«A través dels meus ulls»: trencar amb l'estigmatització de la salut mental

L'Associació S.M. Dr Tosquelles impulsa una exposició itinerant, a càrrec de la fotògrafa Mika, que visibilitza la intervenció social en les persones afectades de problemes mentals

Una de les imatges de l'exposició
Una de les imatges de l'exposició | Sandra Pérez
17 d'octubre del 2023
Actualitzat el 12 d'abril del 2024 a les 11:44h

Octubre és el mes de la salut mental i, en el marc de la programació que han impulsat les regidories de Salut i Esports i de Serveis a les Persones i Drets Socials de l'Ajuntament de Reus, des de l'Associació de Salut Mental Dr. Tosquelles (ASMT) contribueixen a "trencar l'estigma" amb l'exposició "A través dels meus ulls", de la fotògrafa Mika.

Es tracta d'una mostra fotogràfica itinerant, que estarà oberta al públic fins al 20 d'octubre, a l'Institut Gabriel Ferrater i Soler (avinguda de Montblanc, 5-9); del 23 al 31 d'octubre, a la Biblioteca Central Xavier Amorós (carrer de l'Escorxador, 1); i del 2 al 3 de novembre al Centre Cívic del Carme (plaça de la Patacada, 10).

En la cinquena edició del "Mes de la Salut Mental", l'exposició és una de les activitats que s'han organitzat, com el Festival PSICURT, tallers i xerrades, per visibilitzar la salut mental i les diverses realitats de les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies.

 

Una 'tasca' personal

L'exposició "A través dels meus ulls" va sorgir com un encàrrec 'acadèmic' i s'ha convertit en un "projecte personal que no té data límit", expressa la seva autora, Mika, qui continuarà vinculada a l'Associació Dr. Tosquelles com a voluntària. "Inicialment, volia fer un projecte documental sobre l'Institut Pere Mata, però em van dir que no era possible perquè els usuaris no estan en situació de cedir els seus drets d'imatge; llavors, em van posar en contacte amb l'Associació i aquí em van rebre amb els braços oberts", explica.

La fotògrafa ha documentat algunes de les activitats que fan els usuaris i diversos retrats que, en conjunt, conformen una vintena de fotografies en blanc i negre. Una proposta que, com cada mes d'octubre, impulsen les treballadores de l'ASMT per arribar al públic general per "sensibilitzar, desestigmatitzar i humanitzar aquesta part de la societat que històricament hem deixat una mica de banda", afegeix Mika.

També, descriu que el projecte li ha aportat "creixement, coneixement i acceptació" i reconeix que "inconscientment, va escollir la salut mental perquè encara tenia un treball personal a fer -per motius familiars- i buscava posar pau a una història que no havia pogut tancar bé", la qual cosa agraeix especialment als usuaris de l'Associació de Salut Mental Dr. Tosquelles.

Carol Navarrete i Mika a la inauguració de l'exposició Foto: Sandra Pérez

 

Els usuaris, únics protagonistes

Precisament, "els protagonistes de l'exposició són els usuaris, aquest era l'objectiu principal", assenyala Carol Navarrete, directora de l'Associació. Les fotografies mostren activitats que es fan dins del club social El Porxo (a Reus) i "moltes expressen l'emoció o el sentiment de les persones en aquell moment", explica.

"Reflecteixen la importància de la intervenció social en les persones amb problemes de salut mental", destaca Navarrete com un aspecte clau que els permet treballar "el vessant social, aquesta part d'inclusió comunitària, habilitats socials i comunicatives, que, sovint, per la simptomatologia que tenen aquestes malalties, és el que més perden".

Sumat a l'estigmatització social existent, "provoca que les persones amb problemes de salut mental s'autoestigmatitzin i que no vulguin participar, expressar que tenen una malaltia, s'amaguin...", evidencia Carol Navarrete. Des de l'ASMT treballen per empoderar aquestes persones i que ells mateixos normalitzin la seva situació: "Cal fer arribar que 1 de 4 persones patirà un problema de salut mental", conclou la directora de l'Associació.

Una de les imatges de l'exposició Foto: Sandra Pérez

 

Empatia i visibilitat

L'exposició té, fins i tot, un 'benefici' bidireccional. "Els usuaris m'han donat molt més del que jo els pugui retornar; sensibilitzar algú que n'era aliè o simplement acompanyar els familiars ja és un premi gegant", celebra la fotògrafa. Descriu que preparant l'exposició "A través dels meus ulls", ha observat que "ells troben un espai segur on estan bé i poden desenvolupar les seves habilitats socials".

