GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Adéu Andreu?

Bitllet d'opinió sobre la decisió de Josep Andreu de deixar ERC

La relativa calma d’aquest dimecres al matí es va veure interrompuda per un missatge que va aparèixer de sobte a la meva pantalla. Entre diverses frases, la meva ment va captar ràpidament unes cinc paraules: ‘Josep Andreu estripa carnet partit’. Com? L’Andreu de Montblanc? L’alcalde? Marxa d’ERC?.

 

Un cop confirmada la notícia després d’un parell de trucades i ja amb el cap més fred, realment, els fets no em sorprenien tant. El que si sorprèn és no ho hagués fet abans. Ningú pot posar en dubte que Pep Andreu està més que compromès amb el procés català: ha fet una vaga de fam, viatja a Waterloo i va a visitar els presos de forma periòdica, per això ja trigava a desmarcar-se de canvi de rumb que està fent ERC d’uns mesos cap aquí, on no se sentia còmode. 

 

La cosa ja apuntava maneres des de 2018: la seva adhesió a La Crida de Puigdemont o la signatura d’un manifest que posava en dubte la nova línia estratègica dels republicans feia presagiar que això seria inevitable.

 

Ara diu que la seva prioritat màxima és Montblanc, municipi d’on és l’alcalde. Molt bé. També és la seva última legislatura com a batlle, segons va anunciar fa mesos, per tant, es podrà dedicar en cos i ànima a acabar la seva etapa política municipal.

 

Però aquesta frase està inacabada. Quan fonts de l’Ajuntament explicaven a aquest diari que la prioritat d’Andreu és Montblanc, també deien que ho era la independència de Catalunya. De fet, el mateix Andreu ho piulava aquest dimecres a les xarxes socials dient que seguiria treballant per «l’anhelada república catalana».

 

Aquí ve el 'quid' de la qüestió. Tal com apuntava algun company d’aquesta redacció, pot ser que les intencions d’Andreu siguin unes altres. Ara ja té les mans lliures per posicionar-se on vulgui sense que el critiquin per dobles militàncies o per incompatibilitat amb cap partit, per tant, pot personalitzar molt més el seu compromís amb el procés català, sense ser assenyalat, i ell no s’ha amagat mai de la seva ‘simpatia’ per Carles Puigdemont, per exemple. De fet, és un dels polítics que ha impulsat un manifest de suport a Puigdemont aquesta mateixa setmana. 

 

Formarà part Pep Andreu d’un moviment independentista transversal desmarcat de qualsevol partit? Òbviament, sí. Les passes que ha anat fent des que ja no forma part d'ERC així ho confirmen: està buscant i creant el seu propi espai. Quin paper jugarà en tot això? N’estic segura que ho veurem ben aviat.