El ministre d'Economia del govern espanyol, Carlos Cuerpo, va defensar el passat divendres 18 d'octubre el manteniment de l'impost a la banca i a les energètiques. Cuerpo va fer aquestes declaracions durant una trobada amb el sector econòmic a Valladolid i la resposta del sector no ha tardat en arribar. Així, Repsol ha anunciat que un dels electrolitzadors d'hidrogen verd previstos a la península Ibèrica s'ubicarà a Portugal, concretament a Sines. La inversió serà de 15 milions d'euros, que completarà els més de 650 milions d'euros que la companyia ha destinat a la construcció del seu complex industrial en aquest municipi portuguès.
I tot això afecta de retruc a la demarcació de Tarragona, on Repsol té pendents inversions per valor de 1.050 milions d'euros i que es troben en espera des que el govern espanyol va aprovar l'impost a la banca i a les energètiques, aplicat temporalment el 2023 i 2024 i que ara pot esdevenir permanent. En aquest sentit, fonts de la companyia, consultades pel diari El Mundo, han explicat que no poden garantir que s'acabi executant l'ecoplanta prevista a Tarragona, amb una inversió de 750 milions d'euros, i l'electrolitzador de 150 MW, que suposaria una inversió de més de 300 milions d'euros.
Repsol parla clar: si es 'penalitza' les empreses, s'aturaran les inversions
Fonts de la companyia consultades per TarragonaDigital han assegurat que el posicionament de Repsol és "clar" i contundent davant l'impost temporal energètic, el qual considera "arbitrari, anticonstitucional i discriminatori". La companyia adverteix que, "si es penalitzen les empreses que aposten pel país, generen riquesa i creen llocs de treball, i no se'ls permet competir en igualtat de condicions, es paralitzaran les inversions de Repsol".
Segons Repsol, aquest impost redueix la capacitat d'inversió i afecta la rendibilitat dels seus projectes, a més de "castigar" els esforços que la companyia està duent a terme per transformar els seus complexos industrials en hubs multienergètics més sostenibles i descarbonitzats. Aquesta situació, segons la petroliera, posa en risc la viabilitat futura d'aquests centres.
El conseller delegat de Repsol ha reafirmat el compromís de la companyia amb la indústria espanyola: "la indústria és clau per a la solució. Per això lluitarem amb dents i ungles per continuar transformant i continuar millorant les nostres refineries, per reduir la seva empremta de CO2 i per mantenir i fer créixer l'ocupació industrial a Espanya".
El passat mes de febrer, en el marc de la presentació de l'estratègia 2024-2027, Repsol ja va anunciar que "els projectes per a desenvolupar noves iniciatives baixes en carboni estan condicionats a l'evolució del marc regulador i fiscal a Espanya". En aquest sentit, també queden en l'aire el nou electrolitzador previst a Cartagena (200 milions d'euros) i un tercer electrolitzador impulsat per Petronor al País Basc (200 milions d'euros).
Un megaprojecte de 750 milions d'euros
L'any 2021 es va anunciar la construcció al Morell d'una planta de valorització de residus, impulsada per Repsol, en aliança amb Enerkem i Agbar. La inversió prevista és de més de 750 milions d'euros i la planta tindria una capacitat per a convertir unes 400.000 tones de residus sòlids urbans no reciclables en aproximadament 220.000 tones anuals de metanol que es transformaria en plàstics renovables o biocombustibles avançats. L'any passat, però, la inversió va quedar en pausa arran de la política fiscal del govern espanyol.
En el mateix estat de pausa va quedar l'electrolitzador més gran d'Espanya, amb una capacitat de 150 megavats i una inversió prevista de més de 300 milions d'euros. Aquesta planta, clau en l'estratègia de descarbonització industrial, està vinculada a la Vall de l'Hidrogen de Catalunya.
Foment assegura que el tribut pot posar "en entredit el futur del pol químic de Tarragona"
Foment del Treball ha demanat al Govern que pressioni l'executiu espanyol per evitar que l'impost a les energètiques es converteixi en permanent, tal com va defensar el ministre d'Hisenda ara fa pocs dies. En un comunicat, la patronal catalana ha assegurat que la mesura era "temporal i excepcional", i ha avisat que si es consolida "posa en risc la continuïtat" d'inversions importants a tot el país. Segons Foment, el tribut pot posar "en entredit el futur del pol químic de Tarragona".
L'entitat presidida per Josep Sànchez Llibre ha criticat també el que considera "polítiques agressives" del govern espanyol, que considera que es fan "emmascarant amb ideologia un afany recaptatori". Foment ha assenyalat que el gravamen "té un impacte econòmic desproporcionat per a la indústria i resulta discriminatori davant d'operadors que produeixen fora o importen a la Unió Europea i davant d'altres sectors econòmics". Així mateix, la patronal avisa que si un impost que havia de ser temporal passa a ser permanent es cometrà un "nou atac a la seguretat jurídica i reguladora del país".
Finalment, Foment també creu que el tribut pot ser un "element desestabilitzador entre territoris i per a la lliure competència" si alguna comunitat autònoma té la possibilitat de compensar l'impost a les empreses localitzades al seu territori, com algunes informacions apunten que faria el País Basc amb el concert.