Valls presenta el programa d'actes de la Fira de Santa Úrsula 2024

La celebració es durà a terme del 18 al 27 d’octubre

Imatge de la presentació del programa d'actes de Santa Úrsula
Imatge de la presentació del programa d'actes de Santa Úrsula | Ajuntament de Valls
10 d'octubre de 2024, 10:01
Actualitzat: 10:01h

Valls ha presentat el programa d'actes de la Fira de Santa Úrsula, que es durà a terme del 18 al 27 d’octubre. L'esdeveniment convertirà la ciutat en epicentre casteller i de cultura popular i tradicional per excel·lència. Totes les mirades estan posades en la clàssica diada de les dues colles dels Xiquets de Valls, la Joves i la Vella, a la plaça del Blat, Km0 del món casteller. Santa Úrsula comptarà però amb molts altres al·licients: en els dies previs, les fires Altres Lletres i Roba Sostenible, les Corts o la segona Tabalada; ja en plena celebració, la Fira Castells i la Fira Canalla que estrenen emplaçament a una plaça Sant Jordi reconvertida en nou espai de festa; l’actuació en la jornada de cloenda de la muixeranga Els Negrets de l’Alcúdia, vinguts expressament de la Ribera Alta al País Valencià; o també els actes tradicionals de la Vigília amb el Tomb amb els Gegants de la Ciutat, el Correbous o el Correfoc.

El talent creatiu vallenc tindrà també una presència destacada amb l’estrena de 8 Dones del Grup Teatre Principal, al músic i cantant Ernest Bertran en l’especial tribut a Joan Manuel Serrat i Joaquín Sabina al Centre Cultural o la participació del xef vallenc i estrella Michelin Pep Moreno per arrancar el XII Simposi Casteller.

Santa Úrsula i el gran derbi dels Xiquets de Valls a la plaça del Blat coincideix enguany amb les efemèrides d’un reguitzell de grans gestes castelleres. En són les més destacades el cinquantenari de la primera tripleta de 8 descarregada el segle XX, els 30 anys del primer 2 de 9 amb folre i manilles descarregat -primer gamma extra de l’era moderna- o també 30 anys del primer cop en descarregar-se tres castells de 9 en una mateixa diada, així com els 25 anys del primer castell de 8 aixecat per sota o del primer 4 de 9 carregat a la plaça del Blat. Ja en aquest segle XXI, en lletres d’or es commemoren també el vintè aniversari del primer 2 de 8 carregat a Valls i, l’efemèride més recent, el cinquè aniversari de la mítica Santa Úrsula de 2019 amb els dos 3 de 9, l’actual sostre casteller, i també la millor actuació de tots els temps.

Primer cap de setmana

El primer cap de setmana agafen protagonisme dos certàmens, ambdós al Portal Nou, com la Fira Altres Lletres, amb una trentena d’editorials independents d’arreu dels territoris de parla catalana, i la Fira de Roba Sostenible, una oportunitat per descobrir marques alternatives a la indústria tèxtil convencional. També en aquests primers dies és el torn per a les Corts que organitza la Colla Gegantera la Pessigolla. Els primers dies també serviran per obrir els actes de diables amb la segona Tabalada de Santa Úrsula que anunciarà l’arribada de les forces del mal per places i carrers de tot el Centre Històric, amb la participació del Ball de Diables de Sant Quintí de Mediona, Bous de Foc de Reus, Bocs-Diables de Sant Antoni Vilamajor, Ball de Diables d’Alforja i els Balls de Diables adult i infantil de Valls.

Inauguració de Santa Úrsula

El gruix dels actes de la Fira arrencaran el divendres 25 i ho faran, com és costum, amb els més petits com a protagonistes. La 24a Mostra de Bestiari Escolar, amb les reproduccions del bestiari vallenc o peces de creació pròpia i els nans de les escoles, marxaran des de diferents punts de la ciutat per arribar en cercavila al Pati per a la gran festa de la Mostra i l’enfaixada de l’escultura el Casteller, l’emblemàtica obra de 1951 de Josep Busquets, en un acte que marca l’inici de la seqüència ritual de la Santa Úrsula vallenca.

