Revolució al Grup Xou Gran del Reus Deportiu amb la sortida de setze patinadores

El club veu com un 60% del Grup Xou Gran marxa de l’entitat. Un darrer any ple de tensions i diferències internes, el detonant. El Reus, amb la solució a punt: donar pas al nucli de l'exitós grup xou júnior
Imatge d'un entrenament del Grup Xou Gran amb Xavi López i Laura Rodríguez dirigint les patinadores | Reus Deportiu

 

El Grup Xou Gran del Reus Deportiu ha patit una sacsejada important. Segons ha pogut saber TarragonaDigital.com, el club presidit per Mònica Balsells ha patit una fuga massiva de patinadores que ha afectat de ple al Grup Xou Gran amb la sortida de més d’una quinzena de professionals entre els quals es troben quasi un 60% de l’equip i una de les cares més visibles del projecte: l’entrenadora Laura Rodríguez.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Una sèrie de diferències internes barrejades amb la tensió de la temporada, la intervenció del club per intentar posar remei, els objectius futurs d’algunes integrants en els estudis o el sector laboral i les expectatives generades abans de l’actuació als World Roller Games han acabat amb la intenció de setze patinadores de 26 que formen l’equip d’abandonar el club sense un futur definit, tot i que part de les protagonistes que deixen l’entitat ja tindrien decidit començar un projecte nou en un altre club amb la mirada posada a la temporada 2021, prenent-se el 2020 com a any zero del nou destí, sense competicions.

 

L’origen del problema

Per a què setze patinadores i una entrenadora abandonin el vaixell del Reus Deportiu, quelcom ha hagut de succeir. Fonts coneixedores del conflicte expliquen a TarragonaDigital.com que es tracta d’un cúmul de circumstàncies allò que ha provocat un desgast a llarg termini que ha acabat generant tensions internes i una mala maror considerable. Això, inevitablement, ha afectat al rendiment esportiu. Les diferències es van accentuar en el darrer mes abans dels World Roller Games, competició marcada en vermell en el calendari roig-i-negre. El Grup Xou Gran, que comptava amb Xavi López com a coreògraf de l’actuació ‘Equality’ i amb Laura Rodríguez com a entrenadora, veia com ambdós tècnics no tenien una bona relació.

 

Imatge de l'actuació "Por Honor" de l'Eagles italià en els World Roller Games de Barcelona | FEP

 

La residència de López a Itàlia ha provocat problemes de comunicació a l’hora de dirigir el grup, fet que ha desgastat el sa desenvolupament d’un equip format per 25 patinadores i un patinador. Les diferències entre els líders va provocar una escissió en el grup, provocant que part dels esportistes s’ajuntessin per decidir que podien fer en un futur pròxim davant la delicada situació al Reus Deportiu. Aquesta divisió va acabar amb un grup d’una quinzena d’integrants prenent posicions de cara a una possible sortida, fet que va arribar als despatxos de les més altes instàncies de l’entitat. Com era d’esperar, la presidenta Mònica Balsells i el seu equip van actuar al respecte.

 

Pèrdua de confiança en Xavi López

Un dels factors que més desconfiança va generar en bona part del grup és la situació que viu Xavi López. El coreògraf roig-i-negre també presta els seus serveis professionals a altres clubs d’altres països. Fins aquí, res estranyaria si no fos perquè l’Eagles italià, conjunt que també el va contractar per al Grup Xou Gran del club transalpí, era un dels rivals dels del Baix Camp en els World Roller Games. La casualitat va provocar, fins i tot, que el Reus Deportiu actués en vuitena posició i l’Eagles en novena, provocant que el tècnic ganxet no abandonés la pista i enganxés l’actuació ‘Equality’ del Reus amb l’anomenada ‘Por Honor’ de l’Eagles. El resultat final va deixar el conjunt italià en la quarta plaça i el reusenc en la sisena.

