Fernando Simón amb un paper i un bolígraf a la mà durant una roda de premsa

Ho diu Simón: «Tancar l'interior dels bars ha estat la mesura més efectiva»

El director del CCAES calcula que la tercera onada està «en un punt molt pròxim al pic»

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i EmergènciesSanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha assegurat aquest dilluns que les restriccions d'obertura dels bars ha estat la mesura més efectiva per tallar contagis. Ho ha dit durant la roda de premsa diària de valoració de l'evolució de la pandèmia, assegurant que «sé que no és popular, però és així. La mesura que ha tingut un major impacte en el control de la transmissió a Espanya ha estat el tancament de l'espai interior dels bars».

Durant la seva compareixença, Simón també ha augurat que la tercera onada  de la pandèmia de la Covid-19 està «en un punt molt pròxim al pic, si no s'ha superat». En aquest sentit, ha assegurat que les dades ho indiquen «amb força claredat». Amb tot, ha alertat que els contagis seguiran elevats durant diversos dies, així com la xifra de morts, que segueix la tendència de les infeccions amb setmanes de diferència.

Simón no es posiciona sobre l'avançament del toc de queda

D'altra banda, Simón no s'ha posicionat sobre l'avançament del toc de queda  que demanen algunes comunitats autònomes. El director del CCAES ha indicat que és tan efectiu «complir de manera molt estricta» unes poques mesures com anar-ne afegint perquè no es compleixen del tot «per aconseguir el mateix efecte». Per això, ha recordat que hi ha «altres opcions» més enllà del toc de queda.

«Si apliquem molt bé un nombre reduït de mesures no en caldran d'altres», ha indicat. En aquest context, ha subratllat que la que ha tingut més efectivitat a l'hora de trencar cadenes de transmissió ha estat el tancament dels bars. «Sé que no és popular, però és així», ha indicat Simón.

Control sobre els viatgers que provinguin del Brasil

Sobre les noves soques del coronavirus que circulen per diferents parts del món com ara el Regne Unit, el Brasil o Sud-àfrica, Simón ha considerat que ara com ara «no arriben al 5%» del nombre total de contagis. En tot cas, també ha anunciat que des d'aquest mateix dilluns es farà control de tots els viatgers que provenen del Brasil. A més no ha descartat que «progressivament» la soca britànica es vagi fent lloc en el nombre de contagis.

Cal recordar que aquest mateix dilluns el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha descartat, ara com ara, la prohibició dels vols amb aquests països. En aquest sentit, Illa ha recordat que fa setmanes que per entrar a Espanya cal presentar una prova PCR negativa realitzada en les últimes 72 hores.