Destaca l’estrena de la plaça Sant Jordi com nou espai que guanya la festa, en aquest cas per a la Fira Castells que reunirà enguany 18 estands de temàtica castellera i una quarantena de tallers i activitats. Aquesta plaça també acollirà la Fira Canalla, en una proposta familiar i gratuïta per gaudir de tot tipus de tallers castellers o la instal·lació de circ actiu de l’enxaneta bala. Per la seva part, Món Casteller · Museu Casteller de Catalunya, en el seu primer aniversari, també comptarà amb nombroses activitats, amb una programació que inclou debats, xerrades, visites guiades teatralitzades o també l’espectacle de màgia de prop amb Jordi Caps, l’únic mag que ha guanyat a la història el popular programa televisiu Got Talent.

El Museu Casteller també serà la seu de la dotzena edició del Simposi Casteller, així com la tertúlia amb els caps de colla de la Joves i de la Vella just un dia abans de la diada. Per agafar forces pel Simposi destaca la degustació gastronòmica d’enguany que anirà a càrrec del restaurant Deliranto de Salou, de la mà del xef vallenc Josep Moreno. En la vessant acadèmica, el Simposi l’obrirà la conferència inaugural de la catedràtica i investigadora Marta Calull, directora de la Càtedra URV per a l’Estudi del Fet Casteller, mentre que les dues taules rodones amb experts versaran, en primer lloc, sobre la importància de l’estat físic i mental dels castellers i castelleres, i en segon terme, sobre quines són les estratègies i propostes per activar les colles en la vessant social després de la pandèmia.

Vigília, Correfoc i concert 

El cos central de la Fira viurà també dissabte la recepció a l’Ajuntament a les Úrsules vallenques que perpetuen el nom de la copatrona de la ciutat, el tritlleig i encesa dels 21 morterets i el Tomb de Vigília amb els gegants de la ciutat. A la tarda serà el torn del Correbous i, ja al vespre i a la nit, el gran Correfoc de Santa Úrsula amb el Ball parlat a la plaça del Blat i l’encesa de lluïment al Pati, en un correfoc que acabarà de nou davant la Casa de la Vila on es podran sentir els versots satírics i admirar la baixada de l’arcàngel. Per a la nit, la històrica plaça de l’Oli serà el marc per a un dels moments més esperats d’aquesta Santa Úrsula amb el concert commemoratiu del 30è aniversari de Bufalodre. L’ancestral so de la cornamusa del Francesc Sans i el flabiol i tamborino de l’Iris Gayete faran pinya amb un quartet de metalls i percussió, en una nit de sons que convidaran a volar per l’aniversari del grup de música tradicional.

Per últim, el diumenge 27, jornada central de Santa Úrsula amb la diada castellera com a gran protagonista, viurà també un dels moments més esperats just a la cloenda. Així, després de la desenfaixada de l’escultura El Casteller a càrrec del periodista Xavier Grasset, ambaixador aquesta temporada dels Xiquets de Valls, actuaran al Pati els components de la muixeranga Els Negrets de l’Alcúdia. Aquesta Muixeranga, documentada des de 1767, és una de les manifestacions més arcaiques conservades a la Ribera del Xúquer al País Valencià en la modalitat de dansa acrobàtica o de construcció de torres humanes.

Imatge gràfica de Santa Úrsula

La imatge gràfica de la Fira de Santa Úrsula és obra de la il·lustradora i dissenyadora Alba Domingo que amb el cartell d’enguany ens convida a fer una immersió en valors castellers per excel·lència com són l’esforç col·lectiu i la cooperació. El resultat és una creació que ens acosta al moment de tocar el cel quan es carrega el castell, amb una imatge representada poèticament per una enxaneta fent l’aleta a prop d’un estol d’ocells.