El Congrés aprova el decret de la nova normalitat

El govern ha tirat endavant el text amb el suport del PP, C's i el PNB
El president Pedro Sánchez ha aprovat el darrer gran decret en relació a la pandèmia. | cedida

El Congrés dels Diputats ha aprovat el decret que regula la 'nova normalitat' per àmplia majoria amb el suport de PP, C's, PNB, Més País i diversos partits regionalistes. Els grups independentistes catalans han votat en contra de la iniciativa de l'executiu de Pedro Sánchez. El text inclou mesures que busquen evitar una nova expansió del coronavirus cop superada la pitjor etapa de la pandèmia i estableix, entre d'altres, que cal mantenir una distància interpersonal d'1,5 metres, l'ús obligatori de mascareta si no es pot respectar, fer proves PCR a tots els sospitosos i controls als aeroports. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha defensat que és un decret «essencial» per seguir mantenir el virus sota control. Es tramitarà com a projecte de llei.

Illa ha assegurat que són «mesures necessàries, proporcionades, elaborades amb la participació de les CCAA» i, per tant, amb «un alt grau de consens». El ministre de Sanitat ha argumentat que cal seguir treballant contra el coronavirus més enllà de l'estat d'alarma i ha avisat que «el virus segueix aquí» amb l'aparició de brots localitzats. «No podem tirar per la borda el que hem aconseguit entre tots» i, per això, cal actuar amb el «deure general de cautela i precaució» i prendre aquestes «mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació». Illa ha recordat que estaran vigents fins que el govern espanyol declari la fi de l'emergència sanitària.

Suport del PP

La negociació del govern espanyol amb els populars per incloure-hi altres mesures ha permès que la coalició entre PSOE i Unides Podem hagi rebut el suport del principal partit de l'oposició. Illa ha negociat amb l'exministra de Sanitat del PP i vicepresidenta de la Mesa del Congrés, Ana Pastor, que ha argumentat el 'sí' dels populars perquè es tramitarà com a projecte de llei per afegir-hi elements.

Pastor ha dit que el decret és «exigu» i ha criticat que Illa «es treu del mig» perquè «passa tot a les CCAA». «És imprescindible que segueixi assumint que és autoritat màxima de salut pública al nostre país», ha dit. Pastor també ha retret al ministre de Sanitat que actués tard i ha assegurat que es podria haver evitat una part dels morts.

Oposició dels independentistes

El diputat d'ERC Xavier Eritja ha defensat el 'no' dels republicans per la manca de diàleg del govern espanyol a qui ha acusat de prendre decisions amb «opacitat, hermetisme i bunkerització» amb mesures «unilaterals, sense previ debat i consens». També ha assegurat que les mesures que estableix són «genèriques» i les podrien prendre les CCAA. ERC ha dit que el 'no' és un «avís per a navegants» i ha remarcat que aquesta actitud pot «marcar les dinàmiques de la legislatura».

La diputada de JxCat Concep Cañadell també ha criticat l'actitud del govern espanyol i ha retret la seva actuació durant l'estat d'alarma. Segons JxCat, el decret és un «calaix de sastre» que té mesures que denoten un «paternalisme centralista» amb les CCAA. Per part de la CUP, Albert Botran ha rebutjat la «recentralització» i ha criticat que el govern espanyol pren decisions en base a interessos econòmics.