Al mateix temps, l'empatia és l'essència del projecte. "Es tracta que ells puguin mirar-se a ells mateixos i al món amb la seva pròpia mirada, que és tan vàlida com la de qualsevol altra persona", indica Mika. Que sigui una exposició itinerant -en tres espais diferents de la ciutat- busca que "arribi a la màxima població possible perquè queda molt de camí per normalitzar i acceptar els problemes de salut mental", lamenta Navarrete.

La finalitat de l'Associació Dr. Tosquelles és millorar la qualitat de vida de les persones afectades i les seves famílies i, per aquest motiu, ofereixen diferents serveis que van des de la inclusió comunitària a grups de trobada familiar, el servei d'habitatge, la reinserció sociolaboral o el voluntariat. Així mateix, al llarg de l'any, organitzen activitats obertes a la ciutadania.

Moment final de la performance de les alumnes del BAT d'Arts Escèniques de l'INS Gabriel Ferrater Foto: Sandra Pérez

 

Recursos insuficients

"Ser conscients, empatitzar, apropar-nos, acollir, acompanyar... és la funció de l'Associació", expressa Mika, qui afegeix que "un dels objectius seria que s'extrapolés a l'àmbit social i que els usuaris, amb la normalitat del seu dia a dia i les seves peculiaritats o diferències poguessin 'funcionar' dins la societat".

Per això, cal treballar per la inclusió i, sobretot, assolir un equilibri entre salut física i mental. Ambdues coincideixen que "falten recursos -en majúscules- per la salut mental i manquen professionals que puguin intervenir en molts casos". De fet, Carol Navarrete assenyala que "l'únic positiu de la pandèmia és que han sortit a la llum problemes com l'ansietat, angoixa, estrès o atacs de pànic, i que tothom pot patir un episodi d'algun problema de salut mental".
 

Formació des de l'escola

La mostra "A través dels meus ulls" es va inaugurar aquest dilluns 16 d'octubre a l'INS Gabriel Ferrater, amb la col·laboració de l’alumnat de batxillerat d'Arts Escèniques del centre que havia preparat una performance per a l'ocasió. La inauguració va comptar, també, amb la presència d'Anabel Martínez, regidora de Serveis a les Persones i Drets Socials; Enrique Martin, regidor de Salut i Esports; Miquel López, director de l'Institut; i nombrosos membres de l'Associació.

Performance de les alumnes del BAT d'Arts Escèniques de l'INS Gabriel Ferrater a la inauguració de l'exposició Foto: Sandra Pérez

 


En aquest sentit, és clau la tasca pedagògica i educativa que també es promou des de l'ASMT. "Sobretot busquem adreçar-nos als més joves perquè, cada vegada, els problemes de salut mental s’inicien abans o es visibilitzen abans", exposa la directora de l'Associació, qui argumenta que s'hauria de treballar socialment per formar la població des de ben petits. Per utilitzar o demanar els recursos i les eines que es troben a disposició és necessari conèixer prèviament que aquests existeixen.

Des de fa anys, l'Associació de Salut Mental Dr. Tosquelles 'cobreix' aquesta necessitat amb un projecte que vincula els usuaris del club social amb estudiants de 4t d'ESO de diferents centres i instituts de Reus, Salou i Cambrils. Així, "els alumnes connecten amb ells perquè els expliquen la seva experiència en primera persona, i també empodera als usuaris; però caldria començar molt abans a parlar sobre l'ansietat o els senyals d'alerta de l'estrès, les coses anirien diferent", conclou Navarrete.

 

Membres de l'Associació Dr. Tosquelles i alumnes de l'INS Gabriel Ferrater i Soler de Reus a la inauguració de l'exposició Foto: Sandra Pérez

 


D'acord amb aquesta voluntat, entre les activitats comunitàries d'aquest Mes de la Salut Mental, l'Associació dinamitzarà una sessió de contes inclusius per als més petits a la Biblioteca Xavier Amorós (25 d'octubre a les 17.30 hores) i un vermut solidari al Parc del Pescador de Cambrils (dissabte 28 d'octubre), on també compten amb el Club Social Tosquelles.
 

 

Arxivat a