De Reus a Cambodja: el jove reusenc seleccionat per anar al Mundial de Petanca

Raúl Tabera és l'únic català seleccionat per al Mundial de petanca a Cambodja del mes de novembre. És germà, fill i net de petanquers i apunta ben alt
Raúl Tabera amb la Copa del Rei guanyada en el Campionat d'autonomies | Cedida

La petanca compta amb un prometedor esportista de casa nostra. Parlem de Raúl Tabera, un jove reusenc de setze anys que porta aquesta pràctica a les venes gràcies al Santi, el seu pare i al Leopoldo, el seu avi. A més, per si no n'hi hagués prou, el seu germà petit Albert segueix les passes familiars i lluita per superar els seus precedents. Sense cap mena de dubte, la família Tabera i la petanca tenen una relació molt estreta i sembla que, amb el pas de les generacions, el producte resultant sembla més refinat. I és que Raúl Tabera ha estat seleccionat d’entre més de 5.000 esportistes per participar en el Mundial de Petanca juvenil que se celebrarà del 18 al 24 de novembre a Phonam Penh, Cambodja.

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

Una promesa en tota regla

Raúl Tabera viatjarà a finals d’any a Cambodja per representar la selecció espanyola després de quallar una gran temporada pel que fa a resultats després de proclamar-se campió d’Espanya i campió de Catalunya. El jove reusenc, que ha participat en les modalitats individual, parelles, tripletes i de seleccions autonòmiques, ha estat seleccionat pels tècnics de la federació espanyola després dels bons resultats obtinguts en les diferents disciplines. En la categoria individual, Raúl Tabera va acabar tercer en el campionat català, va accedir a un campionat estatal on va penjar-se la medalla de plata.

 

Tabera i Montes després de proclamar-se subcampions d'Espanya de parelles el mes passat | Cedida

En parelles, fent equip amb Hugo Montes (Roda de Barà), Tabera va acabar en una cinquena posició catalana que li va permetre accedir al campionat espanyol on va acabar segon. En tripleta, Tabera i els seus companys es van proclamar campions de Catalunya, tot i que a l’estatal es van haver de conformar amb una cinquena posició. Aquests resultats i el triomf en el campionat de seleccions autonòmiques l’ha fet figurar en la llista estatal dels joves seleccionats per al Mundial de Cambodja, convertint-se en l’únic català de totes les categories (adulta, sub23, juvenil i femenina) en formar part de la competició. Per acabar-ho d’adobar, el jove reusenc es va proclamar campió de Catalunya de tripletes el passat diumenge 9 de juny fent equip amb Hugo Montes i el seu germà Albert.

Passió entre generacions

El seguiment per la petanca no és quelcom que neixi en el Raúl. La família Tabera ho porta a la sang. L’origen es troba en Leopoldo, l’avi patern. El Santi, pare de la criatura, va seguir els passos del seu progenitor i l’hi ha encomanat als seus dos fills: el Raúl i l’Albert. Leopoldo va néixer a Salamanca però es va traslladar a viure a un Reus que ja és la ciutat natal del Santi i els seus fills. L’avi ja va flirtejar amb l’alt nivell de la petanca proclamant-se campió de Catalunya. El Santi va arribar a ser tercer d’Espanya i també campió de Catalunya, a més de transmetre actualment els seus coneixements després de treure’s el carnet d’entrenador. I ara, el salt generacional suma dos adeptes: el Raúl i l’Albert.

 

Santi Tabera acompanya els seus dos fills i Hugo Montes després d'una competició | Cedida

L’Albert té només tretze anys i encara gaudirà de quatre temporades en la categoria juvenil però el Raúl, que en té setze, viu actualment el darrer any abans de saltar a una categoria sub23 que s’inicia als disset anys. No serà fins als 23 quan entri en la categoria adulta i s’enfronti als millors esportistes en actiu. Un dels factors que fan creure a la família que el protagonista d’aquesta història té un futur prometedor al davant és la polivalència del jugador, ja que com més registres domini del joc, més possibilitats té de triomfar. En el cas del Raúl, domina amb facilitat la modalitat d’aproximació (apropar la bola gran a la petita de fusta) i la modalitat de tir (basada a colpejar i allunyar la bola rival de la de fusta).

 

📺 L'actuació de Raúl Tabera es troba a partir del 4:53:00 del següent vídeo 📺

 

Competeix a Barcelona per qüestió de nivell

Raúl Tabera actualment forma part del Club de Petanca Gran Via, entitat barcelonina que li està permetent competir en torneigs que donen accés a diferents campionats i convocatòries amb seleccions. Entre el mes de setembre i el mes de gener ha competit en la lliga regular de clubs i tots els caps de setmana té una cita, habitualment a la ciutat comtal, amb la petanca. I és que cal desplaçar-se a 100 quilòmetres de casa per trobar el nivell de competició suficient per explotar el seu potencial. A la província barcelonina hi ha un nombre molt més elevat de llicències federatives, fet que augmenta el nivell d’una pràctica esportiva que a casa nostra baixa uns esglaons.

I és que el fet que la Federació Catalana sigui una de les més potents de l’Estat, juntament amb l’andalusa, no és una casualitat. Aquest factor dona molt més importància a cada una de les classificacions de Raúl Tabera per als diferents campionats, ja que la competència és major i més dura. Tot en un esport, la petanca, que disposa d’una fama cultural que no fa honor als esforços que comporta. La precisió i la concentració durant les competicions, el domini de factors externs als duels com les hores de son i la dedicació de moltes hores a entrenar situen la petanca en un nivell d’exigència molt elevat.

 

Raúl Tabera, Albert Tabera i Hugo Montes després de proclamar-se campions de Catalunya en tripletes | Cedida

 

La part més reconfortant per als practicants és l’interès que aixeca el desenvolupament de la competició. LaLiga, estament presidit per Javier Tebas, dona suport a aquesta pràctica mitjançant el canal televisiu LaLiga Sports, sent la petanca el segon esport més seguit pel que fa a l’audiència digital, per darrere del futbol. El pròxim mes de novembre, a Cambodja, Raúl Tabera té l’oportunitat de fer un pas més endavant dins de la seva incipient carrera esportiva. Caldrà seguir-lo de ben a prop.

"⚽ Ho avança TarragonaDigital: el Nàstic tanca el fitxatge d'un jugador del Cornellà" "🏑 Joan Salvat i Àlex Rodríguez, campions amb Catalunya a Wuppertaltal (Alemanya)"