Ja la tornem a tenir aquí. La fira musical de Vila-seca torna als seus escenaris tradicionals el cap de setmana del 6,7 i 8 de maig. Serà una edició que supera els traumes de la mig passada pandèmia que l'any passat en va limitar el seu potencial i no es va poder dur a terme com els seus organitzadors volien. Cal recordar que la FiM es troba just al començament de la nova etapa, que ha convertit el que era un festival musical al carrer en una fira especialitzada en la música emergent i familiar.
Una Fira dels Petits, estratègica i fixada en el futur, com s'ha descrit. Pensada transversalment per a tots els públics i per conciliar les necessitats de totes les edats, com ho demostra l'especial cura en acotar horaris i duració dels espectacles.
En aquesta nova etapa, continua al capdavant el nou director artístic Martí Marfà que, juntament amb l'alcalde Pere Segura i la regidora de Cultura Manuela Moya, han presentat aquest migdia el programa, els espais i les principals novetats de la FiM 2022. No són gaires, com és lògic en un esdeveniment que tot just acaba de reformular el seu format, i se circumscriuen bàsicament als escenaris de la ciutat que acolliran els espectacles.
Trenta-set propostes musicals, set escenaris
El Castell de Vila-seca serà la referència principal de la FiM, però també hi haurà concerts a l'Auditori Josep Carreras, al teatre El Centru o, per primer cop, al magatzem d'avellanes de Cal Parera. En aquest espai insòlit s'hi podran escoltar microfuncions de Ual·la! i l'Orchestra Fireluche, propostes acústiques, vocals, de percussió amb objectes i instruments de joguet que, segons Marfà, es veuran molt afavorides per la intimitat que proporciona el nou escenari. La plaça de les Voltes i les Peixateries Velles acolliran els escenaris off Fira.
Són trenta-set actuacions seleccionades entre més de sis-centes que han arribat a la FiM. Els organitzadors han posat molt d'èmfasi en aquesta nova proposta i s'han mostrat reticents en destacar alguna cosa del programa, però Marfà ha deixat entreveure que els caps de cartell poden ser, en el capítol de música emergent, Alba Morena, de la veïna Salou, amb la seva fusió de flamenc i música urbana o la cantautora mallorquina Maria Jaume, que estrenarà a Vila-seca el seu segon disc.
En l'apartat de la música familiar, s'espera amb candeletes el nou espectacle de La Tresca i la Verdesca o Desconcerto, un format de música clàssica informal de la companyia The Tyets. Acostar els gèneres urbans a la canalla serà igualment un dels objectius principals de la FiM.
L'ADN de Vila-seca sona
També hi haurà propostes de proximitat total, com el músic de jazz vila-secà Joan Claver, així com una secció per a músics del Camp de Tarragona anomenada Km. 0. També s'ha volgut incidir en la feminització de la fira, amb més de la meitat d'artistes dones.
Tant Marfà com Moya com Segura han ressaltat l'eslògan de l'edició de la FiM, «Us sonarà», i l'alcalde ho ha volgut vincular amb l'especial idiosincràsia de Vila-Seca com a capital tarragonina de la música. Una ciutat que, segons ell, té un ADN sonor, en un altre eslògan que s'ha de veure si acabarà fent fortuna. Però no està del tot mal trobat i coses més rares s'han vist.
El que si ha declinat Pere Segura és quantificar el retorn econòmic de la Fira, complex, cosa que està molt bé. L'alcalde contempla els beneficis institucionals d'organitzar aquest esdeveniment singular en termes d'imatge i d'impacte positiu en la percepció de Vila-seca com a ciutat amigable per a la música i les arts. Els diners, si han de vindre en forma de consumició als bars i comerços locals, també seran benvinguts, se suposa.