El CF Reus és denunciat per la totalitat dels seus treballadors

57 persones formen part d’una denúncia col·lectiva que es presenta avui al Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya
Els treballadors de les oficines del CF Reus han denunciat tots | Joan Alfons López

 

Els treballadors del CF Reus han dit prou i avui dimecres 6 de febrer es presentarà una demanda laboral al Jutjat Social de Reus per al Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya davant els continuats impagaments que han provocat que no s’hagi abonat cap nòmina en els darrers cinc mesos. Els empleats de les oficines, els de la direcció esportiva, els tècnics i els ajudants de tots els equips del club, els treballadors de la botiga i el futbol base formen la llista de 57 persones que integren una demanda col·lectiva a la Societat Anònima Esportiva del CF Reus Deportiu que ara és propietat de Clifton Onolfo i el grup empresarial US Real State Investment.

 

La demanda està signada per tothom menys els futbolistes del CF Reus B Cambrils, que tenen el sou garantit a finals de temporada mitjançant un fons salarial de l'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE). Avui dimecres està prevista una reunió dels jugadors de l’equip de Tercera Divisió per intentar resoldre els dubtes a uns futbolistes del filial que tampoc cobren des de l’agost i que, en alguns casos, han intentat sortir del club durant aquest mercat d’hivern sense èxit. No han denunciat però el suport cap a la resta de treballadors de l'entitat és total.

 

El futbol base no s'ha lliurat del malson | CF Reus

 

Cobrar i marxar

La demanda col·lectiva signada pels treballadors del CF Reus Deportiu està formada per dues parts ben diferenciades. La primera, comú entre totes les persones vinculades, és la petició de cobrar les mensualitats degudes corresponents als mesos de setembre, octubre, novembre, desembre i la del mes de gener, que hauria d’arribar abans del 10 de febrer. La segona és la petició de l’extinció de contracte amb la corresponent indemnització, fet que podria permetre als treballadors del club trobar una altra feina i començar una vida laboral normal.

 

Si en la primera part han signat els 57 treballadors, en la segona no ho han fet tots. Alguns tècnics del futbol base han rebutjat a l’extinció del contracte perquè no volen deixar sense entrenador els seus jugadors. Amb aquesta demanada, els treballadors volen posar punt final a uns mesos de treball gratuït i defensar així els seus interessos després de setmanes i mesos lluitant contra corrent.

 

Xavi Bartolo, un dels professionals que ha denunciat | CF Reus

 

Com, quan i per què?

Els treballadors del CF Reus han decidit fer el pas ara després de veure com Clifton Onolfo, sis dies després de prendre càrrec de forma oficial al club gràcies a l’aprovació del Consejo Superior de Deportes a tota l’operació amb Joan Oliver, encara no hagi realitzat cap moviment per pagar a tothom. Un cop presentada la demanda, l’extinció laboral podria arribar a durar fins a sis mesos, tot i que es preveu que pugui trobar solució prèviament.

 

Amb aquest moviment, els treballadors del CF Reus s’asseguren que, si els americans no paguen, vagin a rebre els diners d’un màxim de quatre mesos treballats procedent de FOGASA, el Fons de Garantia Salarial. Aquesta via per cobrar, que només cobreix fins a uns 1.800 euros per persona i mes, pot allargar-se a un any d’espera i només cobreix quatre mensualitats, fet que provoca que, en el pitjor dels casos, els empleats del CF Reus hagin ja treballat un mes de franc. El millor dels panorames serà que els americans paguin, fet que provocarà la retirada automàtica de la demanda.

 

Onolfo donant la mà a un aficionat del CF Reus | Laia Solanellas

 

Manca d’informació interna

Els treballadors han arribat al punt de denunciar després de no rebre cap informació sobre els seus sous per part de Clifton Onolfo i el seu equip. Sospiten que els americans vulguin realitzar una divisió entre els treballadors amb els quals compten i amb els que no i temen que als primers els paguin i als segons no. I si hi ha quelcom clar entre els treballadors, és la unitat: o cobra tothom i es retira la demanda o no cobra ningú i la demanda segueix endavant. Tenen clar que la força col·lectiva és el seu poder.

 

Un dels altres motius pels quals s’actua ara és perquè el CF Reus veurà finalitzat el període de preconcurs de creditors a finals de mes i si s’arriba a entrar en el concurs a principis de març pel motiu que sigui, les denúncies dels treballadors ja han d’estar tramitades si volen veure part dels diners que se’ls hi deu. Els empleats han donat un poder notarial a l’advocat que els representa per a què aquest parli en els seus noms durant el possible tràmit processal.

 

Clifton Onolfo fent-se una fotografia amb dos seguidors del CF Reus | Laia Solanellas

 

Onolfo fa tard

36 hores després d’aterrar al Baix Camp, els nous dirigents del CF Reus anunciaven el seu pla de treball després d’arribar al club roig-i-negre. En el novè dels deu punts de l’agenda, s’especificava el següent.

 

Essential players and employees we will be made before month end. Per non essential players and staff and creditors we are placing $1M funds in escrow account with Cuatrecasas or Pinson our attorneys to allow for a third party accounting firm and CFO to review the debts and agreements for work and ownership of the vendors. Per 3rd party accounting firm findings we will release funds accordingly.

 

Traduït, els nord-americans ja deixaven clar que hi hauria una divisió entre els treballadors. Aquells jugadors i els empleats essencials anaven a cobrar abans d’acabar el mes, fet que s’ha incomplert. La resta, un grup format per treballadors i jugadors no essencials on també s’inclourien els tècnics i els creditors, veurien com Onolfo i el seu equip creaven un compte conjunt entre Cuatrecasas (advocats del CF Reus) i Pinson (advocats dels nord-americans) amb un milió de dòlars per a què una tercera empresa revisessin els deutes i els acords de treball amb els venedors. Un cop analitzats aquests números, Onolfo i el seu equip abonarien els diners necessaris per saldar el deute.

 

Sigui com sigui, els treballadors del CF Reus estan farts i volen posar punt final al seu calvari. O cobrar els endarreriments i seguir treballant pel club que han sostingut durant mesos sense rebre ni un cèntim o poder abandonar l’entitat per poder trobar una nova feina i esperar a FOGASA per cobrar part dels diners que se’ls hi deu.