La Fundació Futbol Base Reus es presenta amb un contundent i sòlid projecte

Xavi Castro serà el president d’una Fundació que vol potenciar el futbol base del CF Reus. L’acord és per dos anys i arrenca amb 200.000€ de pressupost
Foto de família de la Fundació Futbol Base Reus | Joan Alfons López

 

La Fundació Futbol Base Reus ja és una realitat. Aquesta tarda ha estat presentada a l’Auditori Antoni Gaudí de La Fira de Reus i ha detallat les interioritats d’un projecte nascut per mantenir el bon treball realitzat els darrers anys amb el futbol formatiu roig-i-negre. S’ha presentat en societat amb un engrescador inici i unes sensacions de solidesa importants. Xavi Castro, director del futbol base del CF Reus durant tretze temporades, serà l’encarregat de presidir un projecte que ell mateix definia així: «No ens agradaria estar aquí, estem obligats moralment i ens hem posat de valent».

 

L’acte de presentació, que ha comptat amb la presència de múltiples personalitats de la ciutat i que també ha presenciat l’administrador concursal David López Estebaranz, no ha obviat en cap moment la ronda d’agraïments a les persones i entitats que ha posat el seu gra de sorra per la creació de la Fundació: des dels fundadors, a l’Ajuntament, a l’administrador concursal, a la Federació Catalana de Futbol, la Generalitat de Catalunya i a tots els estaments col·laboradors.

 

Més enllà de buscar la supervivència del futbol base del CF Reus, la Fundació Futbol Base Reus buscarà millorar el model que existia fins ara al Carrer Recasens i Mercadé. L’entitat vol ser la fundació esportiva de referència a la província de Tarragona i convertir-se en una de les capdavanteres a Catalunya i buscarà transmetre diferents valors com l’esportivitat, l’esforç, el respecte, la solidaritat i la identitat de marca amb el club.

 

Xavi Castro liderarà el projecte de la Fundació Futbol Base Reus | Joan Alfons López

 

Estructura de la Fundació

Aquesta nova entitat comptarà amb Xavi Castro com a president, Xavier Guix com a secretari, amb Miquel Altamirano, Alfred Arias i Òscar Vallverdú com a vocals amb la col·laboració de Joan Solanas. El patronat de la fundació estarà regit per un director general i es dividirà en tres àrees: l’àrea esportiva, l’àrea social i l’àrea de comunicació i màrqueting.

 

L’esportiva, respecte a l’existent prèviament amb el CF Reus, perd dues peces importants: Iván Taranilla i Cristina Becerra, encarregats del Futbol 7 i del Futbol Femení, respectivament. Es manté com a director del futbol 11 l’exjugador roig-i-negre Marc Carrasco, qui serà el màxim responsable del vessant esportiu. Encara no hi ha substitut pel que fa a la direcció del futbol 7 però sí que n’hi ha per al futbol femení amb la presència de Sergi Serra, fins ara entrenador. El femení compta actualment amb tres equips i la idea és potenciar-ho amb un equip amateur i una escola de noies: «El futbol femení va en augment i els hi donarem la mà», assegurava aquesta tarda Xavi Castro.

 

Pel que fa al futbol masculí, la versió 11 seguirà comptant amb dos juvenils tot i que no està clar la categoria que tindrà l’equip A: «Un jugarà a preferent i l’altre a Divisió d’Honor o preferent, s’està estudiant», segons Castro. La presència de dos cadets i dos infantils ja està assegurada com la incorporació d’un aleví C per tenir quinze o setze jugadors en preparació per fer el salt posterior al futbol 11 i no haver de fitxar esportistes d’altres clubs. Respecte a les instal·lacions, la idea és centralitzar-ho tot a l’Estadi Municipal quan aquestes estiguin evacuades.

 

Imatge de la Fundació Futbol Base Reus | Joan Alfons López

 

Una nova economia amb moltes portes obertes

El projecte econòmic de la Fundació està dividit en dos pilars: un primer on s’ha de tenir clar que totes les escoles de futbol base són deficitàries, factor que obliga a la recerca d’ingressos. Uns ingressos que arribaran per tres vies: subvencions públiques, patrocinadors i quotes de les famílies dels jugadors. Pel que fa a les subvencions, aquestes arribaran de quatre parts: l’Ajuntament de Reus, la Generalitat de Catalunya, el Consell Esportiu del Baix Camp i la Diputació de Tarragona.

 

A nivell de patrocinadors, la Fundació està extremadament sorpresa per la bona rebuda que han tingut: «Gràcies i moltes gràcies perquè estem sorpresos. En un espai curt de temps, part important del finançament extern ja està assolit. És un orgull visitar empreses del nostre entorn, presentar-nos i trobar una gran predisposició. És quelcom molt encoratjador. Tots hem tingut dubtes i això ens confirma que hi ha sensibilitat en els temes de ciutat», ha explicat Joan Llauradó, un dels patrons de la fundació.

