L’ombra de negar-se a jugar i les terribles conseqüències per al CF Reus

El pensament de negar-se a jugar a La Rosaleda existeix en el vestidor del CF Reus. Els efectes d’una possible vaga, terribles per al futur de l’entitat i dels seus integrants
David Querol podria viure el seu darrer partit amb el CF Reus a Málaga | Laia Solanellas

 

El vestidor del CF Reus Deportiu treu fum pels quatre costats. Cansats de les mentides del màxim accionista Joan Oliver, de veure com la solució aportada ha estat parcial i no total i que el projecte esportiu penja únicament d’un fil molt desgastat, no ha d’estranyar a ningú que comenci a planejar sobre l’Estadi Municipal la idea de poder realitzar una protesta en forma de vaga i negar-se a treballar en els pròxims compromisos. Una idea que, lluny d’ajudar d’alguna manera, acabaria d’ensorrar les febles opcions de vendre un club devaluat que es troba a la vora del precipici.

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

El vestidor, incendiat

Roent. Així es troben els futbolistes que formen el primer equip del CF Reus Deportiu. La plantilla professional la formen actualment tretze jugadors: onze integrants al corrent de pagament (tot i que Yoda no pot jugar) i dos amb denúncies interposades (Olmo i Querol). A aquests tretze jugadors, cal afegir els futbolistes amb fitxa del filial que ja són un habitual en el conjunt de Segona Divisió com Guerrero i Alfred, entre d’altres més intermitents com Arjona, Pereira o Enri.

El nucli de jugadors professionals es troba incendiat després de les reiterades mentides d’Oliver, qui va assegurar al vestidor que el club estava venut i que tothom cobraria al 99,99% abans de jugar contra l’Osasuna. La política comunicativa de l’amo del club amb el vestidor ha estat nefasta i ha provocat el final fatal per als jugadors més compromesos amb l’entitat. Homes com Èdgar Badia, Fran Carbia o Vitor Silva van denunciar amb l’objectiu de cobrar i no pas amb la finalitat de quedar lliures. No és difícil pensar que els futbolistes haurien retirat la denúncia si Oliver els hagués trucat el dia abans de la reunió entre LaLiga i AFE i els hagués explicat la impossibilitat de pagar.

 

Encreuar-se de braços és una possibilitat que ronda pel cap de la plantilla | CF Reus

Una mesura de pressió que pot acabar pitjor

Amb aquest caliu present, la plantilla ja dona voltes a la possibilitat d’encreuar-se de braços i negar-se a entrenar o a jugar contra el Málaga. Si els jugadors executen el primer pensament, les conseqüències poden ser mínimes, mentre que si aposten per negar-se a viatjar a La Rosaleda, els efectes serien devastadors i només generarien un empitjorament general de tota la crisi roig-i-negra.

Oliver reconeixia dissabte passat que l’objectiu és vendre el club. Actualment la SAE ganxeta està molt devaluada després de perdre sis jugadors de la plantilla (que poden ser vuit el pròxim 8 de gener), trobar-se penúltim a quasi l’equador de la lliga amb només dotze jugadors professionals, veure reconeguda un deute públic de més de cinc milions d’euros, tenir una organització interna que es va descomponent de mica en mica i tenir un vestidor que treu foc pels queixals. Si l’equip es negués a jugar a Málaga, tot el procés de defunció del CF Reus s’acceleraria.

La venda es dificultaria encara més i això impediria l’arribada d’uns diners que poguessin permetre pagar les mensualitats pendents als tècnics, als membres del futbol base i als treballadors, a més de no poder pagar els jugadors que han abandonat el club pel procediment abreujat i acumular nous deutes amb els jugadors a partir del 10 de gener, data quan s’ha de pagar la mensualitat de desembre. Si el procés de venda no es materialitzés en les pròximes setmanes i s’allargués en el temps, els jugadors del club podrien denunciar novament l’entitat a partir del pròxim 10 de març i iniciar una nova ronda de procediments abreujats que matarien el CF Reus.

 

Article 62 del Codi Disciplinari de la RFEF | RFEF

 

Sancions per incompareixences

Si el CF Reus es nega a jugar a Málaga, arribarien sancions des de la Real Federación Española de Fútbol. Segons el Codi Disciplinari, els reusencs serien castigats amb una derrota per 3 a 0 a La Rosaleda si no es presenten. A més de perdre aquest partit, l’equip veuria descomptat tres punts del caseller. Si la incompareixença es repetís per segon cop, el CF Reus seria expulsat de la categoria i descendit a la categoria immediatament inferior i no podria optar a l’ascens durant la campanya 2019-2020.

A més, seria sancionat amb una multa d’entre 3.006 i 12.021 euros i hauria d’indemnitzar el Málaga amb una quantitat de diners pròxima a la mitjana de les recaptacions de taquilla corresponent als partits de les darreres dues temporades. Ara bé, més enllà dels càstigs per al club, els infractors també sortirien escaldats. Tal com recull l’article 84 del Codi Disciplinari de la RFEF, «les persones que fossin directament responsables de la incompareixença seran sancionades amb suspensió de dos a sis mesos, com a autors d’una infracció de caràcter greu».

 

 

Poc probable

Totes aquestes conseqüències fan que, tot i que el vestidor hagi deixat entreveure la possibilitat de negar-se a jugar a Málaga, aquesta mesura sigui més una teoria que una pràctica. Sembla difícil imaginar-se que els futbolistes que actualment estan al corrent de pagament, decideixin saltar-se totes les lleis a les quals s’han acollit per denunciar. Si els jugadors estaven en tot el dret de denunciar, ara tenen totes les obligacions del món tenint en compte que no se’ls hi deu cap euro. Potser el pròxim 10 de gener el club torna a deure una mensualitat però, fins aleshores, han de complir amb el vincle professional.

A més, el cos tècnic ja s’ha encarregat de fer-li arribar un missatge als dotze futbolistes que actualment poden competir. Els preparadors del CF Reus han fet veure als jugadors que si volen ajudar d’alguna manera, aquesta és competint. No jugar únicament ho empitjoraria tot de mala manera i complicaria encara més el present i el futur d’uns treballadors, membres del cos tècnic i integrants del futbol base que no tenen les espatlles cobertes com són els futbolistes del primer equip amb l’ajuda de l’AFE.

Sigui com sigui, es preveuen pocs moviments al CF Reus fins que dimecres a la tarda l’equip torni a la feina. Serà aleshores quan tothom es retrobarà i podran intercanviar opinions que poden afectar el futur més immediat de l’equip. Serà una tarda trista on ja no formaran part dels entrenaments alguns dels habituals els darrers anys com Èdgar Badia, Fran Carbia o Vitor Silva, tres pilars d’un projecte que, a hores d’ara, és irreconeixible.

"El Nàstic i el seu calendari: inici de 2019 per revifar o enfonsar-se virtualment" "VÍDEO: Joan Oliver i el CF Reus, a l’espera d’un miracle"