El FC Ascó renunciarà al primer equip a finals de temporada

L’Ascó ho ha anunciat mitjançant una carta d’Andreu Muñoz, president del club. El FC Ascó no vol ser una càrrega per al poble davant la pressió fiscal que pateix
Imatge de l'onze inicial del FC Ascó en un partit d'aquesta temporada | FC Ascó

 

«El que ara és el nostre primer equip passarà a ser història». Així de contundent és la situació del FC Ascó, un dels tres representants de la província de Tarragona que juga al grup cinquè de Tercera Divisió. L’equip ebrenc ha anunciat avui 5 de març que renunciarà a finals de temporada a competir en la quarta categoria del futbol estatal i farà desaparèixer el primer equip del club perquè el FC Ascó necessita «agafar nou rumb i tocar de peus a terra», segons el president Andreu Muñoz.

 

La pressió fiscal, un dels detonants

En una carta dirigida als aficionats i a la població d’Ascó, Andreu Muñoz deixa clar el malestar de l’entitat davant la pressió fiscal que pateix. El club ha vist com una inesperada inspecció de l’Agència Tributària els ha obligat a fer front a la regularització d’uns impostos impagats, despesa important que ha provocat un daltabaix en l’economia.

 

Muñoz afirma que «s'ha tractat l'Ascó com una societat esportiva professional» i que la «viabilitat de l'actual model de club és impossible» perquè «els nostres jugadors del primer equip i tècnics del futbol base són amateurs i considerem inapropiat i fora de qualsevol lloc tractar-los i equiparar-los als esportistes professionals». Aquest factor i d’altres com les obligacions en matèria de Seguretat Social i fiscal, la poca voluntat de treure una Llei de l'Esport Amateur, les poques ajudes dels òrgans competents i les desigualtats respecte a altres clubs del territori han estat els motius d’aquest fre en sec.

 

Andreu Muñoz (dreta) durant la presentació d'un jugador | FC Ascó

 

Tot té un límit

El president del FC Ascó explica en la carta que la Junta Directiva ha dedicat moltes hores a la situació del club amb reunions amb advocats, economistes, inspectors, polítics i presidents federatiu, entre molts altres. Una situació impròpia d’un club molt humil: «El Futbol club Ascó va néixer com una entitat sense ànim de lucre i així sempre l'hem considerat. El nostre club no és cap Societat Anònima ni està capitalitzat per cap fons d'inversió. Vivim en la seva pràctica totalitat dels diners públics de l'Ajuntament d'Ascó».

 

Muñoz deixa clar la situació del club es podria solucionar demanant més diners a l’Ajuntament, com s’ha realitzat en altres clubs i ciutats durant els últims anys: «Estic segur que demanant més diners a l'Ajuntament podríem suportar les obligacions fiscals i continuar treballant com fins ara, però no ho volem». El club vol deixar constància que «no volem ser una càrrega per ningú, hi ha d'altres prioritats a la població».

 

L’alternativa?

Davant la renúncia del primer equip de futbol al FC Ascó, Muñoz deixa entreveure una solució: «Crear un patronat o una entitat esportiva única sota control municipal que asseguri una forma de treballar correcta i dins de la legalitat és la solució més lògica i coherent per assegurar-nos la 'bona praxi' dels recursos municipals». Allò que no té pors en reconèixer l’Ascó que «no tindré cap problema en retrocedir els passos que facin falta per tal d'adequar-nos al que els temps ens demanen. Hi ha cops a la vida que per avançar és necessari retrocedir i ara ens toca tirar enrere», assegura Muñoz.

 

Els jugadors del FC Ascó hauran de competir sabent que el primer equip desapareixerà | FC Ascó

 

Retirada i reconversió

El FC Ascó actualment és el divuitè a la taula, ocupant la primera de les quatre places de descens a Primera Catalana. Els asconencs acumulen cinc derrotes consecutives i tot i que podria ser el cas, el club es nega a retirar-se de la competició a hores d’ara i aguantarà fins a finals de temporada: «Competirem i serem professionals fins a l'últim moment». Un cop acabi la campanya 2018-2019, l’Ascó patirà una metamorfosi: «Haurem de reconvertir-nos, tornar a l'esperit de la fundació de l'Escola de Futbol». Segons Muñoz, es buscarà millorar i potenciar el futbol base, millorar els entrenadors, aprofitar al màxim les instal·lacions úniques de les quals disposen, implantar el servei d’autobusos per als desplaçaments i un servei de medicina, crear un canal de televisió per als partits i els entrenaments.

 

Els jugadors i els tècnics s’assabenten de la situació per la carta

La Junta Directiva del FC Ascó es va reunir ahir dilluns per analitzar el present i el futur immediat de l’entitat. La reunió, exclusiva dels dirigents, no va comptar amb la presència de la part esportiva de l’entitat: jugadors i tècnics. Tot i que aquests tenien constància de la celebració d’aquesta trobada, no ha estat fins que avui s’ha fet pública la carta que han estat conscients del futur del primer equip. Andreu Muñoz es reunirà demà dimecres amb els futbolistes i els entrenadors per posar-los al dia de forma directa.

 

La intenció de l’entitat és mantenir els compromisos econòmics amb els quals es va arribar amb els jugadors i tècnics a principis de temporada després de renegociar els contractes un cop assimilada la inspecció fiscal i el pagament posterior. Això sí, serà molt complicat demanar als futbolistes que posin la cama al 100% en cada acció sent conscients que la pròxima campanya no tindran primer equip on jugar. I sí quelcom necessita ara l’Ascó, a dos punts de la permanència a falta d’onze partits per acabar la lliga, és una màxima entrega en cada minut. No serà tasca fàcil per als tècnics Javi Garcia i Miquel Aguza. Divendres 15 de març a les 21.00 hores, cita vital amb l'Assemblea Extraordinària al Centre Neuràlgic d'Ascó.