Article

L'Ajuntament de Reus i CoopCamp ajudaran a consolidar dos projectes d'experiència gastronòmica

Una fàbrica de cervesa artesana a Montbrió del Camp i una App per reunir comensals i amfitrions privats són les dues propostes seleccionades que rebran un any d'assessorament

D'esquerra a dreta, Aitor Vázquez, Marina Gavaldà i Albert Baiges, impulsors dels projectes seleccionats
D'esquerra a dreta, Aitor Vázquez, Marina Gavaldà i Albert Baiges, impulsors dels projectes seleccionats | Sandra Pérez
28 de febrer del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 12:29h

Fomentar el cooperativisme com una eina d'emprenedoria arrelada a la ciutat, compromesa amb l'economia justa i sostenible i conscient dels reptes ecològics. Aquest era l'objectiu amb què la regidoria d'Empresa, Formació i Ocupació de l'Ajuntament de Reus i l'Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona, CoopCamp, van engegar el passat mes de desembre un nou programa d'emprenedoria en cooperativisme.

Després de seleccionar sis projectes per a rebre un itinerari formatiu durant els mesos de gener i febrer, s'han escollit dos que rebran un mentoratge d'un any, així com un assessorament expert per avançar en cada fase de la iniciativa.

Així, l'Ajuntament i CoopCamp acompanyaran en la seva consolidació a Cerveses 1312, una fàbrica de cervesa artesana que vol instal·lar-se a Montbrió del Camp, i Looking4Table, una plataforma gastronòmica digital que permetrà organitzar àpats amb amfitrions privats, siguin professionals de la cuina o amateurs.

Fomentar el cooperativisme

El regidor responsable del programa, Òscar Subirats, valora molt positivament "l'oportunitat d’assessorar i formar gent per tal de crear una autoocupació de qualitat i sobretot de tenir una visió d’economia social i solidària". De fet, apunta que el principal valor és treballar des de l'àmbit econòmic, però cercant un model diferent: "economia circular, de km 0, de proximitat".

Explica, també, que els projectes seleccionats per a l'itinerari formatiu "tenien molt clar cap a on anaven i quina era la importància de vincular l’emprenedoria i el cooperativisme". Com una forma de vehicular l'esperit emprenedor, el format de les cooperatives ofereix un ventall de possibilitats a projectes autònoms de Reus i voltants.

Precisament, a més de criteris com el grau de consolidació del projecte o la 'solidesa' de la idea, el jurat del programa -format pel regidor d'Empresa, Formació i Ocupació; Cèlia Bermúdez, tècnica de la regidoria; i Robert Castells, representant de CoopCamp- s'ha regit per la 'normativa' que especifica que havien de ser projectes cooperatius i no individuals.

Formació intensiva

Entre els sis projectes, els impulsors dels quals han estat rebent formació els últims mesos, s'incloïen propostes per impulsar sectors primaris i reactivar entorns rurals, experiències gastronòmiques amb mètodes online i offline, tècniques de mindfulness, possibilitats de mancomunar recursos o aprofitar innovacions tecnològiques.

Després d'aquest "itinerari de capacitació per entrar al món cooperatiu", Subirats descriu que, en la darrera sessió d'aquest dimarts 27 de febrer, "havien de presentar els projectes i incorporar tot el que han après" sobre els valors cooperatius, aspectes de relació amb l'entorn, sinergies amb elterritori i una base econòmica social i solidària. 

La darrera sessió de formació va tenir lloc aquest dimarts 27 de febrer a la seu de la regidoria Foto: Sandra Pérez


Tot i quedar excloses, l'Ajuntament i CoopCamp continuaran oferint serveis d'assessorament a les quatre iniciatives descartades, "fins que es vegin en un punt prou madur per tirar endavant", afegeix el regidor. En paral·lel, començaran a preparar pròximes edicions del programa perquè "la implicació de projectes cooperatius i que segueixen aquesta filosofia ja és un èxit", conclou.

Els dos projectes seleccionats, Cerveses 1312 i Looking4Table, ja han superat la fase de conceptualització del negoci i, com assenyala Òscar Subirats, "ara cal la part més difícil i la més apassionant per totes aquelles persones que tenen un interès d’emprendre". Per tant, rebran un mentoratge que els proporcionarà eines pel que fa a fonts de finançament, màrqueting i comunicació, organització... per materialitzar el projecte.

Cervesa arrelada a Montbrió del Camp

Una de les propostes seleccionades per a la incubació coordinada per l'Ajuntament de Reus i l'Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona és Cerveses 1312. L'objectiu d'Albert Baiges i Marina Gavaldà és instal·lar una fàbrica elaboradora de cervesa artesana a Montbrió del Camp, que tingui un component d'arrelament territorial destacat.

Així mateix, detallen que "a més de la producció i venda directa, volen que sigui un punt de dinamització del poble on acabar realitzant tastos -espai de tap-room- i xerrades per difondre el coneixement artesà". Actualment, ja produeixen des del viver de cerveses que Concactiva té a Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà).

Baiges recalca que "la principal dificultat és trobar finançament i saber quins són els passos a seguir", ja que per a ells tot és nou. "L'itinerari ens ha ajudat a reforçar els valors que hi ha darrere del projecte i refermar-nos en quines són les fórmules jurídiques i els components administratius per poder-los aterrar", explica Gavaldà.

Els fundadors de Cerveses 1312 van dur unes mostres per fer un tast amb la resta de companys Foto: Sandra Pérez


D'aquesta manera, confien que l'acompanyament que rebran els donarà "majors garanties" i la possibilitat de cometre menys errors que fent-ho de forma autònoma. Esperen continuar adquirint coneixements i maquinària per traduir-ho en l'espai físic i començar a 'caminar' aviat des de Montbrió.

'Restaurants' privats i al gust del consumidor

D'altra banda, Looking4Table és una plataforma gastronòmica digital que busca redefinir l'experiència culinària. El seu impulsor, Aitor Vázquez, explica que "el projecte pretén promoure la cultura a través de la gastronomia", connectant amfitrions -xefs professionals o persones amb habilitats culinàries- amb comensals interessats a gaudir d'una proposta diferent.

Mitjançant una aplicació web, es podrà 'reservar taula' en recintes privats (cases, pisos, masos), amb diferents opcions gastronòmiques, més íntimes o multitudinàries, i incentius socioculturals. Aquests es podran ubicar per geolocalització, amb un mapa que mostrarà l'usuari les llars més pròximes.

Vázquez destaca que "van començar en àmbit local i es van anar expandint amb un prototip que va rebre sol·licituds de Catalunya i altres punts d’Espanya com Madrid i el País Basc", però la Covid-19 va frenar el projecte. Així, aquest programa d'incubació li ha permès "indentificar els punts febles" i espera "facilitar que l'usuari perdi la por a funcionar digitalment i trobar un espai des d'on treballar" per fer-ho possible.

Looking4Table proposa una forma alternativa i autogestionada de gaudir de la gastronomia Foto: Sandra Pérez


Aquesta última fase del programa continuarà sobretot de portes endins i donarà cabuda a altres fórmules de la regidoria d'Empresa, Formació i Ocupació obertes a tota mena d'emprenedors i emprenedores del territori.

Arxivat a