El semàfor del 13 de març de 2020

El semàfor de TarragonaDigital
Quim Torra
President de la Generalitat (JxCat)

Malgrat algunes vacil·lacions i alguns criteris discutibles que poden tenir greus conseqüències econòmiques en sectors com la cultura i el comerç, la Generalitat s'ha posat per fi la granota de feina i ha començat a aplicar mesures de contenció de la pitjor crisi sanitària que es recorda a Catalunya. A banda de la mobilització de tots els recursos sanitaris també s'han anunciat mesures econòmiques com la gratuïtat del 061 —passada la cris se n'haurà de parlar— o una línia de crèdit de 1.000 MEUR per garantir liquiditat a les empreses. La gestió discutida de Torra s'haurà d'aparcar per fer-li costat.

 
Pedro Sánchez
President del Govern espanyol

També s'haurà de fer costat al Pedro Sánchez, que en la compareixença d'ahir dijous va estar convincent explicant totes les mesures que ha pres el Govern espanyol, fins i tot plantejant un estat d'alarma. Va anunciar una transferència extraordinària a les Comunitats Autònomes, que tenen les competències de Salut transferides, amén d'un paquet de partides econòmiques per pal·liar l'enfonsament de l'economia que presumiblement comportarà l'aturada tècnica de l'estat. Caldrà veure si són suficients, però mentrestant cal celebrar l'actitud i enteresa de Sánchez.

 
Tedros Ghebreyesus
Director Genral de l'OMS

L'Organització Mundial de la Salut ha declarat el brot de coronavirus com a pandèmia, cosa que significa que l'expansió del COVID-19 serà la primera epidèmia global que afectarà la humanitat. Caldrà encomanar-se a les directrius de l'organització i confiar que puguin fer remetre la malaltia com més aviat millor.