Història sense interrupcions: 100 anys de «parada i fonda» al Priorat

L'Hotel-Hostal Sport arriba al seu centenari oferint servei diari de restaurant i allotjament al bell mig de Falset

L'Hotel-Hostal Sport Priorat va començar com un restaurant que oferia principalment un ressopó als veïns i veïnes
L'Hotel-Hostal Sport Priorat va començar com un restaurant que oferia principalment un ressopó als veïns i veïnes | Cedida
02 de gener del 2024
Actualitzat el 09 d'abril a les 18:16h

El passat 25 de desembre, al bell mig de Falset, no només es va celebrar el dia de Nadal. També, els 100 anys d'història de l'Hotel-Hostal Sport Priorat, un negoci familiar que ha passat de fer ressopons pels veïns a allotjar clients d'arreu del món a les seves suites.

I sense perdre l'esperit tradicional i la il·lusió de tirar endavant, 365 dies l'any, el seu servei de "parada i fonda". Perquè en aquest primer centenari "ha passat de tot", com expressa el seu gerent i 3a generació, Rafel Domènech; una guerra, un incendi i una pandèmia, a més dels inevitables canvis d'èpoques i crisis socioeconòmiques.

Amb tot, a més de reivindicar la qualitat i la proximitat, tant en el producte com en l'atenció, el que més destaquen són els atractius del territori. Una comarca com el Priorat, que és reconegut en el món del vi i l'enoturisme que s'ha generat al seu voltant. Però accedir a aquesta terra de vinyes no havia estat fàcil, i encara menys, fer-hi 'créixer' un hotel.

Un projecte familiar

"Durant 100 anys no hem tancat mai, hi estem acostumats perquè sempre ho hem fet: era qüestió de multiplicar feina i hores", descriu Domènech. En els seus inicis, l'Hotel-Hostal Sport era un petit restaurant que oferia ressopons "per al pagès que, quan tornava del camp i ja havia sopat, anava a jugar a cartes i tornava a demanar un plat", explica.

Amb el temps, es va anar ampliant com a restaurant i incorporant algunes habitacions per la gent que viatjava i estava de pas. I un dels 'ingredients' que han mantingut són les receptes tradicionals de Pilar Tomàs, 2a generació de la família i qui va instaurar els plats típics i de Km 0 al llavors hostal.

Com bé apunta Rafel Domènech, "la filosofia és una cuina de tota la vida, la que sempre s'ha fet a casa nostra; lluny de propostes sofisticades, és menjar de cullera". Avui dia, treballen conjuntament tercera i quarta generació, pare i filla -la Marta Domènech-, al capdavant del negoci. "Seguim aguantant més amb el cor que amb el cap", asseguren.

La cuina tradicional amb un marcat accent prioratí continua sent un pilar de l'Hotel després de 100 Nadals Foto: Cedida

Priorat: qualitat i autenticitat

Molts altres negocis de la zona viuen la mateixa sensació, especialment, pels esforços econòmics i el sacrifici requerit per tirar endavant. Els abans tradicionals i familiars cellers han permès que el Priorat es reinventi i impulsi un gran renom internacional gràcies a les DO Priorat i Montsant.

"El territori ha treballat molt per posar-se al dia i hem de treballar per no sortir de la línia de qualitat en el món del vi, la restauració i l'hostalatge", recalca el gerent de l'hotel. De fet, assenyala que clients d'arreu del món -des de Corea a Alemanya o els països nòrdics- busquen experiències d'enogastronomia.

I en aquests viatges o escapades, "la rusticitat i l'autenticitat són els grans atractius del Priorat respecte de la resta de Catalunya", destaca. Aquesta essència es combina, alhora, amb la modernitat i el confort anhelat, com si els hostes fossin a casa seva. "O millor", en opinió de Domènech.

Perspectives constants de creixement

Des d'adquirir un compromís amb l'entorn i la mobilitat sostenible, fomentar un turisme 'slow' o instal·lar plaques solars, a establir sinergies amb cellers i molins d'oli prioratins o oferir espais de treball per a empreses. Aquest recorregut respon a una evolució natural i conjunta amb el territori durant deu dècades.

El negoci també ha crescut 'físicament'. "Tota la vida hem estat ocupats amb obres, a un hotel no s'acaba mai", expressa la gerència. Les últimes reformes de l'Hostal Sport han sumat a la reconegudasuite Mansarda, les noves Montsant i Priorat, dues habitacions espaioses i emmarcades per bigues de fusta originals.

Amb considerables limitacions d'espai per continuar creixent, no es descarten futures ampliacions en edificis propers per acollir més gent i oferir més serveis. "Quan millores la qualitat, el client és fidel i torna", destaca Rafel Domènech.

Així, els propietaris actuals repassen la seva història. Els avis van passar d'atendre soldats republicans a servir a oficials del bàndol nacional; un temps enrere era molt complicat arribar al Priorat; i fa 15 anys, un incendi fortuït els va obligar a reconstruir part de l'equipament. Però tots van lluitar per tirar-ho endavant i assolir, com a mínim, la fita centenària.