Imatge que il·lustra l'economia durant la crisi sanitària de la Covid-19

Totes les ajudes econòmiques que pots sol·licitar arran del coronavirus

El Govern les ha anat aprovant per poder afrontar la crisi

La pandèmia de la covid-19 està suposant tot un repte per al nostre país i no només per la crisi sanitària i assistencial que ha generat tant en la primera com en la segona onada. Són molts els sectors que estan patint econòmicament per culpa dels tancaments de locals o un altre tipus de limitacions que afecten directament a molts treballadors.

És per això que des de la passada primavera el Govern s'ha vist obligat a impulsar un seguit d'ajuts per intentar pal·liar els problemes econòmics que està patint gran part de la ciutadania. El mateix Pedro Sánchez comentava fa mesos que l'objectiu era que «ningú es quedi enrere».

La majoria d'aquests ajuts estan sent gestionats per la Seguretat Social i el Sistema Estatal d'Ocupació Públic. Aquest últim ha creat un apartat especial en la seva pàgina web on es detalla totes les ajudes que hi ha i com aconseguir-les.

Actualment, la principal mesura econòmica i social aprovada per donar suport tant a empresaris com a treballadors són els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO). Això permet als treballadors seguir cobrant un 70% de la base reguladora del seu sou mentre les empreses no recuperin l'activitat normal.

Diversos centenars de milers de treballadors s'han anat beneficiant d'aquesta mesura des del març, tot i que hi ha hagut certs problemes en la seva tramitació o en els cobraments al llarg dels mesos. De moment, la seva extensió està prevista fins al 31 de gener de 2021, tot i que la intenció del Govern és aconseguir que es vagi reduint el nombre de persones en ERTO, tot i que, veient la situació, no serà aviat. Per això, es van introduint modificacions per anar corregint alguns dels errors detectats.

Ajuda a fixos discontinus

Una de les propostes d'ajuda que ha fet el Govern es dirigeix directament als treballadors fixos discontinus. Són aquells que al llarg de l'any realitzen treballs fixos però en un període determinat i que s'han vist afectats per l'aturada de molts sectors.

La idea de Treball és que aquests treballadors puguin demanar una prestació d'atur equivalent al temps que no hagin pogut treballar, encara que no tinguessin els mesos suficients cotitzats. Aquesta mesura entraria en vigor al 31 de desembre de 2020.

El conegut Ingrés Mínim Vital

Va ser el passat mes de juny quan l'executiu va anunciar una de les seves mesures socials estrella, l'Ingrés Mínim Vital amb l'objectiu de combatre de manera estructural, i no només com una ajuda contra la covid-19, la pobresa de certs sectors de la població espanyola o disminuir també l'economia submergida.

Segons les condicions de cada llar o del beneficiari, es van establir unes taules que recollien un ingrés mensual que podria anar des dels 461 als 1.015 euros.

Subsidi per a qui ja no té ingressos

Una de les últimes ajudes, aprovades fa tot just uns dies, és un subsidi per a aquells que ja han esgotat o no poden accedir a altres prestacions. Bàsicament són aquells treballadors en atur que van esgotar la seva prestació durant l'Estat d'Alarma i que no poden accedir a l'IMV per haver tingut rendes en 2020.

Aquest ajut consisteix en 430 euros que es pot cobrar durant un període de tres mesos. No és compatible amb altres ajuts com la renda mínima, la renda d'inclusió o el salari social

Ajudes concretes per sectors

Una de les ajudes aprovades directament en els últims dies ha estat un nou subsidi per al sector de la cultura. Es destinen 430 euros durant tres mesos per a aquell personal tècnic o auxiliar que ha prestat de manera temporal els seus serveis en alguna obra o espectacle.

També s'ha prorrogat fins al 31 de gener una prestació econòmica extraordinària per a artistes en espectacles públics. Els professionals taurins inscrits en el registre el 31 de desembre de 2019 també poden rebre prestació d'atur fins a finals de gener.

Per als autònoms, es va aprovar la prestació per cessament d'activitat o l'ajuda per reducció d'aquesta, que comporta un ingrés d'un mínim de 661 euros si hi ha una caiguda de la facturació del 75%.

Subsidis ja finalitzats però que podrien tornar

També hi va haver altres dues ajudes que van finalitzar el passat 21 de juliol. Una, per a  treballadors temporals en què el seu contracte finalitzés dins el període d'Estat d'Alarma, i una altra per a empleades de la llar.