Nit tropical a molts punts de les Terres de l'Ebre i la demarcació de Tarragona

S'han superat els 26 graus en plena matinada en molts punts de la demarcació tarragonina

Avui ha estat complicat dormir a causa de les temperatures.
Avui ha estat complicat dormir a causa de les temperatures. | TarragonaDigital
19 de juliol del 2023
Actualitzat a les 9:40h
La calor ha estat la gran protagonista de la nit i matinada d'aquest dimecres arreu del territori. Segons el ServeiMeteorològic de Catalunya (SMC), la nit ha estat tropical en molts punts, amb valors per sobre dels 20graus, i fins hi tot tòrrida en indrets on el termòmetre s'ha enfilat per sobre dels 25graus.

Les xifres més elevades s'han registrat en zones de Ponent, com Vilanova de Meià, a la comarca de la Noguera, i on s'han assolit els 26,5, o a Tàrrega (26,4). La nit també ha estat especialment dura a les Terres de l'Ebre, on les estacions de l'Illa de Buda i la d'Alcanar, han registrat 26,6 i 26,4 graus; i a la costa central i sud. En aquesta àrea són remarcables els 26,5 graus del centre de Barcelona o els 26,3 de Tarragona.

Temperatures de rècord


Tot plegat després de l'onada de calor que des de dimarts i fins aquest dimecres està afectant tota Catalunya. Durant la jornada de dimarts el pantà de Darnius Boadella i la localitat de Navata (ambdós a l'Alt Empordà) van assolir la temperatura més alta a Catalunya des de que hi ha dades oficials, segons el SMC. En concret, en aquests dos punts de l'Alt Empordà s'han assolit els 45,1 graus, 1,3 punts més que la xifra fins ara més alta, l'enregistrada a Alcarràs (Segrià) el 2019 amb 43,8 graus.

Amb tot, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), s'hauria produit almenys una xifra que superaria la de Darnius i Navata. Tot i que es tracta d'una dada provisional, enfila el termòmetre a Figueres, a les tres de la tarda, fins als 45,2 graus.

La calorada, però, va deixar-se notar a la major part de Catalunya. Diversos indrets van superar els registres que fins ara tenia l'SMC. A Anglès (Selva) van arribar als 44,8, a Artés (Bages) als 44,4 i a Banyoles als 44,2. Castellnou de Seana (Pla d'Urgell) tancava la llista de municipis que van arribar als 44 graus, amb 44 exactes.

La previsiómeteorològica de cara als pròxims dies indica, segons l'SMC, un desplaçament cap a latituds més baixes de la dorsalanticiclònica. Això, afegeix l'ens, ha de comportar la retirada de la massa d'airecàlida i seca, que ha facilitat aquest episodi de temperatures elevades.

Així, l'SMC afirma que la temperatura iniciarà un descens a partir d'aquest dimecres a gran part de l'interior, tot i que encara es podran superar els llindars de calor intensa (de 39 a 40 graus) especialment a les comarques de Ponent.