Les 5 millors Diades de Sant Jordi del Camp de Tarragona

Tarraco Center et proposa els 5 millors llocs on gaudir d'una jornada carregada de llibres, roses i cultura popular!
Roses tradicionals de Sant Jordi | Laia Solanellas
 

Arriba l'abril i, amb ell, el mes on la cultura popular aflora als carrers de tot el territori. I és que és el mes en el qual el cavaller Sant Jordi va salvar a la Princesa de ser devorada per un malvat i poderós Drac. Explica la llegenda que l'imponent Drac va sembrar el terror a un petit poble que havia d'alimentar la fam d'aquest monstre amb el seu ramat. Però la gana del terrible Drac va acabar amb tots els animals del poble i van haver de començar a sortejar als seus habitants. La filla del Rei va ser l'escollida i, com no podia ser d'altra manera, va esdevenir aliment del Drac.

 

Però tot just en el moment de l'ofrena, un aposat cavaller, Sant Jordi, va sorgir pel seu salvament i va matar al Drac. De la seva sang va sortir una rosa, que el cavaller va regalar a la Princesa com a símbol de la valentia que havia mostrat i el triomf del seu salvament. El Camp de Tarragona ofereix jornades que permeten rememorar la  llegenda a, pràcticament, tots els seus municipis. Tarraco Center et proposa els 5 més emblemàtics perquè, enguany, la Diada de Sant Jordi sigui única. 

 

1. Montblanc

És la vila que va acollir l'episodi de Sant Jordi, el Drac i la Princesa fa milers d'anys i que dóna lloc a la llegenda. Per aquest motiu, Montblanc esdevé un dels escenaris més reconeguts en l'àmbit nacional per celebrar aquesta data. Durant més d'una setmana,  el municipi acull actes molt diversos, duts a terme pels mateixos habitants, que rememoren la llegenda de Sant Jordi. Així doncs, no es trobareu a faltar la representació de la llegenda, el Dractum Nocte o l'Entrega de la Rosa.

Montblanc es converteix en una vila medieval durant la setmana de Sant Jordi | Laia Solanellas

 

Però les activitats també compten amb diverses representacions dels oficis de l'època, una escola cavalleresca perquè els més petits aprenguin les tradicions dels aposats cavallers i, per descomptat, el mercat medieval. Aquest últim ocupa, pràcticament, tots els carrers de la vila i compta amb una gran quantitat de productes artesans. Entre aquests es poden trobar aliments com embotits, formatges o dolços, entre els productes alimentaris, o treballs manuals artesans fets amb fang, fusta, ceràmica i molts altres materials.

El mercat medieval ocupa diversos carrers de la vila | Laia Solanellas

 

2. Tarragona

La Rambla Nova de Tarragona es converteix en l'epicentre d'aquesta ciutat durant la Diada de Sant Jordi. Centenars de metres replets d'estands on les llibreries de la ciutat ofereixen els seus llibres a peu de carrer. També podreu trobar les parades de les floristeries, on podreu comprar una rosa a les vostres princeses i diversos productes emblemàtics del territori.

La Rambla Nova de Tarragona acull desenes de parades de roses i llibres | Miguel Cabrerizo

 

Tarragona ofereix una agenda repleta d'activitats per a tots els públics, la qual compta amb signatures de llibres, presentacions, exhibicions de les colles castelleres de la ciutat, tallers pels més petits, música, teatre i molt més. Tots els elements tradicionals de la cultura popular de la ciutat oferiran diverses mostres arreu dels seus carrers per oferir una Diada inoblidable.

Centenars de persones es reuneixen a Tarragona per celebrar la Diada de Sant Jordi | Miguel Cabrerizo

 

3. Reus

Les parades de llibres i roses ompliran part de la plaça del Mercadal, ja que l'espai restant es reserva per acollir els centenars de persones que, any rere any, s'uneixen a gaudir de la Diada. La ciutat se suma al llistat de municipis amb les Diades de Sant Jordi més prestigioses, a causa de la diversitat de propostes culturals que ofereix durant tota la jornada. Un dels actes més destacats és l'acompanyament de les Biblioteques Municipals de Reus a diversos autors locals de llibres destacats perquè signin els seus exemplars a tots els presents.

La plaça del Mercadal és l'epicentre de la Diada de Sant Jordi a Reus | Laia Solanellas

 

Els Xiquets de Reus, el Drac, el Drac petit i la Víbria també prendran part de diverses activitats durant la jornada, les quals convidaran a petits i grans a sumar-s'hi per gaudir, un any més, de la tradicional Diada de Sant Jordi. 

Les roses i els llibres són els protagonistes de la jornada | Laia Solanellas

 

4. Valls

El municipi de l'Alt Camp presenta una tradició molt arrelada a la Diada de Sant Jordi. Per aquest motiu, la seva agenda compta amb activitats molt diverses, que se celebren durant dues setmanes. Les escoles del municipi també se sumen a aquesta festa nacional i realitzen activitats perquè tots els alumnes coneguin i experimentin la llegenda de Sant Jordi, així com la cultura de la lectura.

Petits i grans gaudeixen de la cultura popular de Sant Jordi | Cedida

 

Les parades de llibres i roses tampoc faltaran a Valls, on tots aquells que vulgueu podreu comprar un obsequi pel vostre estimat o estimada. El color vermell imperarà als carrers del municipi, on l'alegria, la festivitat i la cultura conviuran durant, pràcticament, dues setmanes.

 

5. El Vendrell

Com és tradició, desenes d'establiments de la capital del Baix Penedès sortiran al carrer per oferir els millors títols literaris a tots els presents. Presentacions de nous llibres, tallers on podran participar tots aquells que vulguin formar part, centenars de roses de tots els colors i moltes propostes més romandran durant diversos dies als carrers del Vendrell. 

Presentacions, tallers i lectura entre les activitats més destacades al Vendrell | Laia Solanellas

 

El Vendrell compta amb diverses activitats de lectura i comentari de llibres establertes prèviament, per tal d'involucrar a un gran nombre de persones, tant petits com grans, en el món de la lectura i en els diversos avantatges que suposa.