Oposició al nou magatzem de residus de Vandellòs II: «És una solució parcial»

Ecologistes en Acció i Moviment Ibèric Antinuclear han presentat al·legacions al projecte i exigeixen que la declaració d'impacte ambiental sigui negativa

Imatge de la central nuclear de Vandellòs II.
Imatge de la central nuclear de Vandellòs II. | Ariadna Escoda/Núria Torres/ACN
04 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 11:44h
Ecologistes en Acció i Moviment Ibèric Antinuclear (MiA) s'oposen a la construcció d'un nou magatzem temporal individualitzat (MTI) de residus nuclears a la central Vandellòs II. Després de presentar al·legacions al projecte davant de la subdirecció general d'Energia Nuclear, exigeixen que la declaració d'impacte ambiental sigui "de caràcter negatiu".

Les entitats ecologistes recriminen "el fracàs estrepitós" dels cinc anteriors plans de gestió de residus radioactius —i el sisè en vigor— que preveien un magatzem centralitzat, i consideren que l'aposta per fer magatzems individualitzats a cada central nuclear també fracassarà mentre no es tanquin i desmantellin totes les de l'estat espanyol.
 

Els MTI són només una "solució parcial"

Ecologistes en Acció i MiA alerten que els MTI són només una "solució parcial" al problema dels residus mentre no "s'ataca de soca-rel el problema", deixar de generar-ne. Les dues entitats denuncien que se'ls va requerir la participació en el tràmit d'avaluació d'impacte ambiental ordinària al mes d'agost, en plena campanya de vacances, i que s'ha "atemptat" contra els drets de participació pública pel fet que la tramitació es faci coincidir amb dates festives.

En aquest sentit, el comitè de compliment del Conveni d'Aarhus que defensa el dret de participació en temes com aquest, ha fallat contra l'Estat (resolució del 18 de desembre de 2009, considerant 90-92) qüestionant, entre altres coses, que els terminis d'exposició pública es facin coincidir amb períodes de vacances.