 

Aquest doblet de funcions, que compta amb el vistiplau del Reus Deportiu des de fa algunes temporades, és una de les causes del malestar de les patinadores. Cal destacar que López també forma part del CRSG, conjunt brasiler on dirigeix un Grup Xou Petit, fet que no causa un xoc sobre la pista per la diferència de categories. A aquest factor se li ha de sumar la residència italiana d’un Xavi López que aprofita les seves visites a Reus per impartir sessions extremadament llargues per a les esportistes. Tot plegat ha donat com a resultat una gran desconfiança de part del grup que ha acabat amb una escissió total.

 

El Grup Xou Gran del Reus Deportiu va acabar en la sisena posició dels WRG amb 'Equality' | Reus Deportiu

 

El patinatge individual, afectat

La fuga d’esportistes del Reus Deportiu afecta també al patinatge individual. La inquietud entre algunes integrants del Grup Xou Gran també s’estenia en els entrenaments individuals. El club compta amb la presència d’un entrenador de màxim nivell com és l’Òscar Molins i uns patinadors i patinadores d’un present i un futur brillant com el Pau Garcia, el Sergio Canales, la Lídia Pujol o la Nadia Iglesias. Aquests esportistes, afirmen algunes de les patinadores que deixen el club, reben un entrenament professional amb fins a tres sessions diàries, fet que es distancia molt de la resta d’integrants que compaginen els estudis amb la pràctica sobre rodes. El malestar de les patinadores no és pas amb els companys sobre la pista, amb qui tenen molt bona relació, sinó per l’aposta per portar figures mundialistes en lloc de mantenir la formació de base com fins ara, un canvi d’estratègia en el club que ha sumat en les conseqüències finals.

 

El club es pronuncia: «És un canvi generacional»

Mònica Balsells, presidenta del Reus Deportiu, ha tractat el tema amb TarragonaDigital.com. La màxima mandatària roig-i-negra ha reconegut la sortida massiva de patinadores però li ha restat importància assegurant que «l’opció del club és la d’apostar per un canvi generacional, fer un projecte a dos anys amb la mirada posada als World Roller Games d’Argentina 2021». Un objectiu que estarà novament liderat per la coreografia de Xavi López però amb Montse Fornós com a nova entrenadora en el lloc de Laura Rodríguez. La parella Fornós-López s’encarregarà de la formació d’un nou Grup Xou Gran amb el nucli dur del Grup Xou Júnior que és l’enveja del continent després de guanyar dos anys seguits la triple corona (campionat català, espanyol i europeu): «Tenim un grup de patinadors darrere com és el júnior que estem parlant amb ells per muntar el xou de l’any vinent i tirarem cap amunt passant el júnior B al júnior A, el júnior A puja cap al gran», afirma Balsells.

 

La presidenta ganxeta defensa la tasca múltiple de Xavi López a diferents clubs del món, treball que compatibilitza amb el Reus: «Fa tres anys que el Xavi és a Itàlia, que va a Brasil i que el truquen de tot arreu. Tenim un dels millors coreògrafs del món a casa nostra. Seguirà fent les coreografies del xou gran i del xou júnior i enlloc de tenir gelosia per no tenir-lo en exclusivitat, hauríem de pensar que tenim a un dels millors». A més, Balsells ha defensat la feina en la base del patinatge després d’uns temps complicats: «Hem passat uns anys una mica convulsos dins del club des que l’entrenadora principal, la Rolis Romero, va ser baixa per una malaltia que posteriorment ha superat, però això ens va fer canviar una mica tot. Enguany és quan es regularitza tot. Laura Sánchez porta tota la base i Òscar Molins totes les categories acompanyat d’altres entrenadors. Tenim els dos millors entrenadors que podem tenir en l'àmbit estatal. Busquem el millor per la base», ha sentenciat Balsells.

 

Laura Rodríguez (dreta) deixa de pertànyer a la disciplina del Reus Deportiu | Joan Alfons López

 

A grans problemes, grans solucions. El Reus Deportiu vol passar pàgina i ja està posant els fonaments del futur èxit que volen aconseguir amb el Grup Xou Gran. La matèria que arriba des de baix, és pràcticament immillorable.