Almenys una dotzena de carreteres afectades a l'Ebre i el Priorat per les fortes pluges

Un tram del vial de servei TV-3443 segueix tallat a Amposta pels danys produïts pel desbordament d'un barranc

Imatge d'una de les carreteres afectades per la DANA a l'Ebre.
Imatge d'una de les carreteres afectades per la DANA a l'Ebre. | Diputació de Tarragona
04 de setembre del 2023
Actualitzat a les 17:31h
La Depressió Aïllada a Nivells Alts (Dana) del cap de setmana a les Terres de l'Ebre i al Priorat va afectar una dotzenade carreteres de la xarxa viària de la Diputació de Tarragona, segons el balanç de l'administració provincial.

El fenomen meteorològic, acompanyat de plugestorrencials i violentes, va provocar aiguats que van arribar a deixar 269 litres d'aigua acumulats per metre quadrat a Santa Bàrbara (Montsià) entre la mitjanit de dissabte i diumenge al matí.

Una de le viesafectades continua tallada aquest dilluns. Es tracta d'un tram del vial de servei TV-3443, a Amposta, que segueix inhabilitat pels danys produïts pel desbordament d'un barranc. Ahir a la tarda es va poder obrir el tram inicial per donar accés a l'empresa Padesa.

Durant la jornada del diumenge les carreteres de la xarxa viària de la Diputació més afectades es van concentrar al Montsià, el Baix Ebre i el Priorat, principalment per arrossegaments de terra i fang o acumulació d'aigua. A excepció de la ja esmentada, la resta de les incidències es vanresoldre el mateix dia.

Gairebé 270 litres a Santa Bàrbara


La plujaintensa es va concentrar a les Terres de l’Ebre. A SantaBàrbara es van acumular 269 litres entre la mitjanit de dissabte i diumenge al matí. A la resta del principat la pluja va ser escassa o inexistent, tot i els xàfecs que dissabte van caure a diversos sectors de Ponent i del Pirineu, que van deixar més de 10 litres. Aquest és el tercer episodi amb 200 litres de pluja a Alcanar en cinc anys

Segons les dades de 284pluviòmetres de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM), la precipitació acumulada entre dissabte i diumenge ha superat els 50litres de pluja en 30 minuts en punts del Montsià. A Alcanar, 203 litres dels 206 litres que van caure diumenge al matí es van recollir en 2 hores i mitja. I més concretament, 106,5 litres en 1 hora, 61,4 litres en 30 minuts i 3,8 litres en 1 minut. A Mas de Barberans, dels 187,9 litres de diumenge al matí, 85,3 litres van caure en 1 hora, 50,7 litres en 30 minuts i 3,2 litres en 1 minut.

Feia 23anys que l’estació de Mas de Barberans no registrava un dia tan plujós com aquest diumenge (187,9 litres). Va ser l’octubre de l’any 2000, durant un temporalexcepcional a les Terres de l’Ebre, quan es van recollir 286,6 litres el dia 23 i 443,4 litres entre els dies 22 i 23.