Proposen una xarxa confinada d'hidrogen per connectar la petroquímica i el Port de Tarragona

La iniciativa està basada en dues fases i també preveu la possibilitat de connectar-se amb la xarxa troncal Barcelona-Marsella

El Port de Tarragona celebra la Setmana de l'Hidrogen amb diverses ponències.
El Port de Tarragona celebra la Setmana de l'Hidrogen amb diverses ponències. | TarragonaDigital
12 de juny del 2024

La Vall de l'Hidrogen de Catalunya i Enagás han proposat construir una xarxa tancada d'hidrogen per donar servei al clúster petroquímic de Tarragona i al port, amb la voluntat "d'afavorir la transició energètica" i "assegurar el futur de les empreses i dels llocs de treball de la indústria química tarragonina". L'anunci l'han fet el director de la Vall de l'Hidrogen de Catalunya, Isaac Justícia; Jesús Gil, representant d'Enagás, en el marc de la Setmana de l'Hidrogen que se celebra al Port de Tarragona. Els impulsors han convidat a participar "a tots els agents públics i privats per formar un ecosistema industrial al voltant de l'hidrogen verd" i han dit que es podria connectar amb la xarxa troncal Barcelona-Marsella.

Els ponents han basat la viabilitat del projecte en unes estimacions de les necessitats d'hidrogen molt importants: 41.225 tones de producció anuals i 34.250 tones a l'any de demanda, només a Tarragona. "Unes xifres que podrien ser encara més optimistes si aquesta infraestructura es fa", ha explicat Justícia.

Un projecte en dues fases

El projecte d'hidrogen per a Tarragona es planteja en dues fases. La primera, a curt termini amb horitzó 2030, consisteix en la construcció d'una xarxa que doni servei al clúster químic tarragoní. La segona, a llarg termini, preveu la connexió d'aquesta xarxa tancada amb la xarxa troncal que unirà Barcelona amb Marsella. Els responsables del projecte fonamenten la seva viabilitat en estimacions significatives de necessitats d'hidrogen: 41.225 tones de producció anual i 34.250 tones de demanda anual, només a Tarragona. 

El desenvolupament del projecte inclourà un procés comercial no vinculant per detectar necessitats; la signatura d'un acord entre productors, consumidors i administracions; l'impuls d'un estudi de viabilitat de la infraestructura; i la cerca de finançament. En aquest darrer cas, els promotors confien a obtenir finançament a través del pròxim PERTE de descarbonització industrial. Segons Jesús Gil, a Tarragona "hi ha un alt grau de maduresa i hi ha moltes possibilitats d'aconseguir el finançament per construir la xarxa confinada d'hidrogen".