El plec de pressupostos i ordenances de l'Ajuntament de Reus per aquest 2024 afecten especialment el sector de la restauració, ja que la taxa reguladora de les terrasses, per l'ocupació de la via pública, s'ha incrementat un 40%.
Davant les protestes de la restauració i l'hostaleria, el Govern de Reus va acordar una sèrie de taules de negociació -també amb el gremi de la construcció, per la pujada de l'ICIO- per plantejar futures accions. La primera reunió de treball va tenir lloc aquest dijous 18 de gener.
Des de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria (AEH) han proposat al consistori sinergies amb les regidories de Cultura i Projecció de Ciutat que incrementin l'afluència als carrers i els potencials consumidors.
El regidor d'Hisenda, Manel Muñoz, estaria valorant alhora una possible bonificació per "motius d'ubicació o per altres a estudiar, pel fet de muntar una terrassa".
Propostes sobre la taula
L'objectiu és que els beneficis pels impostos puguin repercutir positivament en els mateixos restauradors, ja que "la pujada suposaria uns ingressos per l'Ajuntament de 98.000 euros", segons apunta el president de l'AEH de Reus.
L'actuació més pròxima seria una "festa major del nucli antic" amb concerts, tastos i concursos als carrers i places del centre. "Fa temps que s'estava valorant i tindria un cost de gairebé 30.000 euros com una clara reinversió en el sector", descriu el restaurador.
Les propostes a l'Ajuntament també inclourien un autobús perquè els turistes puguin pujar des de Salou, una idea que l'agència Reus Promoció, present en la reunió, hauria vist positiva perquè beneficiaria altres sectors al mateix temps.
El regidor reusenc Manel Muñoz es va reunir aquest dijous 18 de gener amb els sectors de l'hostaleria i la construcció Foto: Ajuntament de Reus
La cultura, principal aliança
Les mesures 'culturals' serien el gruix principal per pal·liar la pujada. "Proposem redistribuir la Festa Major per més carrers del centre; perquè quan altres municipis viuen la celebració amb la restauració, a Reus no treballem excessivament", ha recalcat Perales.
A més, evidencia que si, per exemple, "els concerts es poguessin distribuir en petit format pel nucli antic, seria positiu per no concentrar la gent en un sol punt i evitar problemes de seguretat per la Guàrdia Urbana".
L'entitat hostalera ha demanat també al Govern local que valori una nova planificació horària d'esdeveniments com el Trapezi. "Si es fan les activitats fora de la franja de 20 a 22 hores, que dificulten que la gent vingui a sopar, potser en sortiríem tots beneficiats", afegeix.
I finalment, plantegen "coordinar un calendari amb els Teatres de Reus" perquè els establiment es preparin i obrin cuines més aviat o més tard de l'horari habitual, una promoció adreçada al públic dels espectacles escènics.
Terrassa per temporades
Una altra de les novetats a què es podran acollir els bars, cafeteries i restaurants de la ciutat és l'opció d'obrir les seves terrasses per temporades i no durant tot l'any. Per alguns, com el Vítric no és una mesura suficient i ha donat de baixa la terrassa.
Un dels seus propietaris, Gerard Tortajada, va explicar a TV3 que "estaven pagant quasi 900 € per tres taules, i que fer una pujada del 40%, com la terrassa s'utilitza sobretot a l'estiu -que és la temporada baixa a Reus- era inviable de mantenir".
També, un local com Cal Gallisà, segons Perales, se sumarà a l'alternativa que la tarifa no sigui anual. "Fins ara, si es feia cada sis mesos, trencava l'estiu i havies de contractar tot l'any", en canvi, poder escollir només la temporada d'estiu "seria una opció que molts establiments aprofitaran", explica.
Els carrers i places més cèntriques enfrontaran una major pujada a la ciutat de Reus Foto: Laia Solanellas
Malgrat tot, fonts municipals van exposar en el seu moment que la tarifa anual a Reus era bastant inferior a la d'altres municipis propers com Salou, Cambrils, Riudoms o Tarragona, on la taxa ha augmentat un 20% enguany.
Menys despesa, però més gent
El president de l'AEH afirma que "la línia de treball és positiva i, a partir d'aquí, s'aniran desenvolupant i concretant accions". De fet, es tornaran a reunir la setmana vinent o la següent amb el regidor de Cultura de l'Ajuntament i/o tècnics de l'IMRC per poder valorar les propostes.
Alhora, Víctor Perales assenyala que "si aconsegueixen treballar més amb aquests canvis i els bars i restaurants s'omplen, ells no tenen cap problema en pagar més impostos". L'objectiu del sector és compensar l'augment de costos i la corresponent pujada amb més feina.
N'és un exemple la campanya de Nadal d'aquest 2023-2024. "A Reus hi ha hagut molta gent i això ens ha ajudat a mantenir la caixa, però en altres municipis tant botiguers com restauradors ho han patit molt més", assegura, celebrant un major volum de gent tot i la menor despesa de la clientela.