Tots els premiats: La Nit de Castells de Valls lliura 11 distincions

Els reconeixements viatgen a Valls, Vilafranca, Altafulla, el Vendrell, Mataró, Terrassa i Girona, entre d'altres poblacions

Imatge de la Nit de Castells 2024
Imatge de la Nit de Castells 2024 | Cedida
29 de gener del 2024
Actualitzat a les 10:59h
El Centre Cultural de Valls ha estat el punt de trobada social del món casteller, convocat per la Nit de Castells, impulsada per la Revista Castells i organitzada conjuntament amb l'Ajuntament de Valls, TAC 12 i La Xarxa. Representants de 71 colles, a més d'una àmplia presència institucional i també d'entitats culturals i patrocinadors, han assistit a l'acte.

Els premis han estat un reflex de la intensa temporada passada, però també de la realitat actual del món casteller. Les 11 distincions han tingut 7 jurats diferents i han estat notablement repartides arreu del territori. El moment culminant de la gala ha estat, com és habitual, el Premi a la Trajectòria, que ha rebut Amaia Comas l'emblemàtica castellera dels Minyons de Terrassa i primera dona en pujar al quart d'un castell de 9, el 4de9 sense folre descarregat pels malves a Girona fa 25 anys.

Precisament, la plaça del Vi de Girona ha estat distingida com a Plaça de la Temporada, tant per les construccions alçades l'any passat a la diada de Sant Narcís (els Capgrossos van segellar el retorn a la gamma extra, els Minyons van mantenir el nivell i els Marrecs van recuperar el 5de8) com per haver estat un exemple del creixement dels castells cap al conjunt del país en els darrers anys. Els Capgrossos de Mataró, al seu torn, han estat reconeguts amb el Premi Descarregat a la colla que més va progressar la temporada passada mantenint un alt nivell d'eficàcia i seguretat.

Tres castells alçats el 2023 han marcat la Nit de Castells. En primer lloc, el pilar de 8 amb folre i manilles descarregat per la Colla Joves Xiquets de Valls a Altafulla, que ha rebut el Premi del Moment casteller de la temporada pel seu valor històric i pel seu simbolisme en el context de la colla. Precisament, els Castellers d'Altafulla han estat distingits com a Colla de la temporada, tant pel seu primer 2de7 com pel conjunt de castells que hi van alçar en l'any del seu cinquantenari. I, paral·lelament, el 9de9 amb folre carregat pels Castellers de Vilafranca ha rebut el Premi Imatge de la Temporada per haver aconseguit obrir una nova porta del món casteller.

Premi al Museu Casteller

El vessant social i cívic que acompanya el fet casteller també ha estat reconegut en la dissetena edició de la Nit de Castells. El Museu Casteller ha rebut el Premi Especial de la Nit, concedit per la Revista Castells, i que han recollit els representants de les quatre institucions impulsores, l'Ajuntament de Valls, el departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Tarragona i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.

Els Nens del Vendrell han rebut el Premi a la Iniciativa social pel seu projecte Fem Pinya, que fa deu anys que desenvolupa accions solidàries al Baix Penedès; l'editorial Cossetània ha estat distingida amb el títol Ambaixador Castells, per la tasca duta a terme amb l'Enciclopèdia Castellera, mentre que el fotògraf tarragoní David Oliete ha estat guardonat amb la primera edició del Premi de fotografia Pere Català Roca, distinció que atorga la regidoria de Turisme de l'Ajuntament de Valls.

Els únics premis que se sabien amb antelació eren els Baròmetre Casteller, que distingeixen les colles que han estrenat pis descarregat o bé que han estat les més completes en els seus diferents nivells (és a dir, que han descarregat més gamma d'un nivell específic, encara que hagin fet alguns castells superiors). De la primer categoria han rebut premi la Colla Castellera de l'Esquerra de l'Eixample i els Castellers del Foix, totes dues estrenades en els 7 pisos, mentre que els Castellers de Vilafranca han estat premiats com a Colla més completa en els castells de 9, els Moixganguers d'Igualada en els de 8, la Jove de Barcelona en els de 7 i els Castellers de Santpedor en els de 6.