REPORTATGE

El Museu d'Art i Història de Reus s'acomiada després de 63 anys d'història fins al 2026

Es reformarà el museu per actualitzar el seu relat i museografia i prioritzar tant l'experiència de l'usuari com el recorregut per l'espai

Després de la reforma, l'equipament estrenarà una nova entrada més accessible des de la plaça de la Llibertat
Després de la reforma, l'equipament estrenarà una nova entrada més accessible des de la plaça de la Llibertat | Laia Solanellas
24 de maig del 2024

Aquest dissabte 25 de maig serà l'últim dia per visitar les exposicions permanents del Museu d'Art i Història de Reus (MAHR). L'equipament municipal tancarà per reformes fins al 2026, quan es reinaugurarà -sense data definida- amb una nova imatge, canvis en la museografia, un nou accés i altres elements per millorar l'experiència dels visitants.

En el marc del programa amb motiu del Dia Internacional dels Museus 2024, aquest divendres 24 de maig encara es podrà gaudir de les següents propostes: "Els pintors reusencs del segle XIX" (MAHR, 11 hores), "La bòbila del Sugranyes" (12 hores), Joc de descoberta i taller "Busca la lletra de Gaudí!" (Gaudí Centre, 18 hores). 

Així mateix, el dissabte 25 de maig, hi haurà visites guiades a l'exposició del Centenari Morató Aragonès (MASV, 11 hores) i "Gaudí narrat a través de la mirada d'una dona" (Gaudí Centre, 12 hores). 

museu art historia reus laia solanellas nacio
El Museu diu adeu: tanca les portes durant un període considerablement llarg per renovar la seva imatge. Foto: L.S

El patrimoni artístic i històric del museu

El Museu d'Art i Història s'ubica en un edifici protegit com a Bé Cultural d'Interès Nacional i forma part de l'Institut Municipal de Museus de Reus. La façana de l'edifici està dividida en un cos central de planta baixa, vuit pisos i terrat; i dos cossos laterals de planta baixa, sis pisos i terrat. 

L'equipament es va inaugurar el 15 de setembre de 1961 a la plaça de la Llibertat, fruit d'un projecte iniciat el 1955 -impulsat per la Caixa de Pensions- per substituir el primer museu de la ciutat, que estava ubicat a la Casa Rull des del 1934. Va ser declarat monument històric-artístic el 1962.

Entre les exposicions permanents es troben "Ara toca festa", sobre el patrimoni festiu reusenc, i "L'elixir daurat", sobre la producció d'oli; hi ha mostres com "Reus i els seus artistes (1850-1939)", "La col·lecció de taules gòtiques del llegat d'Antoni Pedrol Rius" i "El retaule major de la Prioral de Sant Pere"; a més de l'exposició temporal de llarga durada "Coses de Reus, un viatge de la vila a la ciutat".

exposicio ara toca festa museu art historia reus nacio
"Ara toca festa" és una exposició vinculada a la Festa Major reusenca i els elements del Seguici Festiu. Foto: Museus de Reus

En els seus 63 anys d'història, el Museu ha preservat importants obres d'època medieval i una destacada col·lecció d'art gòtic, així com un fons d'art contemporani vinculat al moviment artístic local dels anys vuitanta del segle XX. També, destaca per la conservació de nombroses obres d'artistes locals dels s. XIX i XX i de renom internacional, com Marià Fortuny, Josep Tapiró, Josep Llovera o Joan Rebull. La visita virtual continuarà disponible, això sí, mentre durin les obres.

Projecte d'obres

El projecte preveu la reforma de l'edifici del Museu d'Art i Història i l'actualització museològica -per restablir el seu relat- i museogràfica -qüestions de l'espai-, després que les darreres obres es fessin els anys noranta. Els objectius actuals impliquen millorar la visualització exterior del museu.

Els treballs permetran alleugerir l'entrada, que serà molt més visible a la ciutadania i més accessible amb un nou paviment que eliminarà els graons i situaran l'accés al centre de la plaça. A més, l'entrada tindrà un tancament de vidre, que també frenarà el pas del vent per la seva posició perpendicular, i convidarà a fer un circuit dins l'equipament amb una nova botiga, inclosa, i la millora dels espais de treball, repòs i uns serveis públics inclusius.

entrada museu art historia reus laia solanellas nacio
Les obres projecten un nou accés vidriat des del centre de la plaça de la Llibertat. Foto: L.S

La reforma serà integral i, per tant, s'enfocarà sobretot a millorar l'experiència de l'usuari perquè aquesta sigui més natural i fluida. El nou espai complementarà amb usos socials i d'estada els valors de coneixement, patrimoni i cultura inherents al museu.

Incorporant el nivell just de tecnologia, per continuar prioritzant el relat, es pretén que els continguts siguin més entenedors. Especialment, la museografia se centrarà en els segles XVIII i XIX i com va viure Reus aquella època de creixement socioeconòmic i es potenciarà, també, la col·lecció d'art gòtic conjuntament amb els personatges reusencs que ja formen part de l'exposició.

Serveis a la ciutadania

El Museu d'Art i Història de Reus ha ofert a la ciutadania fins ara, i ho continuarà fent després de la seva reobertura, diferents serveis. Per exemple, en el cas de consultes de les col·leccions -amb més de 50.000 objectes referents a arqueologia, etnologia, història i art del municipi i voltants-, que són accessibles a l'estudi i reproducció per part d'investigadors i estudiosos, amb sol·licitud prèvia. 

Tots els Museus de Reus proposen experiències educatives a partir del coneixement i el patrimoni que representen les col·leccions artístiques. Obren les portes a escoles de la ciutat, principalment, i la reforma s'adreça, en part, a millorar la seva experiència de visita -i la de la resta de visitants- acostant el contingut a tot tipus de públic.

colleccio art gotic museu art historia reus nacio
La riquesa de les obres d'art gòtic destaca com una de les mostres més importants. Foto: Museu de Reus

L'horari d'obertura al públic de l'equipament és de dimarts a dissabte, de 10 a 14 i de 17 a 20 hores, excepte festius. El preu de l'entrada general és de 3 euros, reduïda a un euro (Carnet Jove, majors 64 anys, entitats amb conveni) i gratuïta (Amics del Museu de Reus, menors de 7 anys, carnet docents, targeta daurada, ICOM i Associació de Museòlegs). Caldrà esperar per veure si hi ha cap canvi en aquest sentit de cara al 2026.