Reus disposarà de 32 nous habitatges socials a partir del segon trimestre del 2024

Incasòl ha comprat els immobles per 3 MEUR i hi destinarà 150.000 euros addicionals per adequar-los a les unitats familiars que hi accedeixin

Els 32 habitatges es troben en un mateix edifici a la zona sud de la ciutat de Reus
Els 32 habitatges es troben en un mateix edifici a la zona sud de la ciutat de Reus | Sandra Pérez
12 de desembre del 2023
Actualitzat el 12 d'abril del 2024 a les 11:57h

L'Institut Català del Sòl (Incasòl) ha adquirit 32 pisos a la zona sud de Reus per destinar-los a lloguer social. Aquests eren propietat de l'entitat bancària CaixaBank i la compra ha ascendit a un total de 3 MEUR que permetran ampliar el parc d'habitatge públic amb lloguers assequibles per a famílies -d'1 a 4 persones- que estiguin inscrites en la Borsa d'Habitatges de Lloguer.

Aquesta compra s'emmarca en la línia de treball de la Generalitat per a l'adquisició d'habitatges d'entitats financeres i grans tenidors amb finalitats socials. A més, Incasòl invertirà 150.000 euros més per acabar d'adaptar els pisos per l'entrada dels futurs residents.

Aquest matí de dimarts 12 de desembre, la secretària d’Habitatge del Departament de Territori i regidora de l'Àrea d'Urbanisme i Habitatge a l'Ajuntament de Reus, Marina Berasategui, i la directora d'Incasòl, Maria Sisternas, han visitat dos dels habitatges adquirits al carrer de Bernat Torroja.

La secretària d’Habitatge del Departament de Territori i la directora d'Incasòl han visitat aquest matí dos dels habitatges socials a Reus Foto: Sandra Pérez

Segon trimestre del 2024

Els 32 pisos formen part d'una mateixa comunitat, on la resta d'habitatges fins a un total de 90 estan habitats i són també de lloguer social. La Fundació La Caixa havia impulsat la construcció de la promoció el 2011 i tot l'edifici havia estat llogat durant deu anys, quan el 2021 van passar a opció de compra i van quedar buits per la finalització dels contractes.

Segons ha explicat la directora d'Incasòl, "es va localitzar la possibilitat de compra a finals del passat mes de juliol i es va fer una inspecció tècnica". Llavors, es va negociar amb la propietària per si complien els topalls i requeriments públics -per canviar-ne la propietat- i en els últims mesos s'han preparat els tràmits des de la comissió interna.

La reforma dels habitatges finalitzarà amb recol·locació de les portes, treure les mesures antivandàliques, un repàs a les cuines i la posada en funcionament de la instal·lació elèctrica. En el segon trimestre del 2024, hauria d'obrir-se l'accés a la ciutadania, d'acord amb l'Agència d'Habitatge de Catalunya i en col·laboració amb l'Ajuntament de Reus.

Lloguer assequible

Malgrat que els lloguers variaran en funció de les necessitats de cada família, la secretària d’Habitatge del Departament de Territori ha recalcat que "el preu serà de fins a 7,5 euros el metre quadrat". Tots els pisos tenen entre 53 i 60 metres quadrats de superfície útils i, a excepció d'un que està adaptat per a persones amb mobilitat reduïda, tenen 2 dormitoris.

"Reus era una bona opció perquè es troben en un bon lloc, hi ha zones verdes, els edificis són nous, i per proximitat a una escola i un institut", ha apuntat Sisternas. A més, Berasategui ha assenyalat que "els immobles estan en molt bon estat".

Els habitatges necessiten una reformar per ultimar detalls, estaran a disposició de la ciutadania abans del juny del 2024 Foto: Sandra Pérez


El plantejament dels habitatges és que cada unitat familiar pugui fer vida al voltant de la sala d'estar - menjador. Compten, també, amb una cuina oberta a aquest espai central, i un bany a l'entrada, allunyat de les dues estances laterals. Amb la compra, Incasòl ha adquirit també els trasters i les places d'aparcament corresponents.

Destaquen, a més, la practicitat de la distribució de cada pis i la gran quantitat de llum natural de què disposen.

90 MEUR per lloguer social a Catalunya

Des d'Incasòl han exposat que el programa d'adquisicions d'habitatge per lloguer social a Catalunya està dotat amb 90 milions d'euros. D'aquesta manera, el Govern té previst incorporar 10.000 habitatges al parc de lloguer català fins al 2026.

Marina Berasategui ha indicat, alhora, que des del Departament de Territori, es coordinaran amb aquells ajuntaments que vulguin aportar requeriments específics -als requisits genèrics de la Borsa- segons les necessitats dels seus municipis.

 

La voluntat de l'Institut Català del Sòl és que aquests habitatges "quedin per sempre protegits amb preus molt assequibles". A més d'aquests últims adquirits a Reus, ja s'ha facilitat el lloguer social de 20 pisos a Valls (Alt Camp), 19 a Constantí (Tarragonès), 98 a Vilanova i la Geltrú (Garraf) i 24 a Salt (Gironès).

Arxivat a