Un encarregat de material abans d'un partit de futbol

El futbol amistós de la pretemporada 2020-2021, adaptat a la Covid-19

S'aproximen els primers partits amistosos de la pretemporada 2020-2021 i els clubs s'adapten a les estrictes mesures que cal seguir per poder celebrar-los

Si les previsions es compleixen, el futbol que afecta els principals equips del Camp de Tarragona tornarà les dues primeres setmanes del mes d'octubre. Abans de tornar a trepitjar la gespa amb tres punts en joc, els clubs hauran de posar a punt els seus professionals després de mesos aturats per culpa de la Covid-19.

Això implicarà realitzar una pretemporada molt més tard de l'habitual i tornar a disputar alguns partits de caràcter amistós. Quan succeeixi, aquest fet suposarà que es torni a veure un partit de futbol després de quasi sis mesos d'absència des que a principis de març es deixés de competir i a mitjans de mes es declarés l'estat d'alarma.

I per a què el retorn a la gespa sigui el més segur possible, s'haurà de complir una sèrie de mesures estrictes que la Federació Catalana de Futbol (FCF) ja ha traslladat als clubs i aquests, de mica en mica, ho ha comunicat als seus jugadors, tècnics i treballadors.

Recomanacions, obligacions i molta documentació

Seguint fil per randa el Pla d'Acció pel Desconfinament Esportiu de Catalunya del passat mes de juny fet per la Secretaria General de l'Esport i de l'Activitat Física de la Generalitat de Catalunya, s'hauran de seguir unes mesures d'obligatori compliment per poder desenvolupar encontres amistosos. La FCF avisa que l'organitzador del matx ha d'aplicar el protocol establert per evitar el contagi, a més d'obligar que cada equip tingui una persona responsable de complir amb els requisits per part dels seus jugadors.

Pel que fa als integrants de cada equip, aquests hauran de signar digitalment un document de responsabilitat al Portal del Federat assegurant que no han tingut contacte amb cap persona amb simptomatologia de la Covid-19 en les darreres dues setmanes, a més de formar part d'un grup estable i permanent de futbolistes en els darrers catorze dies.

Un encarregat de material abans d'un partit de futbol
El futbol amistós de la campanya 2020-2021 serà, principalment, a porta tancada | Joan Alfons López

Amb públic, sempre que s'especifiqui

A totes les restriccions de la part esportiva, caldrà afegir la necessària per acollir públic. A hores d'ara està permesa l'assistència de públic si així es comunica en l'anunci del partit, sempre que l'organitzador de l'esdeveniment hagi previst mesures de circulació de les persones presents i no superin una xifra màxima d'espectadors.

En espais sectoritzats, 2.000 persones a l'aire lliure i 1.000 en espais tancats i en espais amb seients preassignats, 3.000 a l'aire lliure i 2.000 en espai tancat. A més, s'haurà de portar un control dels espectadors, dades que gestionarà el club organitzador. Tot això no serà aplicable en les regions sanitàries en les quals estiguin vigents mesures restrictives incompatibles amb la pràctica esportiva.

Mesures bàsiques i comuns per a tothom

Més enllà de les regles específiques per a la pràctica esportiva, no es poden obviar les normes bàsiques: distància de seguretat, mascareta, higiene de mans, mantenir-se en un grup estable de treball i tenir una bona traçabilitat per trobar el possible focus d'infecció, en cas d'haver-n'hi. L'organitzador haurà de fer una neteja contundent de les instal·lacions i haurà de nomenar un responsable de vetllar pel compliment del protocol.

La FCF recomana evitar cerimònies o entregues de premis, no realitzar desplaçaments col·lectius, assistir al camp amb la roba esportiva en el cas dels jugadors, evitar el contacte físic i portar sempre la mascareta fora del partit i signar una declaració responsable assegurant no es té cap símptoma de Covid-19. Tota mesura serà poca per evitar l'expansió d'un virus que no té cap intenció de deixar-nos pel seu propi peu. Una altra cosa és que els clubs apostin per obrir portes quan hi ha més a perdre que a guanyar en tots els sentits.

I tot, a l'espera del protocol de seguretat i higiene que, de forma conjunta, està realitzant la Real Federación Española de Fútbol amb el Consejo Superior de Deportes pel que fa a la competició oficial dins de les lligues organitzades des de Madrid. Aquesta pauta condicionarà les bases de la competició, la qual es preveu que es doni a conèixer a partir del 31 d’agost. El Nàstic, com no podia ser d'una altra manera, està atent.


Comentaris