L'empresa sofrera AFEPASA, amb seu a Constantí, ha recuperat enguany els nivells de facturació que tenia abans del 2023, quan la companyia va registrar una caiguda de 3 milions d'euros provocada, sobretot, per la sequera i per l'incendi que es va produir a la planta a finals del 2022, així com per la inversió d'11 MEUR per a la posada en marxa d'una nova planta. "La ressaca encara la tenim, però aquest any 2024 hem tancat l'aixeta dels problemes", ha subratllat el director general Manel Montaño, qui ha celebrat que enguany la facturació rondarà els 26 milions d'euros i s'espera que creixi fins als 28 milions d'euros de cara el 2025. "Tornem una altra vegada al creixement de dos dígits percentuals anuals", ha afegit.
Enguany, l'empresa no només ha crescut a nivell econòmic, sinó també en personal, ampliant la plantilla fins a prop d'un centenar de treballadors. Aquest increment també ha anat acompanyat de l'impuls que s'està fent des de fa anys per millorar en recerca, desenvolupament i la innovació. De fet, i segons el director d'R+D+I d'AFEPASA, Daniel García, cada any l'empresa destina 1,2 milions d'euros a la investigació.
La investigació, clau per a AFEPASA
Actualment, estan treballant en la creació de diversos productes innovadors que protegeixin, de manera sostenible i ecològica, els cultius dels efectes del canvi climàtic. Entre aquests, García n'ha destacat quatre. Per una banda, el 'BigPrediData', un projecte tecnològic que busca prevenir les vinyes de les malalties, la sequera o les gelades. Aquest compta amb un pressupost de 5 milions d'euros, cofinançats amb altres entitats i organismes, i s'espera que pugui sortir al mercat el 2026.
Una altra de les línies estratègiques amb què treballa AFEPASA és l'aplicació de microorganismes en l'agricultura. En aquest sentit, García ha exposat dues iniciatives: una valorada en 1,2 MEUR que utilitza microorganismes beneficiosos per protegir les plantes de les malalties del sòl; i un altre pressupostat en 1,25 MEUR que, també a través de microorganismes, es millora la nutrició de les plantes, la salut dels sòls i l'eficiència productiva dels cultius. De fet, sobre aquest últim projecte, García ha afirmat que han descobert "una nova espècie", que es patentarà en les pròximes setmanes, perquè pugui sortir al mercat a principis de l'any vinent.
Finalment, García ha destacat la línia centrada en la microencapsulació de substàncies actives mitjançant la tecnologia de fluïdització. "La idea és aconseguir una agricultura més verda i sostenible, però que alhora tingui un gran rendiment", ha afirmat García, qui considera que "no serveix ser molt nets, si després no som competitius a nivell mundial".
La voluntat és que tots aquests projectes, amb un valor global de 8 milions d'euros -cofinançats amb altres entitats i organismes estatals i europeus-, surtin al mercat en els pròxims quatre anys.
El magatzem a Montbrió
Els diversos incendis que ha patit l'empresa en els últims anys, també van desencadenar, a finals del 2022, la preocupació dels veïns de Montbrió del Camp, on AFEPASA volia establir un nou magatzem de 1.650 metres quadrats i amb capacitat de fins a 5.000 tones de sofre en gra. Malgrat la insistència de la companyia en afirmar que la nau era totalment segura per a la població, finalment, l'abril del 2023 van anunciar que donaven un pas endarrere i paralitzaven els tràmits.
Preguntat sobre aquest tema, Montaño ha afirmat que "durant dos anys van invertir sense poder fer res", però que tot i això "van preferir escoltar els veïns". També ha lamentat que tot i la trobada amb el poble i els seus esforços per explicar-se, no ho va saber "comunicar" i "es va malentendre el projecte". Actualment, i segons ha assegurant, continuen a la recerca d'una nova nau que compleixi amb tots els requisits.