EL CSN classifica «d'anomalia» l'incident a la nuclear d'Ascó del passat 16 de juny

Segons l'escala INES, el sobreescalfament del reactor no va posar en risc la ciutadania ni el medi ambient

Imatge d'arxiu de la central nuclear d'Ascó.
Imatge d'arxiu de la central nuclear d'Ascó. | Ajuntament de Flix
28 de juliol del 2023
Actualitzat a la 13:47h
El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha classificat com a "anomalia", de nivell 1 de l'Escala Internacional d'Esdeveniments Nuclears i Radiològics (INES, en les sigles en anglès), l'incident notificat al final de la 29a recàrrega de combustible de la unitat Ascó I, i que va obligar a aturar la central nuclear.

Els fets van tenir lloc el 16 de juny quan es va iniciar la seqüència de parada de la central per la "inoperativitat" de dos canals del sistema de parada automàtica del reactor, que va patir excés de temperatura i potencia.

Amb les dades analitzades "fins al moment", el CSN fa aquesta qualificació tot i que es manté que no ha suposat cap impacte en els treballadors, el públic ni el medi ambient.
 

El sobreescalfament va tenir lloc un cop finalitzada la recàrrega

L'incident es va produir el 16 de juny durant el procés de pujada de càrrega de la central, un cop finalitzades les activitats de recàrrega de combustible. El titular va identificar una "discrepància" en les mesures de temperatura dels instruments que generen la indicació de potència. Aquest va provocar una "imprecisió en el mesurament".

Un cop ajustada la instrumentació i realitzats els requisits de vigilància previstos, la central va reiniciar el procés.