Drets Socials rehabilitarà l'edifici actual de la residència de gent gran de Reus

El Departament i l'Ajuntament han acordat mantenir l'emplaçament actual, que serà reformat en els pròxims quatre anys

La Generalitat havia confirmat el tancament de la residència de gent gran de Reus el passat 27 d'octubre
La Generalitat havia confirmat el tancament de la residència de gent gran de Reus el passat 27 d'octubre | TarragonaDigital
21 de desembre del 2023
Actualitzat a les 17:00h
L’edifici actual de la residència de gent gran de Reus serà rehabilitat els pròxims quatre anys per continuar prestant servei en les mateixes instal·lacions. Així ho ha decidit el Departament de Drets Socials després de reunir-se aquest dijous 21 de desembre amb representants del Departament d’Economia i Hisenda, la Delegació Territorial del Govern a Tarragona i l’Ajuntament de Reus.

Drets Socials, titular del servei, s’havia compromès a trobar una solució definitiva abans de finals d’any pel que fa a la ubicació del centre, després que en l’última trobada amb familiars i treballadors es presentés un informe on s’exposaven problemes estructurals importants en l’edifici.

El projecte de reforma haurà de resoldre les problemàtiques detectades: legionel·losi, risc d’incendi i risc estructural. A més, en ser un edifici vell, tampoc no compleix amb la normativa d’accessibilitat, ni amb la distribució d’espais pròpia d’una residència del segle XXI. Es preveu una inversió en les obres d'entre 9 i 12 milions d'euros.

Mantenir el servei amb garanties

Les darreres setmanes, una comissió formada pel Govern català i l’Ajuntament, ha estat valorant quatre opcions diferents que permetessin mantenir el servei de residència al municipi, ja fos en noves instal·lacions o, tal com s’ha decidit finalment, actuant en l’edifici, propietat de l’Institut de la Seguretat Social.

En aquest sentit, la remodelació ha de servir per bastir unes instal·lacions segures i actualitzades que responguin al model d’atenció centrada en la persona que promou el Govern. El Departament estima que les obres durin aproximadament uns 4 anys, malgrat que es tracta, de moment, només d’estudis preliminars.

Un trasllat temporal

Com ja es va informar en la darrera trobada, les mancances detectades fan impossible realitzar les obres i mantenir actiu el servei en les mateixes instal·lacions. És per això que el Departament iniciarà el trasllat temporal de residents el 2024.

Els trasllats dels residents, que es faran en grups petits i de manera gradual, començarien la segona quinzena de gener i duraran el temps necessari per fer-los amb la màxima garantia per al benestar dels residents.

En aquest sentit, s’iniciarà properament un procés de valoració, cas per cas, per tenir en compte les preferències de cadascuna de les persones usuàries i les seves famílies. Es mantindrà un equip d’informació i seguiment de la residència de gent gran de Reus per a famílies i professionals, que es perllongarà més enllà del trasllat del centre.