11S: aprendre dels errors per no tornar-los a cometre

Un 11 de setembre novament excepcional. Aix√≠ fa setmanes que ens intenten dibuixar la Diada Nacional de Catalunya d'aquest dimecres els sectors m√©s militants de l'independentisme. Enguany la fita amb la qual s'ha cridat la gent a participar massivament en la manifestaci√≥ a Barcelona √©s recordar que la independ√®ncia √©s l'objectiu i protestar contra la sent√®ncia que t√© pendent d'emetre el Tribunal Suprem vers els processats per l'1-O. L'any passat s'havia de sortir per 'implementar el mandat de l'1 d'octubre', l'any 2017 per fer campanya pel 'S√≠' en la votaci√≥ de l'1-O , el 2016, reclamant el refer√®ndum i aix√≠ fins al 2012 i el 'Catalunya, nou estat d'Europa'.

 

Avui la participaci√≥ es preveu notablement m√©s baixa que en les anteriors convocat√≤ries. La trencadissa interna del moviment independentista, les discrep√†ncies estrat√®giques entre ERC i JuntsxCat i la dura realitat enfront de la performance, la coreografia i el lliri a la m√†, dels quals bona part de la ciutadania, esc√®ptica i desenganyada,  ja se n'ha comen√ßat a cansar - l'√®xit aclaparador de participaci√≥ en les diades ha transcorregut en paral¬∑lel al frac√†s pol√≠tic per construir el nou pa√≠s - fan de la Diada que avui els catalans celebrem una jornada m√©s agra que dol√ßa, m√©s de tirar de rendes de l'√®xit passat que d'esperan√ßa de ser √ļtil mirant al futur.

  

El 'proc√©s' s'ha col¬∑lapsat, literalment. El seu esperit folkl√≤ric d'esl√≤gans, performances i samarretes de tots els colors que ha caracteritzat les √ļltimes manifestacions de la Diada el van convertir en un esdeveniment visualment molt potent per les c√†meres de TV3 per√≤ tamb√© ha acabat sent munici√≥ de primera per a la cr√≠tica i la ridiculitzaci√≥ de propis i forans. La consecuci√≥ de la independ√®ncia ha llu√Įt per la seva abs√®ncia malgrat les reiterades promeses dels pol√≠tics de que aix√≤ ja estava fet.

  

El proc√©s viu connectat fa ja molt temps a l'UCI i amb pron√≤stic cr√≠tic malgrat que torni a tocar dissimular-ho amb una nova crida a ocupar els carrers sota el mantra d'aconseguir, ara s√≠,  la independ√®ncia de Catalunya. El problema √©s que ja gaireb√© ning√ļ es creu que es pugui obtenir altra cosa que no sigui - i sempre que es juguin les poques cartes que queden amb intel¬∑lig√®ncia i humilitat - alguna millora en el finan√ßament o en les compet√®ncies pr√≤pies i minimitzar danys - que n'hi haur√† i de grossos - en el tractament als presos pol√≠tics pel proc√©s, segons dictamini la temuda sent√®ncia del Suprem.

  

Qu√® queda, doncs, davant d'aquest panorama? Aprendre dels errors per no tornar-los a cometre. Queden necessaris passos enrere per part de bona part dels dirigents pol√≠tics actuals. Ho han intentat, no se n'han sortit. Uns altres potser ho faran millor. Queda tamb√© tancar el debat sense tacticisme partidista pel mig sobre si realment convenen o no unes noves eleccions postsent√®ncia, convocades pel president de Catalunya i no fruit de l'aplicaci√≥ d'un 155 o contr√†riament, seria m√©s √ļtil pel pa√≠s legitimar d'una vegada per totes un govern fort, estable i ser√® al capdavant de la Generalitat i amb capacitat efectiva d'aprovar uns pressupostos de gesti√≥ pel 2020.

  

Queda deixar de girar l'esquena a la realitat, recuperar tots plegats el seny i que cadasc√ļ assumeixi generosament el paper que li pertoca; que els pol√≠tics que sobrevisquin a l'atzucac actual siguin capa√ßos de buscar i trobar una soluci√≥ pol√≠tica i que les entitats, col¬∑lectius i moviments socials, c√≠vics i culturals reconstrueixin el pa√≠s des de la base, no defallint en l'enfortiment dels fonaments i eixamplant les mires a la realitat de la Catalunya del segle XXI. Entendre estructuralment i en profunditat la Catalunya post proc√©s i vertebrar-la tot incidint i respectant la seva heterogene√Įtat √©s el principal repte estrat√®gic que t√© el catalanisme d'aquest segle XXI, a mitj√† i llarg termini.

 

💬 Fes clic aqu√≠ per rebre al teu m√≤bil l'actualitat de Tarragona. √Čs gratis!

Comentaris