El sector del Servei d'Atenció Domiciliària a Catalunya fa mesos que demana una negociació del conveni per millorar les seves condicions laborals, però davant el rebuig de la patronal a la seva proposta salarial, les treballadores van decidir convocar una vaga per aquest dimarts 27 de febrer, en torns de 4 hores entre les 11 a les 19 hores.
Col·lectius de dones que es dediquen al SAD s'han mobilitzat per reclamar una resposta contundent per a la seva situació precaritzada i plena d'incertesa. A Reus, una trentena de treballadores s'han manifestat a la plaça d'Antoni Villarroel, davant la seu de Comissions Obreres.
Des del sindicat CCOO demanaven una pujada dels sous, quan ja es va presentar el 10 de maig del 2023, d'un 7'5% pel 2023, un 6% el 2024 i un 8% el 2025, així com una revisió de l'IPC d'acord amb un increment de l'1,5%. Aquestes propostes no s'han acceptat encara i, en paral·lel, el sector denuncia que "que cap de les empreses que gestiona el SAD no ha patit pèrdues econòmiques perquè s'enriqueixen a partir dels recursos públics" i no compleixen amb l'actualització dels preus.
Un sector perjudicat per les condicions
"La situació actual és que és un sector molt feminitzat, amb un alt nivell de temporalitat i contractes de poques hores, amb una situació molt precària perquè, fins i tot, el mínim de la taula salarial no arriba a l'SMI", descriu Estela Carrasco, assessora del SAD de CCOO. Per això, les treballadores reclamen millores en les condicions laborals.
Es tracta d'un servei de cures reconegut com a essencial i les treballadores assenyalen que "les persones grans mereixen un servei d'atenció digne". El problema és que les empreses no respecten les condicions del conveni col·lectiu quan s'ha incrementat la Llei de Pressupostos.
D'altra banda, Carrasco explica que les reunions amb la patronal no han derivat en cap acord perquè només "demana un increment del 0,5%", un percentatge que consideren ínfim. Especialment quan, com a representants dels treballadors i treballadores hauria de vetllar per beneficiar el màxim nombre de persones possible.
Reclamacions concretes: salut laboral
Un dels temes més conflictius, apunten, és la bossa d'hores. En cas que un usuari mori o sigui traslladat a un centre hospitalari o residència, la treballadora que tenia assignat aquell servei d'atenció domiciliària veu retallada la seva jornada i l'empresa -la Fundació Educativa Social en el cas de Reus- disminueix els seus salaris.
Així, "cal establir una jornada fixa i a partir d'aquí sumar hores complementàries", reclama Estela Carrasco. "Unes poden treballar 15 hores i una altra potser arriba a fer 44 hores setmanals", apunta Carme, una de les treballadores del SAD reusenc. Acusa, també, que "les empreses estan en frau de llei perquè algunes fa gairebé vint anys que hi treballen i encara no són fixes".
Al mateix temps, es tracta d'un col·lectiu que a vegades pateix accidents i que acusen sovint una edat avançada. Per aquesta raó, necessiten un conveni que garanteixi la seva salut laboral i el dret a una baixa que no perjudiqui la seva feina. Alhora, caldria remunerar el temps total dels desplaçaments entre serveis, que també formen part del temps efectiu de treball.
Més enllà de l'esgotament físic i emocional de les treballadores o possibles malalties, també assenyalen que voldrien comptar amb més formacions funcionals i més recursos per al seu dia a dia. Carme exposa que, per exemple, "si han de moure una persona enllitada, que pesa 150 kg, no disposen d'una grua i les han de moure com poden i, moltes vegades, sent només una treballadora".
Una situació sostinguda en el temps
La situació del SAD a Catalunya, sostinguda en el temps, es caracteritza pel fraccionament de la jornada excessiva i la inestabilitat en la contractació. Aquesta precarietat laboral acaba marcant el model de cures que tenen les persones grans en la societat. Per això, les reivindicacions del sector apunten a un conveni de pujada salarial 2023-2025, un sou digne i un compromís públic amb el servei.
La mobilització d'aquest 27 de febrer a la capital del Baix Camp, que ha comptat amb la presència del portaveu d'En Comú Podem a Tarragona, Jordi Collado; pretenia visibilitzar el centenar de treballadores que es dediquen professionalment al Servei d'Atenció Domiciliària a Reus i també el personal de totes les comarques tarragonines.
Des de CCOO asseguren que les mobilitzacions continuaran fins que hi hagi un acord amb la patronal i, en cas contrari, es reuniran amb l'administració pública perquè intervingui.