Els ministres Salvador Illa, María Jesús Montero i Yolanda Díaz en una roda de premsa a la Moncloa

L'Estat no veu clar avançar el toc de queda: «Hi ha marge» en l'actual estat d'alarma

La portaveu Montero diu que el Consell Interterritorial de dimecres servirà per «aprofundir» en les mesures que es poden adoptar

El governespanyol «escoltarà» aquest dimecres les peticions de les comunitats autònomes que volen avançar a les 20 hores el toc de queda, però creu que encara «hi ha marge» en les mesures de limitació de la mobilitat que actualment poden desplegar per combatre amb eficiència la terceraonada de la Covid-19. Així ho ha apuntat la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, un dia abans de la celebració del Consell Interterritorial de Salut.

En aquest sentit, ha explicat que demà els consellers podran exposar amb més detalls les seves demandes, alhora que es debatrà quines són les línies del decret que les comunitats autònomes «poden seguir aprofundint»

El toc de queda a les 20 hores a Castella i Lleó vulnera la legalitat

En la seva compareixença, Montero ha justificat que l'Executiu espanyol recorregués a la justícia la decisió de la Junta de Castella i Lleó d'imposar un toc de queda a les 20 hores, perquè al seu entendre vulnera la legalitat vigent i, segons ha afirmat, l'obligació del govern és fer complir la llei, més encara quan es tracta de limitacions dels drets fonamentals de les persones. Ara per ara, ha recordat la portaveu, la legislació estableix que el rang del toc de queda comença a les 22 hores i el govern espanyol considera que el decret de l'estat d'alarma encara permet que les comunitats explorin altres mesures per lluitar contra l'expansió de la pandèmia.

En aquest sentit ha recordat que cal que les comunitats adoptin les decisions en el si del Consell Interterritorial de Salut i no les impulsin de manera «individual». «Cal comptar amb les opinions dels experts», ha dit, i discutir-les al punt de trobada de les conselleries i el govern espanyol.

La possibilitat d'ampliar el toc de queda a Catalunya estarà en mans de les autoritats sanitàries

La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha deixat aquest dimarts en mans «de les autoritats sanitàries» la possibilitat d'ampliar el confinament nocturn a Catalunya si finalment el govern espanyol ho autoritza. Després que algunes comunitats autònomes hagin demanat poder rebaixar el toc de queda a les 20 hores i que algunes fins i tot ho hagin decretat malgrat que l'estat d'alarma vigent no ho contempla, Budó ha afirmat en roda de premsa que a Catalunya es decidirà si s'amplia el confinamentnocturn analitzant «si epidemiològicament té un resultat de disminució de la transmissió o del risc».

La portaveu de l'Executiu català, doncs, no descarta que el Govern acabi demanant-ho o decretant-ho, però tampoc ha volgut anar més enllà.