Un documental sobre Joan Perucho engega el Memorimage 2023 a Reus

Els cineastes Julià Guillamon i Morrosko Vila-San Juan plasmen la vida i obra de l'escriptor a 'Sang i salsa (de tomàquet)', que ha inaugurat la 18a edició

Aproximadament 250 persones van gaudir de l'estrena del documental 'Sang i salsa (de tomàquet)' al Teatre Bartrina de Reus
Aproximadament 250 persones van gaudir de l'estrena del documental 'Sang i salsa (de tomàquet)' al Teatre Bartrina de Reus | Neus Bertola / ACN
09 de novembre del 2023
Actualitzat a les 9:34h
El documental sobre la vida i obra de Joan Perucho, ‘Sang i salsa (de tomàquet)’, va inaugurar aquest dimecres 8 de novembre al vespre la 18a edició del Festival Internacional de Cinema de Reus, el Memorimage.

Els directors del film, Julià Guillamon i Morrosko Vila-San Juan, han afirmat a l’ACN que l’escriptor estava obsessionat amb el fet que podia haver mort a la batalla de l’Ebre durant la Guerra Civil espanyola. 

“Perucho no va anar al front per un problema cardíac i això li va quedar a dins”, ha explicat Guillamon, qui ha afegit que l’autor utilitzava la literatura fantàstica per connectar amb les seves pors més íntimes. Prop de 250 persones han gaudit de l’estrena del documental, emmarcat en un Memorimage que s’allargarà fins a l’11 de novembre.

Pioner del món fantàstic

Guillamon ha reivindicat que Perucho va ser un pioner de la literatura fantàstica a Catalunya “en un moment en què aquest gènere no tenia adeptes i trencava, totalment, els esquemes de l’època”. Segons el codirector de ‘Sang i salsa (de tomàquet)’, la fantasia i l’humor era el que més caracteritzava tant a la figura de Perucho com la seva obra.

“Era un home molt divertit”, ha afirmat Guillamon, qui va conèixer l’autor a principis dels anys 80. Tot i això, ha confessat que la primera pregunta que es va fer quan el va conèixer va ser per què l’escriptor tenia una gran atracció cap allò misteriós, tenebrós, pels vampirs i pels fantasmes.

Segons ha explicat, Perucho utilitzava la literatura fantàstica per connectar amb les seves pors més íntimes i, al mateix temps, “els terrors de molta gent”. Entre aquestes pors compartides, el codirector del documental ha subratllat la Guerra Civil espanyola.

Una guerra no viscuda

“A ell li hauria tocat anar a la guerra, però no hi va anar per un problema cardíac i això li va quedar a dins”, ha explicat. Uns sentiments que va reviure anys després quan, per motius laborals, va anar a Gandesa (Terra Alta), escenari de la batalla de l’Ebre i on ell hauria estat destinat.

“Això li va remoure una cosa per dins molt forta”, ha explicat Guillamon, qui ha afegit que a través de la literatura “va trobar la manera de treure una por que ni ell mateix sabia que tenia”.

Guillamon i Vila-San Juan van presentar el seu documental al Teatre Bartrina de Reus en el marc del Memorimage 2023 Foto: Neus Bertola / ACN


El documental  ‘Sang i salsa (de tomàquet)’ és un viatge per la fantasia, les pors i la faceta més divertida de Joan Perucho que les prop de 250 persones que van assistir aquest dimecres 8 de novembre a l’estrena al Teatre Bartrina de Reus van poder conèixer.

Públic més jove

La directora artística del Memorimage, Anna Petrus, ha celebrat que el certamen hagi arribat a la majoria d’edat, convertint-se en un festival “ja consolidat”. Tot i això, ha afirmat que volen seguir creixent, sobretot, entre el públic més jove.

“Estem pensant en alguns canvis per als pròxims anys”, ha detallat Petrus. “Tenim un públic adult molt fidel, però el públic més jove és més difícil de captar”, ha assegurat la directora del Memorimage, qui ha afegit “que estudiaran la millor manera d’atreure aquest col·lectiu”.

Després de la projecció de ‘Sang i salsa (de tomàquet)’, el certamen continuarà aquest dijous 9 de novembre amb ‘Una ciutat de mussols’, ‘Oblideu Tosquelles!’ i ‘La Singla’. El primer llargmetratge forma part de la secció MemoriReus i rescata la veu de dotze persones que van protagonitzar l’obertura del col·lectiu LGTBIQ+ a Tarragona al final de la dictadura.

Cinema amateur

La cloenda del festival, que tindrà lloc el mateix 11 de novembre, anirà a càrrec del Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus (CIMIR) amb la projecció de tres curtmetratges que van participar en diferents concursos de cinema amateur durant els anys 60 i 70: ‘En Apuros’, ‘Trontolls locals’ i ‘Desil·lusió’. Tres produccions que responen la voluntat del certamen de reivindicar la importància del cinema amateur, coincidint amb el centenari del seu naixement.

La directora artística del Memorimage, Anna Petrus, ha afirmat que el festival havia de sumar-se a aquesta efemèride i que, per això, “tota la programació gira al voltant d’aquesta idea”. “Reivindiquem la potència de les imatges domèstiques i d’arxiu per explicar la història no oficial i posar en primer terme aquelles històries que han quedat invisibilitzades”, ha subratllat. Segons Petrus, gràcies a l’arribada del cinema amateur s’ha pogut “documentar la forma com persones anònimes han encarat grans fets històrics”.