 

I pel que fa a les quotes de les famílies, els preus pugen 50 euros respecte als preus que hi havia establerts fins ara però amb unes deduccions fiscals que poden sortir més bé de preu si es fa en un termini de temps curt. Per a les categories de futbol 7, els equips femenins, infantils i cadets masculins, el preu serà de 500 euros anuals, podent aportar 100 euros durant el mes de juny per obtenir una deducció fiscal i 100 euros mensuals des de l’octubre i fins al gener. Pel que fa al futbol juvenil, el preu serà de 200 euros amb les mateixes condicions anteriorment explicades.

 

Exjugadors i exentrenadors del CF Reus han aportat el seu gra de sorra | Joan Alfons López

 

I a aquestes vies se sumen les aportacions d’anteriors professionals que han passat pel CF Reus. Exentrenadors i exjugadors que han aportat el seu cop de mà. Anteriors tècnics com Natxo González, Aritz López Garai o Iván Castillo han ajudat i exfutbolistes com Jorge Miramón, Gus Ledes, Èdgar Badia, Ramon Folch, Isaac Cuenca, David Querol i Àlex López han ajudat des de la distància per facilitar la feina de supervivència de la base roig-i-negra: «Va ser una sorpresa quan els vam anar a buscar. Estan molt contents i encantats de poder col·laborar. Alguns estan molt lluny d’aquí i han vola ta Primera o Segona. Recorden el club i la base i no han posat cap inconvenient de formar part de la Fundació»

 

Recuperar l’àmbit social

Més enllà de l’àmbit esportiu i econòmic, la Fundació Futbol Base Reus vol aplicar uns principals eixos de treball per cohesionar l’entorn social de la nova entitat. Les paraules claus són valors, colors i territori. Xavi Guix, secretari de la Fundació, ha deixat clar que el futbol base és essencial per transmetre una forma de treballar, quelcom que ajuda a diferenciar el preu i el valor d’un club. Guix, molt involucrat amb la base i el femení els darrers temps, vol que la Fundació al complet visqui quelcom impossible de comprar: la il·lusió. Guix ha reconegut que «s’ha de potenciar la il·lusió que ha tingut el femení aquest cap de setmana jugant a l’Estadi, en quatre anys que he treballat allà no ho he vist».

 

Recuperar activitats amb diverses ONG, realitzar diferents jornades de tecnificació amb professionals de l’entitat, mantenir i potenciar la presència de l’equip Genuine per confirmar la idea de futbol inclosiu i recuperar i ampliar els convenis de col·laboració amb entitats culturals de la ciutat com es feia en el passat amb el Centre de Lectura, per exemple. Les paraules clau: cohesió, participació, identitat, compromís, cultura, promoció i formació. A més, es buscarà enfortir les relacions amb l’entorn de la Fundació amb la creació d’un butlletí o revista i el reforç del vincle amb els mitjans de comunicació.

 

La Fundació Futbol Base Reus ja està aquí i ha aterrat amb molta potència. S’ha signat un acord de cessió de gestió del futbol base amb l’administrador concursal per dues temporades, finalitzant aquest acord el juny del 2021, vincle prorrogable any a any. A més, actualment ja hi ha negociacions amb dos clubs de Primera Divisió per realitzar un conveni amb el futbol base del Reus: «Saben què podem fer». Aquest és l’inici d’una Fundació que aterra per ajudar en un moment crític de la SAD del CF Reus. Arriba amb força i, de moment, per quedar-se.

 

David López Estebaranz, administrador concursal del CF Reus, ha estat present en l’acte de benvinguda a la Fundació Futbol Base Reus | Joan Alfons López

 

 

L’administrador concursal demana un mes de pròrroga

David López Estebaranz, administrador concursal del CF Reus, ha estat present en l’acte de benvinguda a la Fundació Futbol Base Reus. Un administrador que ha demanat al jutge César Suárez una pròrroga d’un mes per poder presentar l’informe de viabilitat de la Societat Anònima Esportiva del CF Reus. El membre de Verae Abogados y Economistas ha hagut d’afrontar a un volum de treball molt elevat i només ha disposat de la col·laboració de Cristina Pozo i dos dels pocs treballadors que es mantenen presents a les oficines del Carrer Recasens i Mercadé.

 

Malgrat que l'informe ja estaria redactat, David López ha preferit demanar un mes extra de temps al jutge del concurs de creditors per poder presentar un informe complet i sòlid que no presenti dubtes i que pugui servir per esclarir el futur de la SAD roig-i-negre. El 21 de juny és la nova data aproximada per a entregar aquest document al jutge i que aquest dictamini el pròxim pas a segur al club que ara és propietat de Clifton Onolfo.