Si el projecte de l'antiga Hispània de Reus ha fet un pas més aquest divendres, el ple ha certificat que el Centre Aquàtic i de Fitness queda descartat. Són dos dels grans projectes del govern de Reus per aquest mandat, i avancen en direccions oposades. En el cas del CAIF, l'Ajuntament ha declarat deserta la licitació pública.
Es tracta del projecte urbanístic plantejat al costat del Pavelló Olímpic. S'hi havia de fer un edifici amb tres zones d'aigua, una de les quals, en forma de piscina de 30 metres de llargada. També havia de comptar amb sales de gimnàs, aparcament i espais per a classes dirigides de fitness.
Tal com va explicar el govern municipal, l'empresa no va signar el contracte dins dels terminis legals. Segons l'exposició feta per la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, el consistori no va voler cedir a les seves pretensions. Entre altres, la voluntat de traslladar la concessió pública a una empresa filial sense mantenir-hi cap responsabilitat.
L'escenari plantejat per l'empresa guanyadora del concurs —l'única que s'havia presentat—, hauria deixat l'Ajuntament «fora de la llei». Així ho va sentenciar l'alcalde, Carles Pellicer. El plenari d'aquest divendres ha aprovat declarar deserta la licitació amb el suport de l'oposició, per motius diferents.
L'oposició, satisfeta de descartar el Centre Aquàtic i de Fitness
El regidor no adscrit Raúl Meléndez, ha aclarit que hi donava suport perquè confiava que es canviés el model. És a dir, espera que el projecte es reprengui, però des d'un model de gestió pública. El que plantejava el govern era una concessió per 30 anys a una empresa privada, que havia de ser qui pagués la construcció de l'equipament.
Per part de Cs, la portaveu Débora García ha explicat que votaven a favor de declarar la licitació deserta perquè és l'única sortida prevista per la llei. Pel que fa a la CUP, el regidor Edgar Fernández considera que el projecte estava mal plantejat d'un bon començament. Les previsions pretenien atraure «més gent que al Reus Deportiu» a les noves instal·lacions.
Tampoc considera lògic que no hi hagués una piscina amb les mides reglamentàries per a competició. Per últim, la quota prevista era més cara que la dels clubs privats de la ciutat. Per tot plegat, tant el plantejament inicial com el desenllaç del projecte, Fernández considera que «algú hauria d'assumir responsabilitats».
Ha recriminat al govern que s'apostés per «un projecte que no tenia cap mena de sentit i que ha tingut molts tècnics treballant durant moltes hores». Per part del PSC s'hi ha pronunciat el seu portaveu, Andreu Martín. Ha recordat que una piscina pública és una necessitat recollida a l'enquesta d'usos esportius.
Que la licitació hagi quedat deserta considera que és una evidència de les mancances dels models de gestió publicoprivats. En el sentit que, quan s'apugen els estàndards de qualitat, «als privats deixen de sortir-los els números». Els socialistes han defensat que el model de gestió s'hauria d'haver previst com a públic, no externalitzat.
En general no ha carregat contra el govern, sinó que ha assumit que la pujada general de preus pot haver sigut el principal inconvenient per al Centre Aquàtic i de Fitness. Ha insistit que una piscina pública continua sent necessària i no creu que calgui esperar al pròxim mandat. De fet, ha allargat la mà a tots els grups del ple per «posar-nos a treballar» en aquest sentit.
En un altre punt de l'ordre del dia, relacionat amb instal·lacions esportives, el ple ha aprovat un pla especial urbanístic. Es tracta d'un tràmit necessari, en aquest cas, perquè tiri endavant el projecte urbanístic del Club Natació Reus Ploms.