpides i amb més punts de la jornada sempre defineixen el torneig amb una última prova. El 2023, ja es va consolidar el repte de dibuixar una Tronada, amb el seu recorregut de pólvora i la distribució de cinc mascles, per desempatar a contrarellotge i amb precisió.

Les millors imatges dels Cóssos 2023 per Sant Pere a Reus!
La força, l'agilitat o la coordinació són algunes de les qualitats bàsiques per excel·lir en algunes de les proves. Foto: Laia Solanellas

Altres jocs tradicionals, com el joc d'equilibri de l'ou i la cullera, la cursa de mascles -carregant un cistell-, la prova de llançament de pinyol de coca amb cireres -novetat de l'any passat- o el joc d'estirar la corda -en què la força i la coordinació han d'equilibrar-se amb la sort de no relliscar més del compte amb les llambordes de la plaça- també han protagonitzat les rondes finals en els últims anys i han sigut clau perquè uns i altres equips poguessin endur-se la victòria.

Com a vestimenta 'oficial', cada equip acostuma a dur la samarreta representativa del seu element festiu, uns texans i unes espardenyes. Les colles participants es preparen físicament i, també, els seus propis crits d'animació, que ajuden a engrescar el públic a la plaça del Mercadal a mesura que avança la tarda. L'eufòria i les celebracions conjuntes mai triguen a arribar entre les entitats que, amb cada punt sumat, s'acosten més al pòdium dels Cóssos.

Els Cóssos de Reus, que sumen ja una quinzena d'anys de 'vida', tampoc es van aturar durant la pandèmia. El torneig es va reinventar en les edicions del 2020 i el 2021; va canviar de lloc, amb la Palma com a nou escenari, i es van prendre mesures de seguretat i higiene extraordinàries. Això va impedir que se celebressin alguns jocs, com el pal ensabonat, i va fer que la competició es desenvolupés a porta tancada i sense públic. Els jocs es van enregistrar i es van retransmetre posteriorment a les xarxes socials perquè la ciutadania en pogués gaudir, tot i que de forma diferent. A més de les proves físiques, les entitats festives es van disputar el triomf en un test en línia -via l'aplicació Kahoot!- de cultura popular i reusenca.

Les millors imatges dels Cóssos 2023 per Sant Pere a Reus!
Cada any, el públic assistent als Cóssos és clau per animar i donar suport als diferents equips festius. Foto: Laia Solanellas

Com es preparen les colles?

Des que es van modificar les "normatives" dels jocs, però, algunes agrupacions han decidit no participar-hi. Per exemple, l'aposta per garantir la paritat ha afectat entitats com la Colla Gegantera o l'Estol del Basilisc, que també ha patit la manca de relleu generacional en els darrers anys; algunes colles compten amb una massa social majoritàriament masculina i/o amb persones més grans que no poden assumir alguns requisits de les proves, com l'agilitat o la força, necessàries, per exemple, en la cursa de sacs o el pal ensabonat.

Amb tot, el president de l'Estol del Basilisc, Pere Latorre, comenta que "esperen tornar l'any vinent perquè s'ha incorporat gent nova i cada vegada hi ha més joves que tenen ganes de participar". En el cas dels Xiquets de Reus, vigents campions, el seu cap de colla, Oriol Ciurana, recalca com el fet de tenir una massa social molt àmplia els permet "tenir una varietat de gent molt gran, que els diferencia d'altres entitats i els ha permès sempre tenir gent per a tot, tant al principi quan hi havia més proves de força i habilitats, com després que s'han anat equilibrant i igualant".

Així mateix, la colla castellera, que ha resultat vencedora en cinc ocasions, apostarà enguany per "un grup nou en què pràcticament ningú ha participat abans" i van "amb moltes ganes de competir al màxim nivell, de fet, tant l'activitat castellera com la resta de gent que va als Cóssos acostuma a ser bastant competitiva i sempre intenta superar-se", descriu Ciurana.

Encara que participen cinc o sis persones, el cap de colla assegura que és "una festa col·lectiva de tots i que, a més, la canalla s'implica molt en l'animació, fent que l'equip guanyi impulsant des de fora". "És una activitat que motiva molt a la colla, són uns jocs que estan perfectament ben plantejats de cara a la ciutat i, també, per a les entitats, perquè donen caliu, podem col·laborar tots junts dins la Festa Major", afegeix Latorre per la seva banda.

Preàmbul de La Nit de Fer l'Índiu

Aquest certamen competitiu fomenta el treball en equip entre els membres de la colla, la selecció del jugador o jugadora amb més habilitats per a cadascuna de les proves i deixa entreveure la rivalitat -en el terreny de joc- entre les colles del Seguici Festiu. També, omple d'adrenalina, aplaudiments i ovacions el centre de Reus abans que la Banda de Fer l'Índiu i la Banda Simfònica de Reus comencin el concert habitual que dona pas a La Nit de Fer l'Índiu.

Les millors imatges de la Nit de fer l'Índiu 2023 per Sant Pere a Reus!
La Nit de Fer l'Índiu s'ha convertit en un dels actes més multitudinaris de la Festa Major de Sant Pere. Foto: Laia Solanellas

Aquest dimecres 26 de juny, a partir de les 23.30 hores, sortirà des de l'Ajuntament la cercavila amb l'Àliga i els Gegants Indis, que pujaran fins al Campanaret per recollir l’element convidat d’aquest any, els Gegants Negres, amb motiu del seu 35è aniversari. El recorregut serà el següent: plaça del Mercadal, carrer de Monterols, plaça de Prim, carrer de Llovera, Campanaret, carrer de Llovera, plaça de Prim, carrer de Monterols i plaça del Mercadal. 

Tot seguit, de nou al Mercadal, començarà el ball amb Coi Els Montgrons, que interpretaran les millors versions de cançons populars i tradicionals catalanes i temes de taverna, ofertes per una banda d’instruments acústics amb una secció de vents a la catalana, amb gralla, tenora i saxo baix. Demà, dijous 27 de juny, la celebració de Sant Pere continuarà amb la Festa Major Petita.